Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad iš anksto nusipirkta kelionė vasaros atostogų neapkartintų, pranešime spaudai pataria advokatų profesinės bendrijos „Žabolienė ir partneriai METIDA“ advokatas Nikas Borneika.

Paprastai kelionių agentūros siūlo tokias išankstinio pirkimo sąlygas: įsigyjant kelionę sumokamas 10 proc. avansas, o kita pinigų dalis – likus 21 dienai iki kelionės pradžios. Dažniausiai įvardijami pasiūlymo privalumai yra mažesnė pradinės įmokos dalis bei nemokamas sąlygų keitimas.

Vertinant sąlygas

Tiek pirkdamas paskutinės minutės kelionę, tiek įsigydamas kelionę iš anksto, asmuo turi žinoti savo teises tam, kad išvengtų nepageidaujamų nuostolių. Abiem atvejais jis turi teisę bet kada nutraukti kelionės sutartį, o nutraukus išankstinės kelionės sutartį dar ir susigrąžinti jau sumokėtą avansą.

Avansas yra grąžinamas beveik visada, išskyrus vieną atvejį, kai sutartyje avansas turi rankpinigių požymius. Esminis skirtumas yra tai, kad rankpinigiai atlieka abipusio prievolių užtikrinimo funkciją. Tokiu atveju pasekmės dėl sutarties atsiskaitymo tenka ne tik rankpinigius davusiam asmeniui, bet ir rankpinigius priėmusiam asmeniui, kadangi šiam atsisakius sutarties, privaloma grąžinti dvigubą avanso sumą.

Taigi, patartina atidžiai perskaityti sutartį ir įvertinti, ar sumokėtas avansas nėra traktuojamas kaip rankpinigiai. Jeigu sutartyje yra sąlyga, kad kelionės organizatorius, atsisakęs sutarties, privalo grąžinti dvigubą avanso sumą, tuomet asmuo turi suprasti, jog ir jis, atsisakęs sutarties, gali prarasti sumokėtą avansą.

Pasirašius sutartį

Įsigijus kelionę iš anksto gali atsitikti ir taip, kad vėliau ta pati kelionė bus kitiems vartotojams pasiūlyta pigiau. Kyla klausimas, ar tokiu atveju galima kelionės agentūros reikalauti sumažinti jau įsigytos kelionės kainą? Deja, tokios teisės įstatymai nesuteikia, todėl riziką, kad kaina ateityje gali kisti, prisiima pats pirkėjas. Prašyti sumažinti kelionės kainą asmuo gali tik tuo atveju, jei tokia galimybė numatyta kelionės sutartyje.

Tiesa, įstatymas numato turisto teisę bet kada pačiam nutraukti kelionės sutartį. Žinoma, priklausomai nuo nurodytos atsisakymo priežasties, galimos skirtingos sutarties nutraukimo sąlygos. Jeigu kelionės atsisakoma dėl nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybių, pavyzdžiui, dėl stichinės nelaimės, tuomet asmuo turi teisę susigrąžinti visą už kelionę sumokėtą sumą. Tačiau jei asmuo atsisako kelionės dėl nuo jo paties priklausančių aplinkybių, tokių kaip liga, arba pasikeitus planams, jam pačiam gali tekti atlyginti kelionės organizatoriaus patirtus nuostolius, kurie negali būti didesni nei pati kelionės kaina.

Jei kelionių organizatorius neįrodo, kad dėl sutarties nutraukimo patyrė kokių nors nuostolių, pavyzdžiui, išlaidų dėl viešbučio rezervacijos panaikinimo ar vizų pagaminimo, asmeniui turi būti grąžinti visi sumokėti pinigai.

Organizatoriui atšaukus kelionę

Būtina žinoti, kad įstatymas numato galimybę kelionių organizatoriui keisti sutarties sąlygas arba atšaukti kelionę. Žinoma, privaloma nurodyti svarias priežastis bei pagrįsti tokį sprendimą.

Be to, atšaukus kelionę, organizatorius turi pasiūlyti kelionės alternatyvą, o asmuo turi teisę atsisakyti keisti sutartį – nesutikti su organizatoriaus pasiūlytais pakeitimais. Tokiu atveju kelionių organizatorius gali nutraukti sutartį, tačiau įsipareigoja grąžinti už kelionę sumokėtus pinigus ir atlyginti asmens patirtus nuostolius.

Kelionių organizatorius neprivalo atlyginti nuostolių, jei kelionės sąlygas buvo būtina keisti arba kelionė atšaukiama dėl nenugalimos jėgos, pavyzdžiui, stichinių nelaimių ar karo veiksmų. Organizatorius taip pat neturi atlyginti nuostolių, jei sąlygos keičiamos arba kelionė atšaukiama dėl to, jog nebuvo surinktas numatytas minimalus paraiškų kelionei kiekis, o turistas buvo prieš tai informuotas apie tokią riziką.

Kelionę atšaukus dėl kelionių organizatoriaus bankroto, asmuo gali nesijaudinti, nes nėra rizikos patirti nuostolių – tai garantuoja prievolių įvykdymo užtikrinimo draudimas, kurį būtina turėti kiekvienam kelionių organizatoriui. Žinoma, prieš sudarant sutartį, vertėtų papildomai pasitikrinti, ar kelionių organizatorius turi teisę teikti turizmo paslaugas – šią informaciją galima rasti turizmo departamento puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)