Punios – mažosios Lietuvos kultūros sostinės – šventinis pristatymas vyko mokykloje - daugiafunkciame centre. Renginio metus buvo pristatomas vietovės atnaujinimo ir pritaikymo poilsiui bei turizmui projektas, kulinariniu paveldu pripažintų razavų blynų degustacija, koncertuos Alytaus rajoną visoje Lietuvoje garsinanti Punios kaimo kapela „Punelė“, folkloro ansamblis „Levandra“, grupė „Subtilu-Z“.

Punios – mažosios Lietuvos kultūros sostinės – šventinis pristatymas – tai įžanga į visus metus vyksiančius renginius, kurie suplanuoti iki metų pabaigos. Alytaus rajono savivaldybė tikisi, kad bus skirtas finansavimas projektui „Punios piliakalnio sutvarkymas ir pritaikymas lankymui“, kurį pagal savivaldybės užsakymu parengtą Punios tvarkybos koncepciją vykdo Nemuno kilpų regioninio parko direkcija.

„Turime viziją, kaip turėtų atrodyti Punia. Planuojame sutvarkyti istorija garsėjantį piliakalnį ir jo prieigas, krantinę, sudaryti galimybes persikelti į kitą Nemuno krantą. Punia turi tapti šiuolaikiška, patraukli šeimų poilsiui ir turistams – tam palinki ir su šia vietove susijusi ir istorija, ir gamta“, – sakė Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

Punia – vienas iš 14 seniausių ankstyvųjų Lietuvos miestų. Ji garsėja savo istorine praeitimi, o pačiame miestelyje – Nemuno ir Punelės santakoje – stūkso vienas didžiausių ir gražiausių Lietuvoje piliakalnių. Punelės dešiniajame krante – Kružiūnų piliakalnis. Punios Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia įtraukta į Nekilnojamųjų vertybių registrą ir Šv. Jokūbo kelio per Lietuvą objektų sąrašą. „O „Dzūko pirkios“ šeimininkės kviečia pasivaišinti skaniausiomis dzūkiškomis bandomis, grikine babka ir kitais tradiciniais patiekalai“, – sako Punios seniūnas Gintautas Laukaitis.

Dalyvauti Punios – mažosios Lietuvos kultūros sostinės – renginiuose kviečiami visi rajono žmonės, vietos gyventojai, svetur gyvenantys puniškiai. Vasario 16-ąją vyks krepšinio turnyras, bus atidaryta ir Vytauto Kolesnikovo tapybos paroda.

Pavasarį Punia pasitiks kapelų varžytuvių „Duokim garo“ nugalėtojos „Punelė“ 30-ties metų jubiliejaus švente, balandį vyks edukacinė popietė „Tautinės juostos taku ir Šv. Jokūbo piligrimų kelio konferencija, klasikinės muzikos koncertas, gegužę Punioje bus švenčiama Motinos diena, vyks „Poezijos pavasarėlis“.

Pirmąjį vasaros mėnesį į suvažiavimą Punioje susirinks mažosios Lietuvos kultūros sostinės, vyks ir Lietuvos totorių šventė, fotografijų paroda „Punia ir puniškiai“ bei etnografinių ansamblių festivalis. Tradiciškai Punioje švenčiamos Oninės šiais metais taip pat bus skirtos mažosios Lietuvos kultūros sostinės paminėjimui. Baigiantis vasarai, rugpjūtį, numatytas Alytaus rajono ir Nemuno kilpų regioninio parko bendruomenių sąskrydis, senųjų amatų dienos, šiaudinių skulptūrų pleneras, sporto šventė.

Margio kalnu vadinamu piliakalniu besididžiuojančioje Punioje vyks Piliakalnių metų, kuriais paskelbti 2017-ieji, minėjimas, o spalį susirinks rajono senjorai švęsti Pagyvenusių žmonių dienos, vyks kapelų festivalis, Alytaus kraštotyros muziejaus paroda. Po visų darbų lapkritį rajono ūkininkai suvažiuos į Punioje vyksiančią žemdirbių šventę, kurioje taip pat bus minima ir seniūnijų dienos.

Punia – mažoji Lietuvos kultūros sostinė – metus baigs iškilmingu renginiu gruodžio viduryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją