Bekraščiais paplūdimiais ir gamtovaizdžiais turistus masina tiek šalia žemynų, tiek vandenynų gilumoje išsidėsčiusios salos, kaip Indonezija, Karibai, Madagaskaras ar egzotiškieji Maldyvai.

Keliautojų įpročiai keičiasi ir tai patvirtina didėjantis keliautojų domėjimasis gamtos pažinimo kelionėmis. „Salas renkasi turistai, norintys pabėgti nuo šurmulingų miestų ir išvengti ilgų kelionių autobusais ar automobiliais. Jose dažniausiai galima lengvai suderinti tiek poilsį, tiek aktyvų laisvalaikį gamtos apsuptyje bei turėti didesnę garantiją, kad orai bus išties saulėti ir puikūs,“ - teigia „West Express“ rinkodaros projektų vadovė Rosita Sakalauskaitė.

2017 metų kelionių kryptis - Indonezija

Šių metų šalimi kalbinta kelionių agentūra paskelbė Indoneziją. Nors lietuviams ši šalis neretai asocijuojasi su įspūdinga Balio sala, apžiūrėti ir patirti Indonezijoje tikrai yra kur kas daugiau – viso valstybę sudaro virš 17 tūkstančių salų. Kiekviena sala yra tarsi atskira šalis su savita kultūra, tradicijomis, maistu ir gamtos vaizdais. Indonezijoje gyvena apie 300 tautų ir etnografinių grupių.

Šiandien sudaryti kelionių maršrutai leidžia pamatyti Naująją Gvinėją, Sumatros, Javos, Borneo, Sulavesio salas, kurių kiekvienoje galima patirti skirtingus įspūdžius. Štai Borneo saloje galite susipažinti su orangutangais. Čia dirba lietuvių kilmės antropologė Birutė Galdikas, įrengusi orangutangų stebėjimo ir reabilitacijos centrą. Sumatroje siūloma keliauti džiunglėmis, tuo tarpu Sulavesio saloje galite pamatyti tai, ko nepamatysite niekur kitur – torajų genties gyvenimą, papročius ir galbūt net pakliūti į unikalią laidojimo ceremoniją.
Indonezija – viena patraukliausių šalių mėgstantiems ir kulinarines keliones. Kadangi šalyje vyrauja puikus klimatas auginti ryžius, jie čia patiekiami visaip: ir su vištiena, ir su jautiena, daržovėmis ar kokosų pienu, netgi kaip desertas. Tiesiog būtina išmėginti vieną geriausių Indonezijos gyventojų patiekalų - nasi goreng. Indonezijos virtuvė neįsivaizduojama be tropinių vaisių, daržovių, kokosų pieno bei įvairiausių prieskoninių žolelių. Tiesa, nereikėtų nustebti, kad Indonezijoje daug kur valgoma rankomis.

Kelionės Vakarų kryptimi - Karibai

Karibų salos – dar viena kryptis, kur lietuviai vyksta pasigrožėti gamtos vaizdais ir nuostabaus žydrumo paplūdimiais. Kelionės į Karibus tapo daug paprastesnės, atsiradus tiesioginiams organizatoriaus TUI skrydžiams iš Lenkijos.

Karibai – ne tik saulė, palmės ar stebuklingo žydrumo vanduo, nors tai vienas didžiausių traukos objektų. Štai Kuboje yra šeši nacionaliniai parkai ir įspūdingas Soledado parkas. Dar įdomesnis yra kubiečių kultūrinis gyvenimas, kuriame daug muzikos, šokių, tačiau nerasite nė vienos reklamos, greito maisto restorano ar „Coca-colos“, o į akis negali nekristi įspūdingi senoviniai automobiliai.

Jamaika išsiskiria dar kitokiais gamtos kraštovaizdžiais. Saloje stūkso kalnai, upės bei įspūdingi kriokliai, botanikos sodai. Viena įdomiausių pramogų - pereiti krioklius ir jų slenksčius įveikiant įvairias kliūtis. Apskritai sala puikiai tinka mėgstantiems aktyvų laisvalaikį. Tuo tarpu Dominikos Respublikoje taip pat galite prisiliesti prie kvapą gniaužiančios laukinės gamtos ir tuo pačiu sostinėje Santo Domingo pajusti didmiesčio dvasią bei istoriją.

Karibų jūros virtuvė gana paprasta: čia dominuoja ryžiai, pupelės, jūros gėrybės, vaisiai, kiauliena bei vištiena. Tačiau kiekvienoje saloje galite pažinti skirtingus virtuvių savitumus. Pasiruoškite, nes Jamaikoje maistas bus aštrus, tuo tarpu Dominikos virtuvėje ypatingai ruošiami desertai, ypač daug naudojama bananų, čia jie juos verda, kepa, troškina, sūdo, gamina įvairias salotas ar bananų košę.

Kur dar keliauja lietuviai?

Žiemos metu turistai iš Lietuvos renkasi artimiausias „amžinos vasaros“ salas - Tenerifę bei kitas Kanarų salas, Žaliojo Kyšulio salas šalia Afrikos krantų. Pastaruoju metu ypač populiari kryptis yra Madeira - Afrikos kraštovaizdžiui artimesnė sala su portugališka kultūra ir stiliumi. Galintys išleisti daugiau ir keliauti toliau, turistai renkasi Šri Lanką, Madagaskarą, Mauricijų, Indonezijos salas. Pavasarį jau galima džiaugtis šiltu Balearų, Maltos ar Graikijos salų klimatu.

Šiltuoju metų laiku turistai drąsiai keliauja ir kiek šiauriau: šeimoms, dviratininkams bei užkietėjusiems žvejams draugiškos Alandų salos (Suomija), taip pat įspūdingais kraštovaizdžiais stebina Islandija, kuriai turistai pastaruoju metu skiria didelį dėmesį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)