Žurnalistas Saugirdas Vaitulionis prisipažįsta, kad tik per vieną iš dešimties kelionių neatsiverčia kompiuterio ir nepatikrina elektroninių laiškų: „Žinau, iš savęs vagiu brangias atostogų akimirkas, tačiau darbinė paranoja dažniausiai paima viršų. Net Indijoje, gulėdamas prie baseino Goa, tvarkingai sau leidau prekybos centro katalogą. Esu darboholikas, nieko nepadarysi, o aiškinimai, kad „pasaulis be tavęs nesugrius“, dažniausiai mane veikia priešingai.“
Maistas jo kelionėse, prisipažįsta, yra vienas svarbiausių malonumų. Prieš išvykdamas, Saugirdas visada pasidomi ypatingais tos vietovės restoranais – kur eiti pusryčių, kur kokteilio, o kur – puikios vakarienės. „Esu kulinarinių kelionių šalininkas“, – sako.
Renginių vedėjas ir organizatorius Giedrius Masalskis kelionėse kartais neatskiria, kada dirba, o kada – ilsisi: „Ne sykį su klientais ar partneriais esu buvęs ten, kur – tikras poilsis, o su šeima tenka ir padirbėti kartais.“
Buriavimą pamėgęs Giedrius pasakoja, kad laive didelio pasirinkimo, ką valgyti, dažniausiai nebūna: „Per regatą nėra laiko apie maistą galvoti, tad puikiausiai eina obuoliai, bananai snikeriai. Per ilgesnį plaukiojimą gali ir tuną pagauti, tada kažkaip stebuklingai denyje atsiranda, ir sojų padažo, ir vasabių.“
Prieš metus iš Italijos į Lietuvą gyventi grįžusi žurnalistė, rašytoja Dalia Smagurauskaitė tik kartą keliavo su grupe autobusu. „Tai buvo prieš penkiolika metų, – pasakoja. – Po to supratau: keliauti su keliomis dešimtimis turistų – ne man. Vertinu laisvę ir galimybę keisti kelionės planus, nemėgstu taikytis prie kitų ritmo. Dabar kelionėse būname dviese, man tai – idealus skaičius.“
Į mėgstamiausių šalių lentyną šalia Italijos šiandien Dalia padėtų Jungtines Amerikos Valstijas ir Jordaniją. JAV jai – tarsi daugybė neįtikėtinai skirtingų šalių po viena vėliava. „Sunku net įsivaizduoti, kiek ten galima nuveikti, paragauti ir pamatyti, – patyrė. – Vieno gyvenimo neužtektų! Antroji mane žavi svetingais žmonėmis, gamta ir senąja istorija.“
Rašytoja neabejoja, kad maistas – vienas iš būdų pažinti šalį. „Maiste slypi nepapasakotos žmonių istorijos ir tradicijos, – sako. – Italijoje patiekalų ir jų variacijų yra tiek daug, kad ir patys italai visų toli gražu nežino. Nuostabu, kad daugybė patiekalų siejama su tradicijomis, žmonėmis, istorija. Viskam yra priežastis, paaiškinimas arba legenda. Pavyzdžiui, Sicilijoje, Trapanio mieste ir jo apylinkėse, tradicinis patiekalas yra kuskusas, menantis arabų laikus, Sirakūzuose neabejotinai rastume graikiškų pėdsakų. Saldumynai sukurti vienuolių rankomis, vynuogynai ant ugnikalnio šlaitų nuo seno simbolizuoja vyrų ištvermę ir netgi išnykusias profesijas. Na, o sekmadieniais ant tradicinių pietų stalo Sicilijoje nerasite ankštinių daržovių, mat jos primena vargo kupinus praėjusius amžius.“
Naujai pažvelgti į Lietuvą Dalią privertė širdies draugas. „Jis – užsienietis, todėl jam įdomu viskas: baidarės, ežerai, ąžuolų giraitės su medinėmis pagoniškų dievų skulptūromis, šaltojo karo laikų palikimas, platūs žvyrkeliai ir mediniais namais nusėti kaimai. Net naminukės gamintojai!“ – juokiasi.
Tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ – jau šį savaitgalį, sausio 20–22 dienomis, Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Diskusija „Kelionės – mano gyvenimo būdas“ vyks sausio 21 dieną, šeštadienį, 13 val. 15 min. 4-oje centro salėje. #ParagaukPasaulio #PargaukLietuvos.