Ar tai Švedijos aukštos vertės populiari muzika, ar Malaizijos guminės pirštinės – kiekviena šalis turi kuo didžiuotis, o naujajame informaciniame žemėlapyje nurodyta kuo konkrečiai pasižymi įvairios pasaulio šalys.

Informacijos dizaineris ir žurnalistas David‘as McCandless‘as sukūrė „International Number Ones“ žemėlapį, kuriame, pagal iš interneto surinktą informaciją, jis suskirstė visas pasaulio šalis pagal vieną išskirtinį jų požymį.

Lietuvą žurnalistas įvardino kaip greičiausią bevielį internetą turinčią šalį. Tuo tarpu mūsų kaimyninė Latvija yra minima kaip proporcingai daugiausiai moterų turinti šalis (100 vyrui tenka 118 moterų), o Lenkija – serbentų šalis.

Anot žurnalisto, Estijoje – daugiausiai startuolių (angl. start-ups), o Didžiojoje Britanijoje – milijardierių. Prancūzijai priskirtas daugiausiai viskio mėgėjų turinčios šalies titulas, o Vokietija turi galingiausią pasaulio pasą.

Žemėlapyje Čadas yra minimas kaip sveikiausių dietų šalis, o Belgija – vieta, kurioje dažniausiai atsiskaitoma ne grynaisiais pinigais. Paragvajus pasižymi pozityvumu, o Marokas garsėja kaip argano aliejaus šalis.

Tuo tarpu vyras JAV įvardino kaip daugiausiai šlamšto elektroninių laiškų siunčiančia šalį, o Kanadą – daugiausiai asmeninių laisvių piliečiui suteikiančią šalį.

D. McCandless‘as dienraščiui „The Independent“ teigė, kad žemėlapiui sukurti prireikė trijų savaičių neperstojamo darbo, kurio metu jis skaitė šimtus straipsnių, analizavo įvairių duomenų bankų (pavyzdžiui, Jungtinių Tautų, Pasaulio banko, CŽV pasaulio faktų knygos) informaciją ir atlikinėjo labai konkrečias ir specifines „Google“ paieškas.

„Kai kurioms šalims buvo po kelis pasirinkimus, tai joms atrinkau pačius įdomiausius faktus, o alternatyvas palikau informaciniam straipsniui“, - aiškino D. McCandless‘as.

Vyras žemėlapio informaciją sugrupavo į kategorijas: prekės, psichologija, ekologija, gastronomija, ekonomika, gerumas, žmogiškumas, technologijos ir bjauru.

Prie paskutiniosios kategorijos netikėtai priskirtos tokios šalys kaip JAV ir Australija, kurioje pasitaiko daugiausiai informacijos nutekėjimo atvejų, ir Hondūras, kuriam, ko gero, atitenka baisiausias požymis iš visų. Ši šalis įvardijama kaip vieta, kurioje įvyksta daugiausiai žmogžudysčių.

„Mes nusprendėme sulaužyti savo „Informacija yra graži“ taisyklę ir nusprendėme parodyti ir nelabai geras kai kurių šalių savybes“, - paaiškino vyras.

Kur kas geriau garsėja Ispanija – ten yra didžiausia LGBT bendruomenės narių tolerancija, o Kolumbijoje žmonės gyvena laimingiausiai. Tuo tarpu Indonezijoje yra augiausiai kokosų, o Graikija reitinguose dominuoja kaip daugiausiai sūrio suvartojanti šalis.

Sveikiausiai žmonės gyvena Singapūre, o aukščiausios klasės virtuvės titulas atiteko Japonijai.

„Viena staigmena buvo tai, kad Bolivija yra geriausiai vertinama už braziliškus riešutus. Be to, labai smagu matyti, kad tokios Afrikos šalys kaip Uganda, Zambija dominuoja verslumo ir verslininkų bei moterų skaičiaus parlamente kategorijose“, - savo įspūdžiais dalinosi žemėlapio kūrėjas.