Vilniuje – tradicinės eitynės

Vilniaus senamiesčio teatras jau 17 metų Vilniuje kiekvieną sausio 6 dieną organizuoja Trijų karalių eitynes nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės. Eisena - tai originalus vaidinimas, kuris vyksta ne statiškoje scenoje, o žaismingai keliaujant senamiesčio gatvėmis į Katedros aikštę. Trys karaliai su svita keliaujantys Vilniaus gatvėmis - tradicinis reginys, sulaukiantis dėmesio bet kokiu oru, kuris tuo laikotarpiu taip pat tradiciškai nelepina: tai stingdantis šaltis, tai lietus.

Karališka procesija - trijų metrų aukščio karūnuotos figūros: Kasparas, Merkelis, Baltazaras bei juos lydintys Biblijinio epizodo veikėjai: Archangelas su angeliukais, pora piemenų su karvėmis ir lydintys asmenys.

Kaunas – su ugnimi

Sausio 6 dieną Kauno tautinės kultūros centras ragina Kauno miesto bendruomenę iškilmingai pasitikti Tris Karalius, tradiciškai užbaigti Kalėdų laikotarpį ir atsisveikinti su žaliaskarėmis.

Trys Karaliai: Kasparas, Merkelis ir Baltazaras, lydimi persirengėlių svitos, nešini žibintais ir karališkomis dovanomis: auksu, smilkalais, mira, 16:30 val. keliaus Laisvė alėja į Rotušės aikštę. 17:30 val. ten vyks folkloro ansamblių „Žaisa“, „Kupolė“, „Dailingė“, šokio su ugnimi studijos „Ugnies valdovai“ teatralizuotas koncertas. Išskirtinę programą rodys šokio su ugnimi studija „Ugnies valdovai“. Kviesdami šviesą liepsnos Saulės simboliai.

Klaipėdoje - tradicinių giedojimų vakaras

Sausio 6 d., 17. 30 val. Klaipėdos etnokultūros centre - tradicinių giedojimų vakaras „Džiaugsmingą naujieną paskelbė dangus“. Kartu kalėdines giesmes giedoti kvies Vilniaus arkikatedros liaudies giesmių ansamblis (vad. J. Bukantaitė) bei vakaro vedėjas kunigas dr. S. Stumbra.

Tradicinės Kalėdų giesmės savo pavadinimu mena lotynišką žodį Calendae (pirmoji mėnesio diena). Šio laikotarpio giesmės prasideda advento giesmėmis ir baigiasi Trijų Karalių švente. Šalia liturginių kalėdinių giesmių ir himnų liaudies tradicijoje populiarios ir neliturginės giesmės.

Šiauliuose – eisena būgnų ir varpų gaudesy

Sausio 6 d. Šiaulių kultūros centras kviečia šiauliečius ir miesto svečius pasigrožėti pakilia ir iškilminga šventinio laikotarpio kulminacija – Trijų karalių eisena. Su išsamia šventės programa galima susipažinti Šiaulių turizmo informacijos centro internetinėje svetainėje.

Tradicinės eisenos dalyviai nuo Dailės galerijos keliaus Pėsčiųjų bulvaru (Vilniaus g.) iki „Varpo“ skulptūros. Skambant varpo dūžiams prožektorių šviesos srautas ore nubrėš tris kryželius. Eisena, lydima mušamųjų grupės „Ritmas kitaip“ būgnų skambesio, toliau judės Varpo gatve Prisikėlimo aikštės link, kurioje pasirodymo dalyvius pasitiks Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedros varpų gaudesys.

Trys karaliai, atkeliavę iki prakartėlės pasveikinti Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus, įteiks pasaulio Atpirkėjui simbolines dovanas. Eisenos kulminacija – Trijų karalių pasirodymas prie Saulėtosios eglės, kur visiems susirinkusiems bus paskelbta geroji žinia „Kūdikėlis Jėzus gimė“. Aikštėje skambant varpams ir būgnų dūžiams prožektorių šviesos dar kartą nubrėš tris kryželius ir raides K, M, B. Kryželiai prieš karalių vardus reiškia išminčių, aplankiusių Jėzų, šventumą.

Trijų karalių eisenos lauks ir kituose šalies miestuose. Šiemet jos dalyviai kaip niekad turės apsišarvuoti valia ir pasirūpinti šiltesniais drabužiais, nes sinoptikai prognozuoja speigą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)