Bilietas į svečią šalį per šventes ne tik sumažins kalėdinių rūpesčių, bet ir geriau nei bet kuriuo kitu laiku leis pažinti kitas kultūras ir žmones, – juk metų sandūra ir ją lydinčios tradicijos yra vienos autentiškiausių ir sykiu įdomiausių.

Naujieji Tenerifėje – lempučių girliandos ant kaktusų

Amžinojo pavasario sala Tenerifė – viena populiariausių krypčių šventiniu laikotarpiu. Net ir žiemos mėnesiais ten karaliauja vasariška šiluma, o kalėdinių dekoracijų gausa ir vietos papročiai sukuria pakilią nuotaiką.

Šventėms nusiteikusios salos grožis geriausiai atsiskleidžia temstant, kai gatvėse sužimba mirgančiomis girliandomis išpuoštos palmės, kaktusai, iš lauko kavinių pasigirsta kalėdinės melodijos. O prie praktiškai visų laukujų durų svečius pirmieji pasitinka iš kelmo pagaminti tradiciniai kalėdiniai Caga Tio – žmogeliukai-medinukai.

Kalėdų išvakarės Tenerifėje vadinamos Nochebuena, išvertus iš ispanų kalbos – Geroji naktis. Savo tradicijomis ši šventė yra artima Kūčioms, tačiau, skirtingai nei Lietuvoje, vietos gyventojai neatsisako nei mėsos, nei taurės vyno.

„Dar viena populiari šventinė pramoga saloje – žvejyba. Tad ankstų Kūčių rytą išsiruošę į jūrą, ant vakarienės stalo galėsite patiekti ir pačių sugautą laimikį. Kalėdų rytas Tenerifėje kvepia migdoliniais sausainiais – tai tradicinis patiekalas. Vis dėlto laukiamiausia vaikų šventė, kuomet teikiamos dovanos, yra Trys Karaliai“, – pranešime spaudai cituojama Inga Aukštuolytė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Saloje didžiausios linksmybės prasideda atėjus Naujųjų metų nakčiai. Miestų gatvėse vyksta įvairūs pasirodymai, skamba gyva muzika, aidi šūksniai ir palinkėjimai, o išmušus vidurnakčiui dangų nušviečia fejerverkai.

Tikima, kad, jei žmogus išlydėdamas senuosius metus suvalgys dvylika vynuogių be kauliukų ir dėvės raudonos spalvos apatinius, jį lydės sėkmė.

Egipte Kalėdos švenčiamos du kartus

Egiptas didžiąja dalimi yra musulmoniška šalis, todėl ramadano pabaigą sulig jauno mėnulio pasirodymu vainikuoja didžiulė šventė, vadinama „Eid ul-Fitr“. Iš dalies ši islamiška šventė primena Kalėdas, nes jos metu žmonės meldžiasi šventyklose, dovanoja vieni kitiems dovanas, puošia miestus ir namus.

„Egipte apstu poilsiautojų iš Europos, todėl miestai kalėdinėmis dekoracijomis pasidabina jau gruodžio mėnesį, o norintieji Kalėdas švenčia dukart – gruodį ir sausį, mat pagal Egipte gyvenančių krikščionių, vadinamų koptais, papročius Kalėdos oficialiai minimos sausio 7-ąją. Taip pat Afrikos kraštuose vargu ar pamatysite tradiciškai papuoštą kalėdinę eglę – ją čia atstoja palmių lapai. Beje, visžalius augalus puošdavo dar senovės egiptiečiai, tikėdami, jog šie apsaugos nuo nelaimių“, – pasakojo I. Aukštuolytė.

Vis dėlto Kalėdos Egipte – gan santūri šventė, todėl linksmybių atsigriebiama pasitinkant Naujuosius. Pagal islamo papročius paskutinę metų dieną einama į svečius su dovanomis, vaišėmis, moterys puošiasi spalvingais apdarais. Vidurnaktį namų šeimininkė visiems susirinkusiems tradiciškai patiekia specialų vakarienės patiekalą. O mažiesiems išdalijami žaismingai suvynioti saldumynai: berniukams – ant arklių jojantys skanieji raiteliai, mergaitėms – cukruotos lėlės. Sakoma, kaip sutiksi Naujus metus, tokie jie ir bus, todėl egiptiečiai stengiasi tai daryti ypač džiaugsmingai.

JAE kalėdines dekoracijas atstoja briliantai

Ištisus metus šviečianti saulė, platūs paplūdimiai, rytietiška prabanga ir arabiškas svetingumas – taip poilsiautojus pasitinka viena turtingiausių pasaulio šalių – Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE). Vidury dykumos išdygę miestai per šventes it magnetas traukia smalsuolius iš viso pasaulio. Šventiniu laikotarpiu miestai atrodo ypač puošniai ir net kalėdinės eglutės tviska prabanga – šakos gali būti nukabinėtos auksiniais žaislais, safyrais, briliantais ir kitais brangakmeniais.

JAE tituluojami apsipirkimo rojumi, todėl pasirūpinti kalėdinėmis dovanomis bus paprasta kaip niekad iki tol – Dubajuje įsikūręs didžiausias prekybos centras, po kurio stogu telpa net 1200 parduotuvių!

Naujųjų metų sutikimas Dubajuje paliks neišdildomą įspūdį, kadangi savo akimis galėsite stebėti galingiausių pasaulyje fejerverkų šou, kuomet viešbučiai varžosi tarpusavyje ir demonstruoja pirotechnikos galimybes. Tad vietą, iš kurios matytųsi visas dangaus skliautas, patariama užsiimti dar dieną. Vienas įspūdingiausių reginių – pagal specialią choreografiją sudėliota fejerverkų salvė nuo Burj Khalifa bokšto, aukščiausio dangoraižio visame pasaulyje. Šią naktį pramogų netrūksta nei danguje, nei ant žemės – gatvėse vyksta akrobatiniai pasirodymai, skamba gyva muzika, siautulingus vakarėlius rengia garsiausi pasaulio diskžokėjai.

Į Tailandą Naujieji ateina pavasarį

„Išsiilgusiems egzotikos ir norintiems pabėgti nuo kalėdinio šurmulio per didžiąsias metų šventes siūloma vykti į Tailandą – tikrą tropikų karalystę. Nors dauguma vietos gyventojų yra budistai, tai netrukdo susiorganizuoti šventę patiems ir kalėdinį stalą paruošti tiesiai po palme su kokosais, – žiemos šventes galėsite sutikti tiesiog paplūdimyje“, – sakė „Tez Tour“ atstovė.

Tailande Naujieji švenčiami net du kartus per metus – žiemą ir pavasarį. Nors didžiausios iškilmės ir šventinės apeigos vyksta balandžio mėnesį, naujametinę naktį dangų taip pat nušviečia fejerverkai, vyksta įvairūs renginiai. Pagal budistų papročius Naujieji Tailande sutinkami balandžio 13-15 dienomis ir primena savotišką ritualą, kuomet vietos gyventojai vienas kitą apšlaksto jazminų žiedlapiais kvepiančiu vandeniu. Tikima, kad taip apsivaloma nuo ydų ir nuodėmių. Taip pat šiai šventei tailandiečiai puošiasi tradiciniais tajų kostiumais, apsikaišo jazminų gėlių žiedais ir nešini dovanomis lanko budistų vienuolius.

Ir nors skirtingų šalių šventinės tradicijos skiriasi, visur šios šventės pasitinkamos vienodai džiaugsmingai ir pakiliai. Belieka išsirinkti!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją