Advokatų profesinės bendrijos „Žabolienė ir partneriai METIDA“ advokatas Nikas Borneika pataria į ką atkreipti dėmesį, kad kelionėje patirtos nelaimės neištuštintų piniginės.

Kartais keliaujant pasitaiko, jog susergama ūmiomis ligos, patiriamos traumos ar sužalojimai dėl ko neišvengiamai prireikia skubios medikų pagalbos. Sveikatos priežiūros paslaugos bet kurioje pasaulio šalyje kainuoja nemažus pinigus, todėl išvykstant už Lietuvos Respublikos ribų, nesvarbu ar tai būtų ES, ar kitas šalis, reiktų visų pirma pagalvoti apie medicininių išlaidų draudimą.

„Privalomuoju sveikatos draudimu Lietuvoje apdrausti asmenys turi teisę į nemokamą būtinąją medicininę pagalbą kitose ES šalyse. Paprasčiausiai šia privilegija galima pasinaudoti turint Europos sveikatos draudimo kortelę, kuri yra nemokamai išduodama ligonių kasose. Šiuo atveju, būtinosios gydymo išlaidos, patirtos kitoje ES šalyje, apmokamos iš LR draudimo fondo biudžeto. Draudimu iš esmės galima pasinaudoti ir be kortelės, tačiau tokiu atveju gali tekti pačiam apmokėti gydymo išlaidas ir tik grįžus į Lietuvą pateikti prašymą šioms išlaidoms atlyginti. Šiuo atveju, reiktų turėti reikiamus dokumentus išlaidoms pagrįsti (gydymo įstaigos medicininius išrašus, paslaugų apmokėjimo kvitus). Vis dėlto, kortelė lengviau padeda išspręsti išlaidų klausimą, ją pateikus, už būtinąsias sveikatos priežiūros paslaugas asmeniui pačiam mokėti nereiks“, – sako advokatas N. Borneika.

Pažymėtina, jog Europos sveikatos draudimo kortele galima pasinaudoti ne tik ES šalyse, bet ir Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine ir Šveicarijoje.

Vykstant į tolimus kraštus būtina įvertinti rizikas

Keliaujant į trečiąsias šalis privalomasis sveikatos draudimas negalioja, todėl šiuo atveju reiktų apsidrausti medicininių išlaidų draudimu privačiose draudimo bendrovėse.

Draudimo bendrovėse galima ne tik apsidrausti sveikatą kelionėje, bet taip pat įsigyti specialius kelionių draudimo paketus, kuriuos sudaro kelios draudimo grupės. Populiariausios grupės, be minėto medicininių išlaidų draudimo, yra šios: bagažo, civilinės atsakomybės draudimas, nelaimingų atsitikimų draudimas, nenumatytų kelionės išlaidų draudimas. Skirtingos draudimo kompanijos siūlo įvairius kelionių draudimo paketus skirtingomis sąlygomis, todėl reiktų gilintis, analizuoti ir išsirinkti konkretaus asmens poreikius labiausiai atitinkantį variantą.

Prieš perkant kelionės draudimą, reiktų įvertinti galimas kelionės rizikas, gerai įsiskaityti į draudimo sąlygas, analizuoti, ar šias rizikas apima pasirinktas draudimo variantas. Jei ne, galbūt nuo kažkurių rizikų reiktų apsidrausti papildomai.

„Kalbant apie sveikatos (medicininių išlaidų) draudimą, reiktų vertinti kokio pobūdžio veikla kelionės metų planuojate užsiimti ir su kokiomis rizikomis, susijusiomis su sveikatos pablogėjimu, galite susidurti. Paprastai visos draudimo sutartys apima ūmios ligos gydymo atvejus. Tuo tarpu nelaimingų atsitikimų metu patirtų traumų gydymas dažnai yra kompensuojamas su išimtimis. Dažnos išimtys, jog kompensacija nemokama, jei trauma patirta apsvaigus nuo alkoholio arba užsiimant tam tikromis sporto rūšimis (pvz., alpinizmu, slidinėjimu, skraidymu jėgos aitvarais, raftingu, netgi nardymu). Kai kurios draudimo sutartys numato, kad neatlyginamos sveikatos išlaidos, jei jas sukėlė tokios veiklos kaip važinėjimas motociklu, kalnų dviračiu, jodinėjimas ir kt.“, – teigia advokatas.

Patyrėte traumų? Žinokite, ko galite reikalauti

Reikėtų atkreipti dėmesį, jog turint medicininių išlaidų draudimą visais atvejais atlyginamos tik būtinos medicininės pagalbos išlaidos. Būtinoji pagalba yra tokia, kurią reikia suteikti skubiai ir neatidėliotinai, nes kitaip būtų sukeltas pavojus žmogaus sveikatai arba gyvybei. Draudikas paprastai neatlygina išlaidų, kai gydantis svetur apdraustojo sveikatos būklė pagerėjo tiek, kad jis pats ar lydimas kito asmens, toliau gydytis galėjo grįžti į šalį, kurioje nuolat gyvena.

Svarbu žinoti, kad net ir būtinosios išlaidos gali būti neatlyginamos, jei jas sukėlė draudimo sutartyje numatyti nedraudžiamieji įvykiai. Be to, tam tikrais atvejais draudikas atlygina gydymo išlaidas tik iki tam tikros sumos (pvz., draudimo sutartyje gali būti numatyta, jog atlyginamos būtinosios odontologo paslaugos, bet tik iki 200 EUR). Taigi dažniausiai tam, kad būtų galima konkrečiai pasakyti kokiais atvejais galima reikalauti išlaidų atlyginimo, reikėtų analizuoti konkrečią draudimo sutartį.

Susirgus ar patyrus traumą ir turint medicininių išlaidų draudimą, visais atvejai patartina susisiekti su draudiku ir informuoti jį apie tai, net ir tuomet kai nesate tikri ar toks įvykis yra draudiminis pagal sutartį. Draudikas privalo suteikti visą reikiamą informaciją, paaiškinti sutarties sąlygas, duoti instrukcijas ir pan.

Turėdamas medicininių išlaidų draudimą, asmuo gali reikalauti atlyginti bet kokius nuostolius, kuriuos patyrė dėl įvykusio daužiamojo įvykio (liga, trauma ar pan.). Paminėtina, kad į tokius nuostolius paprastai įskaičiuojamos ne tik tiesioginės gydymo išlaidos, bet ir gydytojo paskirtų pirmosios medicininės pagalbos vaistų išlaidos, asmens pervežimo į gydymo įstaigą išlaidos, netgi tarptautinių telefoninių pokalbių (skambinant ligoninei ar draudikui) išlaidos arba dėl tokio įvykio sugadintų rūbų pakeitimo išlaidos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją