Rugsėjį, pradedant nuimti derlių, provincijos sostinėje Logronjyje rengiama didelė šventė.

„Fiesta de San Mateo“ pavadinta šv. Motiejaus garbei, tačiau daugiausia dėmesio čia tenka Švenčiausiajai Mergelei.

„Labai svarbi šventė, nes mes švenčiame La Riochos derliaus nuėmimą. Pirmasis vynas visuomet skiriamas La Riochos globėjai Valvaneros mergelei“, – pasakoja Logronjo gyventoja Estera Munoz.

Korek gatvė garsėja puikiais tapų barais. Čia visi geria tik La Riochos vyną – kiti tiesiog neatlaiko konkurencijos. Sausasis raudonas vynas puikiai dera prie užkandžių, pagamintų iš kumpio ar sūrio. Kasmet ši šventė į Logronją pritraukia minias turistų.

Miestelio centre prie Ebro upės stovi XVI a. katedra. Ant upės kranto stovi ir „Franco Espanolas“ vyninė. Čia lankytojai gali paragauti La Riochos vyno ir sužinoti, kaip jis gaminamas. Kartą čia lankėsi net pats Ernestas Hemingway.

„Franco Espanolas“ vyninės šeimininkė Patricia Diez papasakoja, kaip vynininkystės kultūra vystėsi Ebro slėnyje, šiaurinėje Ispanijos dalyje: „Čia susiduria dvi skirtingos klimato zonos: Viduržemio jūros ir Atlanto. Dieną temperatūra būna aukšta, o naktį gerokai atšąla. Vynuogėms tai į gera. Be to, čia ypatingas dirvožemis – rūgšti dirva sumišusi su kalkingu, daug geležies turinčiu moliu.“

„Riochos“ pavadinimas kilęs nuo Ochos upės (Rio Oja), kuri įteka į Ebro upę. Rugsėjį vynuogės pradedamos skinti ir Brijonės kaime netoli Haro miestelio. Čia populiariausios juodosios „Tempranillo“ vynuogės.

Vyninėje „Muga“ ąžuolinės statinės, prieš pradedant naudoti, „paskrudinamos“. Bręstančiam vynui tai suteikia ypatingo skonio. Statinėse vynas bus mažiausiai dvejus metus, paskui metus ar dvejus bus laikomas išpilstytas į butelius. „Grand Reserva“ etikete pažymėtas vynas statinėse laikomas trejus metus, o buteliuose – metus arba dvejus.

Vyninės direktorius Jesusas Vigeras tikrina raudonojo vyno skonį ir aromatą. „Kas keturis mėnesius vynas perpilamas į kitą statinę, taip užtikrinant, kad tinkamai subręstų. Dar būna užsilikusių vynuogių odelių ir kauliukų likučių, todėl visa tai išfiltruojame“, – pasakoja vyninės „Muga“ direktorius J. Vigeras.

La Riochos vynas geriamas visame pasaulyje. Iš čia pagaminamo vyno 85 proc. sudaro raudonasis, 15 proc. – baltasis arba rausvasis vynas.

Į ispaniško vyno sostinę nukeliaukite laidos „Euromaxx“ reportaže.