Dubajus pribloškia prabanga

Žinomumu ir turistų skaičiumi Dubajus lenkia net JAE sostinę Abu Dabį. Todėl keliaujant į JAE tiesiog privalu susipažinti su miestu, kuris vos per kelis dešimtmečius iš dykumos gyvenvietės virto vienu moderniausių pasaulio miestų ir kuriame įgyvendinami patys drąsiausi šiuolaikiniai architektūriniai sumanymai. Ir jei Niujorkas yra vadinamas vienu energingiausių, ambicingiausios architektūros miestų, tai kaip turėtų vadintis ir kokia energija turėtų pulsuoti per nesuvokiamai trumpą laiką, vos kelis dešimtmečius, tiesiog dykumoje išaugęs miestas?

Dubajuje stūkso kol kas aukščiausias pasaulyje (apie 830 m) dangoraižis „Burj Khalifa“, burės formos statinys „Burj Al Arab“, kuriame įsikūręs vienintelis pasaulyje 7* viešbutis, didžiausias pasaulyje prekybos bei pramogų centras „Dubai Mall“, po kurio stogu telpa ne tik 1200 parduotuvių, bet ir milžiniškas akvariumas su povandeniniu zoologijos sodu ir ledo čiuožykla.

„Džumeira tituluojama prestižine kurortine zona visame Dubajuje. Aštuntuoju pasaulio stebuklu vadinamas didžiausias žmogaus rankomis sukurtas palmės formos salynas su prabangiausiais gyvenamaisiais namais ir 5* viešbučiais taip pat įsikūręs Džumeiroje“, – sakė Irma Baublytė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ rezervacijų ir konsultacijų teikimo skyriaus vadybininkė. Ji pastebėjo, jog tinkamiausias laikas ilsėtis JAE – Lietuvoje šalčiausi žiemos mėnesiai, sausis ir vasaris, kuomet vidutinė oro temperatūra – apie 26 °C.

Adžmanas išsaugojo laivininkystės tradicijas

Iki JAE atrandant neišsemiamus naftos klodus (o tai nutiko tik XX a. pabaigoje), mažiausio šalies emyrato, Adžmano (vos 260 kv. km), teritorijoje tebuvo įsikūręs ramus žvejų ir perlų ieškotojų miestelis. Ir nors šį emyratą vis daugiau poilsiautojų renkasi dėl JAE vienais gražiausių vadinamų paplūdimių, Adžmanui iki šių dienų pavyko išsaugoti jaukią ramybę ir autentiškų amatų tradicijas. Mat dar ir šiandien emyrate įsikūrusiose laivų dirbtuvėse galima išvysti, kaip pagal senovines technologijas gaminami tradiciniai prekybiniai buriniai laivai, vietinių vadinami dhow.

Kitaip nei daugumoje emyratų, pačiame Adžmane nėra naftos telkinių, tačiau jame trykšta mineralinio vandens šaltiniai. Pastarieji ne tik aprūpina geriamuoju vandeniu Persijos įlankoje įsikūrusias šalis, bet ir sukuria palankias sąlygas steigtis sveikatinimosi centrams, kurių kurortiniame emyrate – ne vienas.

Apie 30 km Adžmano pakrantė kruopščiai suskirstyta pagal tiesiai ant jūros kranto įsikūrusius prabangius 4–5* ir kiek labiau nuo vandens nutolusius ekonominės klasės 3* viešbučius. Visur vyrauja ideali tvarka, išpuoselėti balto smėlio paplūdimiai, todėl šiame emyrate geriausias poilsis bus tiems, kas nori atitrūkti nuo miesto šurmulio ir tiesiog pasimėgauti jaukia kurorto ramybe.

Šardžoje – miesto šurmulio ir laukinės gamtos kontrastai

Šardža yra vienintelis iš emyratų, galintis pasigirti net dviem pakrantėmis. O tuo pačiu vardu pavadinta emyrato sostinė, nuo Dubajaus nutolusi vos 8 km, laikoma trečiu pagal dydį JAE miestu. Nuo neatmenamų laikų Šardža garsėja dideliais turtais, o vienas ryškiausių jos simbolių – Halido lagūnos viduryje esantis net 100 m aukščio fontanas, vaizduojantis visai šaliai neregėtus turtus ir prabangą atnešusią naftos srovę.

„Dangoraižiais apstatytą judrią Šardžą supa oranžinė dykuma su žaliuojančiomis oazėmis ir vilnijančios kalnų grandinės – šis emyratas neabejotinai patiks aktyvias atostogas ir ryškius modernaus miesto bei laukinės gamtos kontrastus mėgstantiems poilsiautojams“, – patarė I. Baublytė. Tuo tarpu Šardžoje esanti gausybė muziejų ir arabiško stiliaus architektūrinių pastatų byloja apie gyventojų dėmesį savo šalies kultūrai. Mieste yra įrengtas paveldo muziejus, kuriame galima susipažinti su JAE istorija, vietinių papročiais ir tradicijomis bei didžiausia visuose emyratuose mečete – Fisal.

Persijos įlankoje įsikūrusiuose Šardžos kurortuose yra 16 km gražiausių balto smėlio paplūdimių.

Fudžeira vilioja panerti

Vienas „jauniausių“ emyratų – Fudžeira – ilgą laiką buvo Šardžos dalis ir tik 1953 m. tapo savarankišku administraciniu vienetu. Šis emyratas poilsiautojų labiausiai vertinamas dėl išskirtinio kraštovaizdžio, mat tiesiai per Fudžeirą driekiasi įspūdingi Hadžaro kalnai, kurių tarpekliuose ištisus metus telkšo vanduo, o gražiausia kalnų vieta laikomas juose šniokščiantis krioklys Varija. Fudžeira garsi ir istoriniais paminklais, šiame emyrate galima aplankyti seniausią JAE mečetę Al Bidyah, kuri pastatyta daugiau kaip prieš 500 m. O ant aukštos kalvos įsikūręs Fudžeiros fortas, kurį dar XVI a. vietos gyventojai pastatė iš molio, žvyro ir gipso.

Fudžeiros pakrantė tęsiasi net 90 km. Indijos vandenyno skalaujami kurortai ir juose įsikūrę viešbučiai, masinantys išpuoselėtais balto smėlio paplūdimiais, įsikūrę kiek atokiau nuo miesto šurmulio, todėl šiame emyrate gerai jaučiasi ir šeimos su vaikais, ir ramybės išsiilgę poilsiautojai. Šio emyrato neaplenkia ir vandens pramogų (ypač – nardymo) entuziastai, mat Indijos vandenyne esančiuose jūriniuose draustiniuose vanduo toks skaidrus, kad vos panėrus prieš akis atsiveria margaspalviai koraliniai rifai ir pačios rečiausios, tik šiam regionui būdingos povandeninio pasaulio grožybės.

Ras Al Haimas: palmių giraitės ir karštosios versmės

„Šis emyratas ne tik šiauriausias, bet ir pats žaliausias visuose JAE. Apsuptas jūros ir Hadžaro kalnų. Dėl palankaus klimato ir derlingų žemių visas Ras Al Haimas yra tarsi nuolat žydinti palmių giraitėmis apaugusi oazė. Kokybiško poilsio mėgėjai ir šeimos su vaikais šį emyratą labiausiai vertina dėl prabangiais, aukščiausio lygio aptarnavimą siūlančiais viešbučiais nusagstytos pakrantės, o kalnuotoje vietovėje įsikūręs kurortas „Hot Springs“ vilioja karštųjų versmių voniomis ir SPA malonumais“, – pasakojo kelionių ekspertė.

Tuo tarpu aktyvaus poilsio mėgėjus, ypač – jaunimą, į Ras Al Haimą sutraukia įvairiausių pramogų gausa. Poilsį paplūdimiuose šiame emyrate siūloma paįvairinti pasiplaukiojimu vandens motociklais, katamaranais, slidėmis, banglentėmis bei nardymu. O ieškantiems daugiau adrenalino rekomenduojama išbandyti jėgas džipų safaryje, pasivažinėti kalnų dviračiais ar sudalyvauti Ras Al Haime vykstančiose tradicinėse kupranugarių lenktynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)