Aerosinusitas – prienosinio ančio pažeidimas, atsirandantis dėl slėgio pasikeitimo. Dėl jo leidžiantis ar kylant lėktuvui asmuo gali jausti maudimą akių ar kaktos srityse. Tai susiję po sinusų uždegimo likusia sustandėjusia sinusų išklojamąja gleivine, kuri kinant slėgiui, tempiama ir sudirginus nervinį audinį, jaučiami nemalonūs simptomai. Tačiau šis pojūtis dažniausiai yra trumpalaikis, galintis užsitęsti iki dviejų savaičių.

Jei išsiruošėte į skrydį persirgę ar vis dar sirgdami sloga ar sinusitu, būdami peršalę, bei norėdami išvengti komplikacijų – akių ar kaktos srities skausmo – prieš skrisdami turėtumėte į nosį susilašinti gleivinę sutraukiančių lašų. Dėl tinkamiausių vaistų verta pasikonsultuoti su gydytoju.

Aerootitas – ausies uždegimas dėl oro slėgio poveikio, kuris pasireiškia dėl aplinkos atmosferos ir vandens slėgio poveikis ausims (pavyzdžiui, esant dideliame aukštyje). Aerootitas pasireiškia galvos svaigimu, pablogėjusia klausa, užgultų ausų skausmu.

Kai kuriems skrendant atsiranda ausies trimito blokas. Tai gali atsitikti dėl dėl nosies ir nosiaryklės uždegimo ar nosies bloko. Siekiant išvengti nemalonių pojūčių skrydžio metu, jei turite slogą ar sergate sinusitu, prieš skrendant rekomenduotini lašai į nosį su fiziologiniu valgomosios druskos tirpalu, šalinančiu gleivinės paburkimą.

Bendram nuraminimui skiriamas diazepamas (vaistas diazepamas skiriamas esant nerimo sutrikimams ar įtampos galvos skausmams). Galvos skausmus galima malšinti ir paracetomoliu.

Jei po kelionės įvairūs nemalonūs pojūčiai – ausų skausmas, ausų užgulimas, akių diegimas ar galvos skausmas – nepraeina, būtina kreiptis į gydytoją.

Galiausiai, jei įmanoma, būdami peršalę, ypač, sirgdami sloga, venkite kelionių lėktuvais. Taip sumažinsite įvairių ligų ir uždegimų, susijusių su slėgio pakitimais, riziką.