Štai Airija – smaragdinė sala, nusagstyta pilių. Jungtinė Karalystė yra lietaus, rūko ir legendų kraštas. Austrija – Habsburgų deimantas ant Alpių karūnos. Danija – laimingiausių žmonių šalis, o Andora – 1000 metų be karo šalis.

Belgija yra šalis, išlaisvinanti vaizduotę. Keliautojus ir turistus iš viso pasaulio žavi Belgijos ir Briuselio kosmopolitiškumas, vienas tankiausių pasaulyje geležinkelių tiltų. Belgija laikoma komiksų gimtine, nes būtent čia kūrė ir tebekuria daugybė komiksų autorių.

Mini Europos parkas suteikia galimybę ne tik pasijusti milžinu, bet ir apkeliauti Europą per kelias valandas. Šiame parke galima išvysti per 300 Europos Sąjungos šalių garsiausių pastatų, sumažintų net 25 kartus. Briuselyje stovinti besišlapinančio berniuko skulptūra sulaukia daugybės smalsuolių. Deja, 61 cm aukščio skulptūra nuvilia ne vieną. Nors pati statula yra įdomi, vis dėl to užtenka kelių akimirkų su ja susipažinti.
Berniuko skulptūra, Briuselis

Monakas tankiausiai apgyvendinta šalis Pasaulyje. Monakiečiai tesudaro 16 proc. gyventojų, kiti yra atvykėliai, daugiausia prancūzai. Monake nėra nei miškų, nei laukų, nei užmiesčio. Čia nėra ir oro uosto, todėl galima vykti tik sausumos ar vandens transportu.

Ši šalis, kaip turizmo centras, labiausiai žinoma dėl lošimo namų ir puikaus klimato. „Monaco Grand Prix“ lenktynės populiariausias kasmetinis renginys. Tačiau keliautojus Monake gali nuvilti eismo kamščiai važiuojant Žydruoju Krantu Monako link ir maža tikimybė rasti laisvą automobilio stovėjimo vietą ypač Monte Karle.
Monakas

„Una piel de toro“ („jaučio oda“) – taip ispanai juokais vadina Pirėnų pusiasalį, nes netaisyklingo penkiakampio formos pusiasalis kiek primena nudirtą jaučio odą. Vos pagalvojus apie Ispaniją, visų pirma kyla asociacijų su saulėtais paplūdimiais. Visgi ši šalis yra itin kalnuota – tai antra pagal kalnuotumą (po Šveicarijos) Europos valstybė.

Alambra (nuo XIII a.) – ryškiausia ir garsiausia Granados bei visos Ispanijos įžymybė. Tai ištaigingi ir puošnūs pastatai, kuriuos supa parkai su gražiausiais gėlynais ir fontanais. Teidės ugnikalnis (3718 m aukščio), stūksantis kurortinėje Tenerifės saloje, – aukščiausia Ispanijos viršūnė. Nuo viršūnės atsiveria įspūdingas ne tik visos salos, bet ir aplinkinių salų vaizdas.
Teidės ugnikalnis, Tenerifė

La Rambla gatvė yra garsiausia gatvė ne tik Barselonoje, bet ir visoje Ispanijoje. Čia galima pamatyti vieną iš A. Gaudžio šedevrų – Guelio (Palau Güell) rūmus, pelniusius tarptautinį pripažinimą. Gatvė visada šurmuliuoja, čia ypač daug turistų. Visgi čia lankantis reikėtų būti ypač budriems – Barselona garsėja kaip pasaulios kišenvagių sostinė. Ispanija - didelė valstybė, jai pažinti reikia ne vienų atostogų.

Slovėnija užburia gamtos grožiu. Šiaurės vakaruose stūksantys Alpių kalnai, pietvakarinę šalies pakrantę skalaujanti Adrijos jūra, ežerai, upės, kriokliai ir miškų masyvai, nesuskaičiuojama daugybė paslaptingų urvų, alyvmedžių giraitės bei vynuogynai. Postoinos urvas yra vienas didžiausių urvų Europoje. Predjamos pilis – viena žymiausių pilių ir vienas gražiausių statinių Slovėnijoje. Slovėnija yra maža šalis, todėl neprireikia daug laiko jai ištyrinėti.

Europoje viskas pasiekiama ranka. Tad pirmyn į kelionę po nepaprastą ir netikėtumų kupiną Europą – atrasti nuostabiausių kiekvienos šalies kampelių.

Leidyklos „Terra Publica“ išleista gidų profesionalų, kelionių organizatorių, keliautojų ir šalyse įsikūrusių lietuvių parengta knyga „Europa. Turisto žinynas“ yra patikimas keliautojo žinynas. 35-ios aprašytos Europos šalys apima net 430 lankytinų objektų. Prie knygos rengimo prisidėjęs kelionių ekspertas Rimvydas Širvinskas (kelionių agentūros „Makalius.lt“ įkūrėjas parengė po asmeninį patarimą-rekomendaciją kiekvienai šaliai.