Filipinai – grįšite pasikeitę

Vien įspūdingas salų skaičius – 7107 pasako, koks įvairus yra Filipinų archipelagas. Gruodžio mėnesį baigiasi prastų orų pasiutpolkės ir visi taifūnai bei dažnos liūtys užleidžia vietą tropinei saulei. Jums reikia suspėti iki balandžio, nes tada užeina didžiausi karščiai ir į Filipinus suplūsta kone visi emigravę filipiniečiai – švęsti Velykų. Tuo metu ir kambario viešbučiuose nerasite ir laisvos vietos lėktuve nebesumedžiosite.
Didžiausias galvos skausmas Filipinuose – pasirinkti kur keliauti. Visų išreklamuotos kelios vietos – šokoladinis Boholis, izoliuotas, bet vis tiek turistinis Palavanas, visų numylėtinė Boracay sala. Taip, šios vietos nuostabios ir kelionės į Filipinus sąraše turėtų atsirasti vietos ir joms, bet pabandykite atrasti ir nuošalesnes archipelago vieteles, liksite sužavėti vietinių žmonių gerumo ir autentikos. Pirmoje vietoje būtų ryžių terasomis apaugę kalnai Luzono šiaurėje, tik neapsiribokite turistiniu Banaue – eikite gilyn ir džiaugsitės kiekviena minute Batado, Kambulo ir Bontoko apylinkėse. Sutiksite tatuiruotų buvusių galvažudžių, kiaurą parą terasose dirbančias močiutes, kurioms didžiausia dovana – degtukai.
Filipinų kalnuose
Iš šiauriausios salos Luzono nusikelkite ir į piečiausią – Mindanao. Ten turistų mažai, dar mažiau filipiniečių iš kitų salų, jie paniškai bijo Mindanao. O bijoti nėra ko, tik gėrėtis – Apo ugnikalnio kepure, palmių jūromis ir spalvingais vietinių kostiumais. Filipinai – grįšite pasikeitę.
Tarsyras. Filipinai

Šri Lanka – mažos salos didelės galimybės

Jei Filipinai per toli, o egzotikos vis tik norisi, Šri Lanka yra mažai konkurentų turinti kryptis. Maža, Lietuvos dydžio šalis yra pulsuojantis ir beprotiškai įdomus Pietų Azijos kampelis. Indijos vandenyno saloje telpa praktiškai visos įmanomos religijos ir kultūros, sukurdamos neįtikėtinai spalvingą koloritą, kurį dar paaštrina prieskonių aromatai ir pasaldina cinamono kvapas.
Šri Lanka
Nors šalis labai maža, čia keliaudami jausitės lyg klajodami po nesibaigiantį egzotinį kraštą. Nuo audringų vandenyno bangų iki ramių arbatos plantacijų kalnuose, nuo musulmoniškos pietinės dalies iki po vidurio Šri Lanką išsibarsčiusių vienas už kitą svarbesnių budistinių centrų – Šri Lankos kultūrinė įvairovė taip džiugins, kad kasnakt lauksite ryto, kad galėtumėte gerti nesenkantį pažinimo šaltinį. Ir dar yra pliažas. Daug pliažo su baltu smėliu, mėlynu vandeniu ir virtinėmis gerų viešbučių – nuo butik stiliaus ajurvedos centrų iki daugiaaukščių modernių poilsio oazių. O kas geriausia – keliones į Šri Lanką nereikia derinti prie laiko, nėra sezono ir ne sezono, ten keliauti visada gerai.
Šventykla Anuradhapuroje. Šri Lanka

Belizas – visos vaivorykštės spalvos

Man Belizas buvo didžiulis atradimas. Nesitikėjau, kad ši mažytė Centrinės Amerikos šalis bus tokia patraukli, tokia tiršta ir įvairi. Pradėkime nuo šalies kultūrinio kolorito – tai ir juodaodžiai Afrikos palikuonys, vieni iš jų vergų provaikaičiai, o kiti, lyg ir tokie patys, tačiau save vadina garifuna – laisvieji, pabėgę nuo vergovės.

Toliau seka majai beliziečiai ir lotynų amerikiečiai, kurių čia daug atvyko iš Gvatemalos ir Hondūro bėgant nuo karų. Ir galiausiai – baltieji, vieni yra menonitų religinė bendruomenė, apsilankymas pas kuriuos primena žygį į kitą galaktiką, ir žymi dalis iš Amerikos atvykusių nuotykių ieškotojų. Matote, kokia įvairi šalis.
Belizas. Menonites

Dar pridėkite nuostabią, tausojamą Belizo gamtą su majų kalnais, kur medžių viršūnėmis strikinėja tukanai, džiunglių tankmėjau ūbauja staugūnai ir sėlina kuklieji tapyrai. O taip pat Karibų jūros pakrantę, kur atsipalaiduos net niekur neatsipalaiduojantys.

Belizas mums svarbus ir tuo, kad čia atsarginės Lietuvos ieškojo ir ją rado Kazys Pakštas. Kažin kiek dabar lietuvaičių Belize gyventų, jei jo mintys būtų virtusios kūnu. Lietuvos kolonijos ten neatsirado, užtat galime keliauti Kazio Pakšto pėdsakais ir įsitikinti, kad mums ten būtų visai patikę gyventi.
Belizas. Stovyklavietė

Brazilija – Pietų Amerikos mozaika

Iš Centrinės Amerikos peršokime į Pietų Ameriką ir jos didžiausią žvaigždę – Braziliją. Po olimpinių žaidynių apie Braziliją pradėjo svajoti dažnas keliautojas. Kainos ten nebeaukštos, grūsčių nebėra, pats laikas ten keliauti.

Tai didžiulė šalis, todėl reikia nusistatyti prioritetus, kur keliauti. Jeigu planas blic – pasigrožėkite Rio de Žaneiro panoramomis ir San Paulo spalvingais kvartalais bei nuostabia gamta Ilha da Grande saloje. O jei laiko daugiau ir galimybės leidžia, yra ir planas „Brazilija pilnai“.

Pirmas sustojimas būtų Paragvajaus pasienyje esantis Bonito su savo įžymybe – 80-ies metrų gylio įgriuva Gruta Azul. Antras – skaidrūs Rio Formoso vandenys, kur galima ir plaukioti kajakais ir iki valios nardyti. Ir visa tai užbaigtų kita Brazilijos pusė – Amazonija, sutverta tikriems kelionių tarzanams. Galima tiek nenuilstant plaukti keltais Amazonės upe, tiek skraidyti po planetos plaučių miestus. Didieji sporto renginiai Brazilijoje baigėsi, laikas – keliautojams.

Jordanija – lengvai pasiekiama egzotika

O jeigu šią žiemą norite keliauti ne taip toli, tačiau jausti šilumos dvelksmą ir bent žiupsnelį egzotikos, neišleidžiant maišo pinigų – aplankykite Jordaniją. Spalio pabaigoje atnaujinami skrydžiai iš Kauno į Eilatą, iš kurio iki Jordanijos pasienio – vos keliolika minučių automobiliu.

Taip aplankysite dvi šalis – ne tik Jordaniją, bet ir Izraelį. Vis tik norint labiau pataupyti, rekomenduotina apsistoti prie Raudonosios jūros Jordanijos pusėje, Akabos kurorte iš kur galima kasdien keliauti po Jordanijos įžymybes, kurių yra apstu. Visi žino Petrą – tikrą istorinį Jordanijos stebuklą, tačiau verta paminėti ir kitas vietas, rečiau lankomas, bet nemažiau įspūdingas.

Tai ir Betanija, kur buvo pakrikštytas Jėzus prie Jordano upės ir Nebo kalnas, nuo kurio pirmą kartą į pažadėtąją žemę pažvelgė Mozė ir neabejotinai du gamtos objektai, skirtingi, bet įspūdingi – Negyvoji jūra ir Wadi Rum dykuma. Klajokite po klajoklių žemę Jordaniją – tai viena retesnių arabiškų šalių, kur galima keliauti taip nevaržomai.