Sala išties didelė, joje yra keturi regionai, kurie savotiškai skirtingi, pavyzdžiui, apsilankę Retimne, pabėgsite nuo turistų šurmulio ir išvysite daugiau autentiškos kultūros, o Chanijos regione turėsite galimybę pamatyti net šiek tiek kitokią gamtą, kuri skiriasi dėl didesnio kritulių kiekio. Tad pasirinkdami Kretą atostogoms su šeima tikrai nesuklysite, čia rasite didžiulę pasirinkimų įvairovę.

Kelionių agentūros „Kelionių akademija“ vadovas Donatas Kireilis pasakoja, ką vertėtų žinoti leidžiantis į nuostabiąją Kretą kartu su savo šeima.

Viduržemio jūros regiono gėrybės ant jūsų stalo

Planuodami kelionę gerai pagalvokite, ar norite užsisakyti pilną maitinimą viešbutyje, nes tikrąją šalies virtuvę galėsite pažinti tik mažyčiuose gatvės restoranėliuose. Kreta priskiriama Viduržemio jūros regionui, tad įpusėjus sezonui, kuris tęsiasi nuo balandžio iki spalio mėnesio, čia mėgausitės visiškai šviežiais vaisiais ir daržovėmis, ragausite jūros gėrybes, puikiai paruoštą mėsą, vietinius sūrius, nuostabų alyvuogių aliejų ir tikrai liksite laimingi išbandę vynuogių vyną, kurio čia daugybė rūšių. Visa gausybė šviežių produktų, bus lyg vitaminų bomba tiek jums, tiek jūsų atžaloms.

Patogi kelionė po salą

Kreta tinkama tiek atostogoms „viskas įskaičiuota“, tiek aktyvesniam poilsiui su šeima. Pasirinkus pastarąjį variantą, svarbu iš anksto nuspręsti kokiu transportu naudositės. Jei norite artimiau susipažinti su vietinių gyvenimu, galite išbandyti autobusus, tai gana patogus būdas jei jūsų būstas yra miesto centre, nes nesunkiai pasieksite stotį, kur rasite visus maršrutų tvarkaraščius.

Jei keliaujate su mažais vaikas, greičiausiai norėsite daugiau komforto, taigi tokiu atveju geriausia rinktis nuomotą automobilį, o juo ramiai važinėsite po salą, pakeliui aplankydami įdomesnius statinius, vienuolynus arba sustosite atsigaivinti paplūdimyje.

Beje, kad nepasiklystumėte būtinai su savimi turėkite navigacinę sistemą, kadangi kelio ženklų tekstai parašyti graikų kalba, o kartais jų gali ir visai nebūti. Jei esate linkę į nuotykius, o jūsų atžalos jau didesnės, išmėginkite motorolerius, tai bus smagi ekskursija gryname ore su išties įspūdingais gamtos vaizdais.

Venecija dvelkiantis Chanijos mietsas ir sostinė Heraklione

Vienas populiariausių, kupinas venecijietiško palikimo Chanijos miestas, pastatytas vietoj Antikos gyvenvietės Kidonijos. Čia praleistas laikas su šeima tikrai neprailgs ir bus turiningas, galėsite apžiūrėti siaurose gatvelėse susigrūdusius spalvotus namus, apsilankyti muziejuose, senose bažnyčiose, parodyti vaikams istorinį Kretos paveldą.

Netoliese krantinę puošiančio švyturio rasite Osmanų epochos palikimą – Janisario mečetę, statytą dar XVII a., o vėliau turėsite galimybę užsukti į Šv. Pranciškaus vienuolyno patalpose įkurtą archeologijos muziejų.

Važiuodami į pietus nuo Chanijos, išvysite stūksantį 2,4 km aukščio Gigilos kalną, ties kuriuo prasideda vaizdingasis Samarijos tarpeklis. O po visų kultūrinių ekskursijų turėsite puikią progą pradžiuginti vaikus nusivesdami į mieste esantį vandens parką.

Jei lankysitės šalies sostinėje Heraklione, nepraleiskite progos savo atžaloms parodyti senovės miesto, pirmosios, dar antikinės Kretos, Knoso rūmų liekanų. Jei istorinė pamokėlė bus įdomi, ją pratęsite Herakliono archeologijos muziejuje, kuriame saugomi unikalūs radiniai iš kadaise stovėjusio didingo pastato.

Maudynės su šeima

Labai svarbu išsirinkti tinkamiausią paplūdimį, kadangi kai kai kuriuose kurortuose nors ir be galo gražu, vanduo gali būti gilus, o dugnas nusėtas akmenimis. Herakliono regione yra Malijos gyvenvietė, kuri garsėja nuostabaus smėlio paplūdimiais, o važiuojant į vietovę serpantinų keliais, atsiveria užburiantys vaizdai.

Kitame, Chanijos regione galite aplankyti Balos lagūną, kuri populiari kaip ekskursinė vieta, tad žydro vandens vaizdai tikrai nepakartojami. Būtent dėl išskirtinio grožio, Balos lagūna pritraukia daugybę fotografų iš viso pasaulio, o kažkada čia savo medaus mėnesį leido net princas Čarlzas ir princesė Diana.

Taip pat vertėtų žinoti, kad automobiliu ten patekti gana sudėtinga, nes nemažą kelio dalį reikia nueiti pėsčiomis, todėl keliaujant su šeima geriausia į rojaus kampelį plaukti laivu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)