Keliautojų Didžiuoju kirčiu (Grand Slam) vadinamas pasiekimas, kai keliautojui pavyksta įkopti į aukščiausias visų planetos žemynų viršukalnes ir pasiekti abu ašigalius. Tai yra pavykę padaryti. Tačiau iškiliausiu pasaulio gyvuoju keliautoju vadinamas 72-ejų seras R. Fiennesas užsimojo dar daugiau – jis prie Keliautojo Didžiojo kirčio pridės dar ir žygius pėsčiomis per abiejų Žemės ašigalių ledo kepures.

Britų keliautojas abi jas jau yra įveikęs slidėmis. Be to, jis yra įkopęs ir į nuožmųjį Everestą. Maža to, jis tapo pirmuoju žmogumi, pėsčiomis perėjusiu Antarktidą. O 2000-aisiais jam teko nutraukti mėginimą pėsčiomis vienam pačiam ir be jokio palaikymo nužingsniuoti į šiaurės ašigalį – jo rogės prasmego ledo properšon į ledinės temperatūros vandenį. Iš jo keliautojas reikmenis išsitraukė plikomis rankomis ir kaip reikiant jas nušalo – teko amputuoti kairės rankos pirštų galus. Operaciją siaurapjūkliu R. Fiennesas Arktyje atliko pats...

Iš septynių viršukalnių, jis yra įkopęs į tris – į Everestą Azijoje, į Kilimandžarą Afrikoje (Tanzanija) ir į Elbrusą Europoje (Rusija). Britui liko įkopti į Karstenso piramidę (Puncak Jaya) Naujojoje Gvinėjoje (Australija ir Okeanija), Denali Aliaskoje (Šiaurės Amerika), Akonkagvą Argentinoje (Pietų Amerika) ir Vinsono kalną Antarktidoje. Keliautojas pirmiausia ruošiasi šturmuoti Karstenso piramidę. Žygį pradės artimiausiomis savaitėmis.

Akonkagva, aukščiausia viršukalnė septynete po Himalajų Everesto, ir Denali Aliaskoje dėl techninių sunkumų ir atšiaurių orų keliautojui veteranui bus kieti riešutėliai. Everestą R. Fiennesas pasiekė 2009-ųjų gegužę, būdamas 65-erių. Tad ką reiškia kopti atšiauriomis sąlygomis sulaukus garbaus amžiaus, šis britas puikiai žino.

Vinsono kalną Antarktidoje jis mėgins šturmuoti gruodį, per patį Antarktidos vidurvasarį. Paskutinioji septynetuko viršukalnė turėtų būti Denali – į ją britas kops kitą vasarą.