Pateikiame 10 gražiausių.

1. Chapel Porth, Kornvalis

Dailųjį Chapel Porth paplūdimį galite privažiuoti su mašina (ten yra „National Trust“ stovėjimo aikštelė), bet geriausias būdas jį pasiekti yra paėjėjus šiek tiek į šiaurę nuo St. Agneso arba į pietus nuo Porthtowano. Kaip apdovanojimą gausite nuostabaus grožio užsislėpusį paplūdimį su puriu smėliu ir neaukštais skardžiais. Paplūdimyje galite statyti smėlio pilis ar mėgautis šešėlių gaiva, bet didžiausias jo žavesys yra „Porth Chapel“ kavinė ir jos ypatingieji „ežiuko“ ledai (vaniliniai ledai su sutirštinta grietinėle ir meduje kepintais riešutais).

Maistas: „Blue Bar“ siūlo dideles nachos kukurūzų traškučių lėkštes su avokado užtepėle, grietine ir salsa padažu.

Nakvynė: Porthtowan‘e esantis „Rosehill Lodges“ turi dviejų arba trijų lovų kotedžus su karštais kubilais.

2. The Strangles, Kornvalis

Vos 15 minučių kelio į pietus nuo Crackington Haven (gyvenvietė, kuri buvo įvardyta kaip viena mažiausių Britanijoje esančių miestelių), šis paplūdimys yra dramatiškas ir laukinis, su daugybe apleistų, dužusių laivų ir pasislėpęs tarp vienų aukščiausių šalies pietvakariuose esančių skardžių. Eikite zigzago takais, pro nykštukinius ąžuolus ir šilojus iki kol prieisite ilgą ruožą dailaus smėlio. Tai puiki vieta susikurti laužą ir stebėti saulėlydį, tačiau patariama eiti tik vandens atoslūgio metu.

Maistas: „Trevigue Farm“ restoranas siūlo patiekalus su namine mėsa ir sezono metu darže augintomis šviežiomis daržovėmis. Dirba penktadieniais ir šeštadieniais vakare.

Nakvynė: „Pencuke“ fermoje, „St. Gennys“, fermos siūlomuose kotedžuose ar aukštos klasės jurtose, netoli kurių įsikūrę vietinės parduotuvės turi platų šviežiai keptos duonos, naminių kepinių ir fermoje augintos mėsos pasirinkimą.
Kornvalis

3. Broadsands prie Come Martin, Šiaurės Devonas

Jeigu nebijai aukščio ir turi tvirtas kojas – šis gilus, įlankoje įsitaisęs paplūdimys kaip tik tau. Prieinamas tik nulipus 220 nelygių laiptelių, įsiliejęs tarp stačių, miškuotų skardžių, šis paplūdimys randamas tarp Watermouth ir Combe Martin laukinio Exmoor krato. Jį pasiekus, galima leistis į nuotykį ir tyrinėti aplink esančias arkas, urvus, salos stebėjimo punktus ir tunelius į vakarinę įlanką.

Maistas ir nakvynė: vos 10 minučių kelio pėsčiomis nuo Broadsans paplūdimio įsitaisiusiame „The Sandy Cove“ viešbutyje.

4. Moor Sands, East Prawle, Pietų Devonas

Žydra jūra, netoli kranto įsitaisiusios salelės ir smulkutis smėlis šį netoli raižyto Devono kyšulio įsikūrusį paplūdimį paverčia tikrai įspūdingu. Pasiekiamas praėjus ramias pievas, šis paplūdimys tampa tikra atostogų idile, o ant virvių pakabintos nulipimui skirtos kopetėlės suteiks šiek tiek azarto.

Maistas: Rytų Prawle įsikūrusi „The Pig‘s Nose“ garsėja gyva muzika.

Nakvynė: Rytų Prawle‘as turi kelias stovyklavietes. Pietų Sandse, Salcombe‘yje galima rasti kažką aukštesnės klasės.
Devonas, Jungtinė Karalystė

5. Eype paplūdimys, Dorsetas

Dažnai pražiūrimas dėl garsesnių kaimynų – Lyme Regis vakaruose ar West Bay‘aus (Broadchurch) rytuose – Eype paplūdimys dažniausiai surenka vietinių gyventojų gausą. Siauros gatvelės vinguriuoja Eype miestelyje ir veda iki nuotakaus keliuko ir spalvotų rykštenių. Vasarą paplūdimyje dažnai vysta iškylos ir maisto kepimo ant grotelių vakarai.

Maistas: „Downhouse“ ferma yra vos 20 minučių kelio pėsčiomis nuo paplūdimio ir siūlo nuostabų naminį maistą, kurio didžioji dalis užauginta jų pakrantės ūkyje.

Nakvynė: „Bull“ viešbutis siūlo stilingus kambarius ir yra įsikūręs dvi mylios nuo Bridport‘o miesto centro.

6. Worbarrow Bay, Dorsetas

Nors nuo Purbeck‘o paplūdimys nutolęs 20 minučių, eiti tikrai verta. Vėjo nuraižyti akmenys išsibarstę pusmėnulio formos įlankoje, apsuptoje baltų ir rusvų skardžių – žadą atimantis vaizdas. Paėjėjus šiek tiek į rytus, rasite „Mupe Rocks“ – dideles, grublėtas uolas, kyšančias seklumoje. Arčiausia stovėjimo aikštelė yra mylia nuo kranto įsikūrusiame Tyneham‘o miestelyje. Įlanka yra kariuomenės Lulworth zonoje, todėl į ją patekti galima tik savaitgaliais ar tam tikromis nurodytomis dienomis.

Maistas: „The Weld Arms“ rytų Lulworthe – pub‘as su šiaudiniu stogu, įsirengęs priešais Lulwortho pilį. Čia siūlomi lengvi pietus, šviežios jūros gėrybės ir Dorset‘o vietinis alus bei sidras.

Nakvynė: „The Pig on the Bench“. Reikės pavažiuoti 10 mylių į rytus, bet tai yra geriausia vieta visame Purbeck‘e, su vaizdu atsiveriančiu į Old Harry Rocks.
Dorsetas

7. Steephillo įlankėlė, Vaito sala

Steephill įlankos paplūdimys, kiek į pietus nuo Ventnoro, yra lengvai pasiekiamas pėsčiomis – lengviausiai einant pakrantės keliuku nuo Ventnoro ir botanikos sodų. Įlankėlė apstatyta nedidukais paplūdimio namukais su lankstomomis paplūdimio kėdėmis ir apibarstyta akmenimis, taip pat turi nuostabius sodus ir šildosi Viduržemio regiono stiliaus saulėje. Žiemos audros smėlį jau nuplovė, tačiau paplūdimys žavesio neprarado.

Maistas: „Wheelers Crav Shed“ kavinė norintiems krabų sumuštinių ar omarų salotų yra tiesiog būtinybė. Arba „Boathouse“ restoranas, siūlantis nuostabų, į jūrą atsiveriantį vaizdą.

Nakvynė: „Boathouse“ siūlo ir nakvynės paslaugas, o „Karališkasis“ viešbutis Ventnor siūlo dviviečius kambarius.
Vaito sala, Jungtinė Karalystė

8. Rottingdean, rytų Sussexas

Nors Brighton‘as yra labai patrauklus poilsiautojams, niekada nesinori susispaudus gulėti žmonių pilname paplūdimyje. Rottingdean‘o paplūdimys, kiek toliau už Brighton Marina, leis suaugusiems atsikvėpti nuo miesto šurmulio, o vaikams siūlo daugybę atrakcijų. Eikite apsišarvavę batais ir kibirais – paplūdimys nusėtas akmenimis ir ant jų tupinčiais krabais.

Maistas: paplūdimyje yra nedidelė kavinė, siūlanti skanią arbatą, pyragaičius ar šoninės sumuštinukus.

Nakvynė: „Drakes“ viešbutis Brightone, specialiai įsikūręs Rottingdeano lankytojams.

9. Covehithe, Suffolkas

Covehithe paplūdimys yra įsikūręs pasaulio pakrašty – beveik tiesiogine prasme. Gatvė baigiasi skardžiu, iškart prie St. Andrews bažnyčios griuvėsių. Pakrantė čia gan greitai nyksta, todėl dabar belikę tik minėtieji griuvėsiai, ferma ir tylus, per pievas pasiekiamas paplūdimys.

Maistas: „Harbour Inn“ Southwolde – prie uosto įsikūręs pub‘as su daugybe sėdimų vietų lauke ir vaizdu į Blynth upę.

Nakvynė: „Church Farmhouse“ turi tris akrus orchidėjų ir Uggeshall sodą.

10. Waxham, Norfolkas

Švelnus, gelsvas smėlis, apsuptas žolėtų kopų. Waxham paplūdimys susijungia su kaimyniniu Sea Palling paplūdimiu šiaurėje, paverčiančiu šią vietelę tobulą ilgiems pasivaikščiojimams pakrante. Paplūdimys ramus ir tylus, tačiau dažnai atmosferą pagyvina prie pakrantės besivartantys ruoniai. Už paplūdimio yra nedidelė gyvenvietė su 16-ojo amžiaus klėtyje įsikūrusia kavine, svečiams siūlančia arbatą ir lengvus pietus.

Maistas: „The Gunton Arms“, Thorpe Markete, prie Cromerio. Važiuoti papildomas 20 mylių tikrai verta, nes restoranas siūlo puikius kepsnius, kotletus ir šonkauliukus, keptus ant atviros liepsnos.

Nakvynė: aukščiau minėtame „The Gunton Arms“ arba „Tinsmith’s House“ Aylshame.