Leidykla „Terra Publica“ išleido naują reprezentacinę knygą „Gintaro Lietuva“ net trimis kalbomis. Lietuviui, vokiečiui ar anglui – leidinys, atskleidžiantis tokią Lietuvą, kuria galime didžiuotis. Taigi, ką vis dėl to reiktų žinoti, norint deramai pristatyti gimtąją šalį?
Apie Lietuvą. „Tautiška giesmė“ pirmą kartą sugiedota Peterburge vykusiame labdaros koncerte.

Lietuvių kalba. Mūsų kalba gretinama su sanskritu, lotynų ir senąja graikų kalbomis.

Lietuvos istorija. Valstybės kūrėju laikomas kunigaikštis Mindaugas, kuris savo įtaką tvirtino karo žygiais ir diplomatija.

Lietuvos gamta. Lietuvoje yra beveik 4500 ežerų ir ežerėlių.

Gintaras. Baltijos jūros regione randama 80 proc. viso pasaulio gintarų.

Lietuvos miestai. Vilniaus senamiestis – vienas didžiausių Rytų Europoje, įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Kauną galima laikyti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto miestu, mat jis miestui suteikė savivaldą ir dėl to Kaunas pradėjo labai sparčiai augti. Beveik 500 metus Klaipėdos kraštą valdė vokiečiai.

Lietuvos kurortai. Anykščiai – vienintelis Lietuvos miestas, pro kurį XIX a. nutiestais siaurais bėgiais siauruoju geležinkeliu vis dar juda traukinys. Birštone – iki pat šių dienų veikia seniausia mineralinio vandens pilstymo įmonė Lietuvoje. Druskininkuose be įvairių sveikatingumo procedūrų galima išbandyti ir vienintelį Lietuvoje lynų keltuvą – ekologišką transporto priemonę, leidžiančią apžvelgti miestą iš paukščio skrydžio. Anksčiau Palanga buvo svarbiausias Lietuvos uostas.

Lietuvos nacionaliniai parkai. Lietuvoje nacionalinių parkų yra net penki – Trakų istorinis, Aukštaitijos, Dzūkijos, Žemaitijos ir Kuršių nerijos. Kiekvienas iš jų pasižymi ypatinga ir išskirtine gamta.

Lietuviška virtuvė. Lietuviai labai vertino ir tebevertina medų, o senais laikais už bitės nužudymą piktais tikslais grėsė net mirties bausmė, mat bitės laikytos šventais padarais.

Lietuvos etnografiniai regionai. Aukštaitija – didžiausias Lietuvos etnografinis regionas. Pats miškingiausias regionas – Dzūkija. Suvalkija (Sūduva) tai žemdirbių ir taupių žmonių kraštas. Žemaičiai didžiausi užsispyrėliai. Mažoji Lietuva – ilgą laiką priklausė vokiečiams, todėl ir dabar ten jaučiama to krašto kultūros įtaka.

Religija. Lietuviai ir žemaičiai buvo paskutiniai pakrikštyti visoje Europoje.

Muzika. Seniausias ir itin branginamas lietuvių muzikos turtas – liaudies dainos. Archyvuose saugoma per 500 000 dainų tekstų.

Dailė. 1907 m. Vilniuje atidaryta pirmoji Lietuvių dailės paroda, kuri žymi aktyvios lietuvių menininkų veiklos pradžią.

Teatras. Pirmasis profesionalus lietuvių Valstybės teatras pradėjo veikti Kaune.

Kinas. Iki Pirmojo pasaulinio karo Lietuvoje veikė apie 30 stacionarių kino teatrų.

Tai tik keli faktai ir įdomybės, kurias verta papasakoti užsieniečiui apie Lietuvą. Naujoje knygoje rasite ne tik įvairių sričių specialistų tekstus, bet ir profesionalių fotografų nuotraukas, juk ne veltui leidyklos šūkis: „Knygos Lietuvai ir apie Lietuvą“.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)