Pateikiame šešias tokias vietas – nuo nuostabių jūros vaizdų iki levandų laukų, – kurias būtinai privalote aplankyti, jei išsiruošite į tą pusę.

Pilies kalnas ­– Nica, Prancūzija

Kelionė į Žydrąją pakrantę turi prasidėti nuo sustojimo Nicoje, iš kur galima grožėtis spindinčiu Viduržemio jūros vandeniu. Visų pirma užkopkite į Pilies kalną (pranc. La Colline du Château) patikrinti, kodėl jį taip mėgsta turistai. Užkopę į viršų, galėsite grožėtis Angelų įlankos, Nicos senamiesčio, promenadų ir įvairios, pulsuojančios architektūros vaizdais. Nors iš pačios pilies, kurios garbei ir pavadintas kalnas, telikę tik griuvėsiai, ant kalno žaliuoja parkas, kuriame galima surengti pikniką ar tiesiog pailsinti kojas, nuvargusias po ilgos ekskursijų dienos.

Nicos senamiestis – Prancūzija

Spalvingasis Nicos senamiestis (pranc. Vieille Ville) yra žavus siaurų gatvelių labirintas, kuriame gausu originalių kavinių ir restoranų, galerijų ir parduotuvėlių. Senamiestyje daug aikščių, o aplink jas – jaukių kavinaičių, tad nepraleiskite progos atsipalaiduoti ir stebėti žmones, gurkšnojant kvapnią kavą. Taip pat galite pavalgyti restorane: būtinai paragaukite Nicos virtuvės patiekalo – „pissaladière“ (panašu į picą su svogūnais).

Ezas, Prancūzija

Ezas yra viduramžių kaimas, įsikūręs ant aukštai virš jūros stūksančių stačių uolų. Jis tikrai įspūdingas net ir puikiosios Rivjeros kontekste. Dėl puikiai išsilaikiusių akmeninių pastatų, vingiuotų alėjų ir dramatiško Viduržemio jūros fono, visos nuotraukos iš šio kaimelio atrodo tarsi atvirukai. Tad būtinai atsivežkite fotoaparatą ir porą tvirtų batų vaikščiojimui, nes teks stačiais kaimo takais kopti į viršūnę, kuri yra 427 metrų aukštyje virš jūros lygio.

Grasas, Prancūzija

Grasas yra tapybiškas viduramžių kaimas, garsėjantis dar ir tuo, kad yra pasaulio kvepalų sostinė. Garsiausi parfumerijos gamintojai, pavyzdžiui, „Fragonard“, siūlo nemokamas ekskursijas po savo gamyklas, tačiau tikroji priežastis, kodėl čia būtina apsilankyti – begaliniai levandų laukai, kurie driekiasi kiek akys užmato ir puošia šį kalvotą kraštovaizdį.
Grasas labai patogiai įsikūręs tarp Kanų ir Nicos, tad būtinai stabtelkite čia bent trumpam – išsirinkti kelis buteliukus kvepalų ir įkvėpti levandų aromato.

Monakas

Mažytė Monako kunigaikštystė, kuri iš trijų pusių ribojasi su Prancūzija, yra tikra spindesio ir prabangos oazė, kurios uostuose didingai sūpuojasi jachtos. Stereotipiškai manoma, kad Monake lankosi ir linksminasi tik pasaulio turtingiausieji, tačiau tai netiesa – Monake verta apsilankyti ir tiems, kurie nesimaudo piniguose. Ekskursijos į didingas vietas, tokias kaip Princo rūmai, Fort Antoine ir Monako katedra, paliks neišdildomą įspūdį ir pernelyg neištuštins piniginės. Tačiau čia įsikuręs ir Monte Karlo kazino.

Mentonas, Prancūzija

Mentono miestelis ko gero yra geriausiai saugoma Prancūzijos Rivjeros paslaptis – jis toks pat gražus, kaip ir kiti geriau žinomi pakrantės kaimai, tačiau čia daug mažiau turistų. Ne sezono metu šeši jo paplūdimiai būna tušti, o alėjose su išskirtiniais butikais retai tesutiksi suvenyrus medžiojančių turistų.

Miestelio ritmas daug ramesnis, tad galėsite pasinerti į senovinę jo atmosferą. Miestelis džiaugiasi 300 saulėtų dienų per metus, čia galima pasigrožėti išskirtiniais sodais ir paragauti gardžių itališkos virtuvės patiekalų, nes Mentonas įsikūręs netoli Prancūzijos-Italijos sienos. Todėl kelionės po Rivjerą metu numatykite popietę apsilankymui šiame miestelyje.

Patarimas: vasarį Mentone vyksta Citrinų festivalis – pavasario šventė, kurios metu miestelis grįžta į savo praeitį, kai jis išsilaikė praktiškai vien iš citrinų auginimo. Gatvėmis juda gravitacijos dėsnių nepaisantys vežimai, sukurti kone vien iš citrinų ir apelsinų. Šis festivalis konkuruoja su garsiausiais pasaulio karnavalais.