Ir visiškai be reikalo – iš anksto pasirūpinus saugiu poilsiu, galima ne tik išsaugoti nervus, bet ir išvengti didžiulių finansinių nuostolių. Per atostogas jūs galite susirgti, susižaloti, nukentėti nuo vagių arba sukčių, pagaliau – pavėluoti į lėktuvą.

„Deja, atostogautojai pradeda ieškoti išeities iš kokios nors nemalonios situacijos tik susidūrę su problema, nors iš anksto pasiruošti nemalonumams nėra sunku, be to, visai nebrangu. Reikia žinoti tik kelias taisykles“, – tvirtina M. Romerio universiteto profesorė, Draudimo ir rizikos valdymo instituto prezidentė Aleksandra Lezgovko.

Prieš atostogas reikia aiškiai žinoti, koks bus jūsų poilsis. Tada lengviau numatyti rizikos pobūdį. Verta pabrėžti, kad bet kuris Lietuvos pilietis yra apdraustas „Sodroje“. Prieš atostogas Ligonių kasoje galima nemokamai gauti specialią kortelę, galiojančią visoje ES teritorijoje. Tačiau reikia žinoti, kad ši draudimo rūšis numato palyginti nedaug draudiminių įvykių. Savo ruožtu užsienio valstybių privačių medicinos įstaigų paslaugos neretai kainuoja pasakiškus pinigus.

Ypač tai pasakytina apie kurortines vietoves, be to, šios korteles čia nenoriai priima. Jums gali būti atsisakyta suteikti paslaugą arba pasiūlyta mokėti grynaisiais pinigais ir nurodyta, kad kompensaciją grįžus namo teks išsireikalauti patiems.

„Kitokią situaciją siūlo komercinės draudimo bendrovės. Daugelyje jų bazinis draudimo liudijimas dviejų savaičių poilsiui kainuoja ne daugiau kaip 20 eurų, jei jūs, pavyzdžiui, nusprendėte aplankyti ES šalis arba bet kuriuos kitus ne „karštuosius“ pasaulio taškus. „Karštaisiais“ taškais laikomi Afganistanas, Irakas, Iranas, Libija ir panašios neramumų krečiamos valstybės. Kitose šalyse nelaimingo atsitikimo arba traumos atveju visi nuostoliai bus kompensuoti“, – paaiškino profesorė A. Lezgovko.

Be viso kito galima apdrausti ir pačią kelionę. Jei ji neįvyko dėl nuo jūsų nepriklausančių priežasčių, pavyzdžiui, skrydžio išvakarėse jūs tiesiog susirgote, jums bus kompensuota 100 proc. turistinės kelionės kainos. Yra numatytas net kelionės nutraukimo draudimas, jau nekalbant apie bagažo draudimą. Šiuo atveju jums bus atlyginti nuostoliai ir tada, jei pakeliui į atostogų kelionę bagažas bus prarastas (bus išmokėta kompensacija už kiekvieną atidėtą valandą) ir jei jis bus sugadintas, o daiktai nebebus tinkami naudoti.

„Šiandien rinkoje tikrai apstu draudimo pasiūlymų. Pavyzdžiui, jei jūs vykstate į kelionę su savo augintiniu, jį galite apdrausti. Kam mokėti veterinarui už brangiai kainuojančias paslaugas nuvykus į kurortą, jei galima iš anksto numatyti tokią riziką. Arba numatyta civilinė atsakomybė už jūsų pačių, jūsų vaiko ar augintinio netyčia padarytą žalą. Pavyzdžiui, jei sudaužėte brangiai kainuojančias veidrodines viešbučio duris. Jei turėsite tam tikrą draudimo apsauga žalos atlyginti nereikės“, – sakė profesorė A. Lezgovko.

Be abejo, reikia atidžiai skaityti taisykles. Jei poilsiautojas padarė materialinę žalą kitam asmeniui, būdamas neblaivus, tada joks draudimas nepadės. Lietuvoje veikiančios bendrovės draudžia ir nuo teroro išpuolių, kompensuoja materialinius nuostolius, patirtus dėl sulaužytų akinių.

Atskirai reikėtų atkreipti VISA, MasterCard ir American Express kreditinių kortelių turėtojų dėmesį – nedaugelis žino, kad asmenys, turintys šias korteles, jau yra apdrausti. Beje, kartu su visais savo šeimos nariais. Jei jūs turite tokią kortelę, bet nežinote, ar jos sąlygose numatytas draudimas, kreipkitės į savo banką. Galbūt jums visai nebūtina įsigyti draudimą ir permokėti, jei jūs jį jau seniai turite.

„Bet kuriuo atveju svarbiausia – tikslus planavimas. Jei jūsų poilsis aktyvus ar net ekstremalus, tai pirmiausia reikia pasirūpinti medicinos draudimu. O jei daugiausia laiko praleisite paplūdimyje kartu su savo šeima ir mažais vaikais, tada verta pagalvoti apie juos, civilinę atsakomybę, bagažo praradimą ar sugadinimą. Praktika rodo, kad žmonės, poilsio metu patyrę draudiminių įvykių, visas savo būsimas keliones linkę apdrausti. Tie, kam pavyko išvengti nemalonumų, šių dalykų dažniausiai nesureikšmina. Iki pirmo įvykio, kai iš savo kišenės kartais tenka sumokėti sumą, lygią visoms atostogų išlaidoms, ar net jas pranokstančią“, – teigė profesorė A. Lezgovko.