Vis dėlto, kiekvienas atvykėlis gali atrasti vis kitokią Florenciją. Šviežios picos ir espresso kvapas čia sklando visose gatvėse, kviesdamas užsukti į nedideles užeigėles. Visai šalia prabangiais audiniais šnara brangiausia miesto gatvė ir stūkso žimiausių pasaulių skulptoroų ir architektų darbai.

Siūlome jums 10 patarimų, kurie padės susiplanuoti kelionę į Florenciją taip, kad ji paliks jums tik gerus prisiminimus ir nekels rūpesčių.

1. Visos Florencijos grožybės spiečiasi senamiestyje, kuris yra pakankamai nedidelis ir jaukus, labai tinkamas pasivaikščiojimui. Keliaudami per senamiestį ratu nesunkiai apžiūrėsite visas jo įžymybes. Santa Croce katedra – didelė ir grakšti gotikinė bažnyčia, kurios viduje rasite žymių viduramžių mokslininkų ir menininkų antkapius (Michelangelo, Galileo, Machiavellio ir kitų), taip pat Gioto ir Donatelo freskas bei įspūdingus vitražus.

2. Be to, būtinai nuklyskite nuo pagrindinių senamiesčio gatvių ir maršrutų. Paklaidžiokite siauromis gatvelėmis nesilaikydami jokio turistinio maršruto. Vis vien Florencijos neįmanoma aprėpti vienos kelionės metu, tad galima lengvai praleisti keletą „būtina pamatyti“ objektų. Vietoje to siūlome užsukti į įdomų skverą ar parką, prisėsti ant suoliuko ar žolės ir keletą minučių stebėti praeivius ir niekur neskubėti su minia.

3. Apsilankymas Florencijoje bus puiki proga paskanauti tradicinių Florencijos virtuvės patiekalų, kurie yra atsirado iš darbininkų ir varguolių maitinimosi įpročių, o ne iš aukštuomenės, kaip dažnai yra manoma. Florencietiškos virtuvės spalvų bei skonių šedevrai privers jus dar kartą nusistebėti, kokius gi skanius patiekalus galima pasiruošti iš pakankamai paprastų ingredientų. Didžioji dalis patiekalų yra gaminami iš mėsos.

Populiarūs yra pjaustomi kumpiai ir dešros – jie patiekiami su melionu ir pabarstytais prieskoniais. Taip pat panzanella – dažniausiai vasarą pateikiamos šviežios salotos su pabarstytais skrudintos duonos gabaliukais.

4. Vasarą Florencijoje, žinoma, labai karšta, todėl siūlome laikytis arčiau vandens, tuo labiau čia tikrai yra kuo pasigrožėti. Įvairūs tiltai, vandenyje atsispindintys laivai ir spalvoti namai. Pasidarykite pikniką vienoje iš daugybės krantinių.

5. Vienas tokių šedevrų prie vandens Ponte Vecchio tiltas – tai vienas seniausių Europos arkinių tiltų, nutiestas XIII a. per Arno upę. Ant tilto įsikūrė mėsininkai ir žuvies pardavėjai, pasistatę čia daugybę mažyčių virš vandens pakibusių namukų. Sakoma, kad būtent čia gimė terminas „bankrotas“: pardavėjai, negalėdavę susimokėti mokesčių už prekystalį, būdavo baudžiami – kareiviai sulaužydavo jų prekystalį, šis veiksmas buvo pavadintas „bancorotto“ (liet. sulaužytas stalas). Vėliau mėsos turgus iš čia buvo iškraustytas, o jo vietoje įkurtos auksakalių dirbtuvės. Dabar Ponte Vecchio ne tik tapo Florencijos simboliu atvirukuose. Ant jo įsikūrusios jaukios kavinukės ir vietos restoranėliai, bei vietinių amatininkų dirbtuvėlės.

6. Ledų porcija Florencijoje – būtina programa. Užsukite į Venchi kavinę, kurios durys atidarytos dar 1878-aisiais. Čia rasite didžiulį ir skanų tradicinių itališkų ledų – gellatto – pasirinkimą, kurie gaminami ir laikomi žemesnėje nei įprastai temperatūroje. Ši gamybos gudrybė suteikia ledams įpatingą skonį. Čia patiks ir kavos mėgėjams – kavinėje gaminami ir espresso bei latte skonio ledai.

7. Ieškantiems lauktuvių ar įdomių pirkinių, siūlome apsilankyti Street Doing parduotuvėlėje, prekiaujančiame retais vintažiniais daiktais. Ją rasite miesto centre. Čia turėsite paplušėti ir pasikapstyti daiktų galybėje, tačiau po to galėsite savo apdovanoti tokiomis retenybėmis kaip Prada ar Chanel bateliai vos už kelis eurus, Fendi rankinės ar Yves Saint Laurent kaklaraištis. Čia pat yra ir papuošalai bei aksesuarai. Tačiau jei ir neplanuojate ko nors pirkti, vis vein verta užsukti. Parduotuvė įsikūrusi XVI a. pastate, joje jauku ir išties įdomu.

8. Paklaidžioti po Vazario Koridorių. Tai senovinis koridorius, jungiatis Palazzo Vecchio ir Palazzo Pitti – rūmus, priklausiusius žymiajai Medici šeimai. Rūmai vieni nuo kitų nutolę apie 1,2 km (maža to, jie yra skirtingose Arno upės pusėse). Koridoriaus autorius – Giorgio Vasaris, Florencijos kunigaikščio Cosimo I de Medici architektas. Koridorius buvo pastatytas per 5 mėnesius 1564-aisiais, ruošiantis kunigaikščio sūnaus Francesko I ir Johanos iš Austrijos vestuvėms.

9. Aplankyti bent keletą parduotuvių-dirbtuvių (daugybė jų išsidėsčiusios netoli Senojo tilto, Santo Spirito kvartale). Nuo senų laikų Florencija garsėjo įvairiais amatais, išlikusiais iki mūsų dienų. Sakoma, kad šiuolaikiniai Florencijos amatininkai dirba viena akimi žvelgdami į tradicijas, kita – į naujoves.
10. Atsipalaiduoti Boboli soduose (Giardino di Boboli) – tai 45 000 kv. m užimantis parkas – garsiausias žaliasis Florencijos objektas, kuriame daugybė grotų, fontanų, architektūros kūrinių ir įvairiausios augalijos. Būtinai užsukite čia ir pailsėkite nuo gausybės žmonių, miesto spalvų bei informacijos apie garsiausią Renesanso miestą.
Boboli sodai Florencijoje

Informaciją parengė „Travel On Spot“ specialistai.