Štai naujai sudarytas pasaulio turistų traukos centrų sąrašas. Į jį įtrauktos pavojingos vietos, kuriomis sėkmingai pasidžiaugė daugybė keliautojų. Vis dėlto derėtų nepamiršti, kad visos šios turistus traukiančios pasaulio vietos itin pavojingos.

Jose yra žuvę tiek nepatyrusių, tiek ir labai patyrusių adrenalino ieškotojų. Taigi nepaisant akivaizdaus patarimo siekti svajonių, patartina jų siekti labai atsargiai.

1. New Smyrna paplūdimys, Florida. New Smyrna paplūdimys vadinamas pasaulio ryklių sostine. Vis dėlto daugybė turistų kasmet veržiasi į finansiškai patrauklią pakrantę, nepaisant 250 iš viso čia įvykusių ryklių atakų, dėl kurių šis paplūdimys laikomas itin pavojingu.
New Smyrna paplūdimys, Florida

Tiesa, turbūt nemažą vandenyno mylėtojų dalį guodžia tai, kad dauguma šių atakų nesibaigė mirtimi. Šiuose vandenyse gyvena bukasnukių ryklių, kurie paprasčiausiai supainioja žmones su vandenyje gyvenančiu jiems tinkamu maistu. Vis dėlto patartina saugiai mėgautis poilsiu ant smėlio, o ne vandenyje.

2. Half Dome kalnas, Josemičio nacionalinis parkas. Viena ilgiausių ir neabejotinai pavojingiausių kelionių pėsčiomis turistų laukia Josemičio nacionaliniame parke.
Half Dome kalnas, Josemičio nacionalinis parkas

Įkopti į Half Dome viršukalnę trunka visą dieną, o tai padaryti tikrai nebūtų įmanoma be specialių metalinių konstrukcijų. Deja, būtent čia kopiant į kalną gyvybės neteko 60 asmenų.

3. Mohero uolos, Airija. Kasmet kvapą gniaužiančias ir stulbinančias Mohero uolas aplanko apie milijoną atvykėlių. Uolos iš skalūnų ir smiltainio virš dažnai neramių vandenyno bangų pakibusios apie 122 metrų aukštyje. Nuo šių uolų neabejotinai atsiveria pasakiškas vaizdas, tačiau tyko ir dideli pavojai. Nors nėra žinoma, kiek tiksliai žmonių čia yra žuvę, vis dėlto pranešimų apie nelaimingus mirtimi pasibaigusius nutikimus yra buvę.
Mohero uolos, Airija

Dažniausiai mirtys įvyksta dėl stataus, nelygaus pagrindo, turėklų trūkumo saugumui užtikrinti, lietaus ir stipraus vėjo. Tiesa, siaučiant ypatingai stipriam vėjui turistai ant šių uolų neleidžiami. Deja, Mohero uolos – dar ir liūdnai pagarsėjusi vieta, kurioje dažnai įvyksta savižudybės, o pastaroji įvyko šių metų kovo mėn.

4. Kilauea ir kiti aktyvūs ugnikalniai, Havajai. Havajuose yra trys veikiantys ugnikalniai, iš kurių pavojingiausias – Kilauea ugnikalnis Didžiojoje saloje. Nors pastarąjį kartą ženklesnis išsiveržimas fiksuotas 1983 m., 2014 m. įvykęs lavos išsiveržimas išgąsdino netoliese esančios Pahoa gyvenvietės žmones.
Kilauea ugnikalnis, Havajai

Prieš porą šimtmečių išsiveržus ugnikalniui žuvo per 400 žmonių. Havajų ugnikalnių nacionalinis parkas praneša, kad per pastarąjį dešimtmetį dėl su ugnikalnio aktyvumu susijusių priežasčių mirė 40 asmenų. Viena iš mirčių priežasčių – apsinuodijimas lavos dujomis, didžiausią pavojų keliantis tiems parko lankytojams, kuriuos vargina astma ar širdies ligos.

5. Colorado River Kolorado upė. 2333,5 km ilgio Kolorado upė vingiuoja per JAV Kolorado, Kalifornijos, Utos, Nevados, Arizonos valstijas ir netgi driekiasi per Didįjį kanjoną, taigi nieko keisto, kad vietos gyventojai ir atostogautojai, laiką leidžiantys pietvakarinėje JAV dalyje, poilsiauja šios upės krantuose. Vis dėlto tenka pripažinti, kad dažnai žmonės deramai neįvertina jų tykančių pavojų, kurių ypač padaugėja po didelių liūčių ir tirpstant sniegui.
Colorado River Kolorado upė

Per pirmus septynis 2014 m. mėnesius gamta pareikalavo rekordiškai didelio aukų skaičiaus – net 15. Dar keturi žmonės žuvo praėjusių metų vasarą. Dažna mirties priežastis – nuskendimas, tačiau neretai įtakos turi ir tinkamų žinių ir/ar įrangos trūkumas.

6. Monblanas, Šamoni. Monblanas – aukščiausias kvapą gniaužiančių Alpių kalnas ir didžiausiame aukštyje (4877 m virš jūros lygio) esanti Europos viršukalnė. Deja, kiekvienais metais čia gyvybės netenka apie 100 asmenų. Tiesa, šis skaičius neatrodo toks baisus žinant, kad į šį kalną kasmet įkopti mėgina 30 tūkst. drąsuolių. Įdomu palyginti šiuos skaičius su informacija apie Everesto kalną.
Monblanas, Šamoni

Bendras Evereste žuvusių alpinistų skaičius siekia apie 200, tačiau būtina įvertinti ir faktą, kad iš viso per pastaruosius 60 metų į jį įkopti mėgino tik apie 4 tūkst. drąsuolių. Svarbu nepamiršti, kad bet kuriuo atveju Monblanas – pavojinga vieta, o lavinos, prastos oro sąlygos ir patirties trūkumas neabejotinai didina kylantį pavojų.