Dažnam daiktų krovimasis ir talpinimas tampa iššūkiu ir galvos skausmu, ypač jei keliaujame pigiomis avialinijomis ir tik su rankiniu bagažu. Kaip viską supakuoti? Į pagalbą skuba internetas ir daugybė patarimų. Euroblogas.lt dalį jų išbandė ir pataria: netikėkite gražiais paveikslėliais, svarbiausias dalykas kraunantis lagaminą yra jūsų paties sveikas protas.

Vestuvės lagamine

Pasirinkus tinkamą strategiją, į vidutinio dydžio lagaminą gali būti supakuotos netgi… vestuvės! Gabenant būtent tokį svarbų krovinį patirties turi bulgaras, informacinių technologijų specialistas Milenas Igrachevas, kiek mažiau nei prieš metus vykęs į Lietuvą ne tik atostogauti, bet ir švęsti draugų − bulgaro ir lietuvės − vestuvių.
Bulgaras Milenas ir lietuvė Virginija, kurios vestuvinę suknelę šiam teko saugiai atgabenti į Lietuvą

„Prieš savo pačių vestuves jie skrido į kitų draugų vestuves Italijoje, nenorėjo apsikrauti lagaminais. Tad paprašė manęs pagelbėti ir atskristi į Lietuvą kartu su vienu papildomu lagaminu. Atėjus jo paimti būsimasis jaunikis man pravedė tikrą instruktažą ir perspėjo, kad jei iš Sofijos keliaudamas į Vilnių šį lagaminą praganysiu, ties išėjimo vartais Vilniuje galiu ir nesirodyti…“ − juokiasi Milenas.

„Ten buvo sukrauta absoliučiai viskas − nuotakos suknelė, nuometas, bateliai, jaunikio drabužiai. Didžiausią dalį vietos užėmė bulgariškos lauktuvės bei išpirkos, nes vestuvės buvo tradicinės, jaunikis turėjo lietuvę nuotaką neva išsipirkti. Į vadinamąjį „burbulinį“ celofaną rūpestingai buvo supakuoti vyno ir rakijos buteliukai, rožių marmeladas (Bulgarija garsėja pačia įvairiausia rožių produkcija, − aut. past.), rožių kvapo muiliukai ir kremai. Taip pat lukanka (tradicinė bulgariška rūkyta dešra, − aut. past.), rožių ir levandų ledinukai, tokios smulkmenos kaip svečių kortelės ir lagamino formos dėžutės dovanoms − jas lankstėme jau Lietuvoje.

Mano paties nuostabai, niekas nesudužo, raudonas vynas vestuvinės suknelės nesuliejo, pačios vestuvės buvo linksmos, lietuviškos ir man tikrai įdomios“, − prisimena atsakingą užduotį vykdęs jaunųjų draugas. Milenas sako nuoširdžiai stebėjęsis draugų išmone ir kūrybingumu, kai Lietuvoje kartu su jaunaisiais atsegė vestuvinį lagaminą: išnaudota kiekviena mažiausia ertmė, daiktai išdėlioti pagal formas, vienus pritaikant prie kitų.

Svarbiausia strategija

Internete galima rasti daugybę patarimų, kaip keliauti su viena vienintele kuprine, koks yra keliautojo bagažo minimumas. Tačiau kas tinka kiekvienam, netinka niekam. Juk visų mūsų poreikiai skirtingi ir vykdami atostogauti tikimės patirti skirtingų potyrių.

Esminis patarimas galėtų būti pirmiausia gerai apgalvoti, ką norime pasiimti į kelionę ir ko mums reikia. Tuomet išdėlioti tuos daiktus į vieną vietą ir pradėti pakuoti atsižvelgiant į daiktų svorį, formą ir pažeidžiamumą. Jei iš pat pradžių norimų paimti daiktų susidaro nemažai, siūlome naudotis štai tokia mūsų parengta instrukcija (žr. „Lagamino krovimosi logika“).

Sistema labai paprasta, tereikia kuo nuoširdžiau atsakyti į du klausimus: kiek daiktas mums bus reikalingas ir koks jo dydis (5 − labai reikalingas ir didelis, 1 − nelabai reikalingas ir mažas). Skyrę atitinkamus balus kiekvienam daiktui, nustatome jų koeficientus (daikto poreikio balą daliname iš jo dydžio balo). Jei koeficientas lygus 1 arba didesnis, daiktą imame, jei mažesnis − paliekame. Balus skiriame atsižvelgdami į būtent savo poreikius. Pavyzdžiui, jei esate mergina ir Ibisoje žadate šėlti naktiniuose klubuose, aukštakulniai jums, ko gero, bus reikalingi, nors jų forma ir nėra pati paslankiausia.

Patarimų dekonstrukcija

Atrinkus mums tikrai reikiamus daiktus, imamės gudrybių ir pakuojame atsižvelgdami į jų formą bei sunkumą (mažesnius daiktus įdedame į didesnius ir panašiai). Internete gausu idėjų ir paveikslėlių, kaip tai padaryti. Daugelis jų priverčia ištarti „Geras!“, tačiau įsigilinus ar pabandžius tai įgyvendinti praktiškai paaiškėja, kad teksto autorius, ko gero, pats nė sykio nėra keliavęs.

Pavyzdžiui, patarimas susuktą diržą talpinti į marškinių apykaklę. Pirma, tai neveikia (straipsnio autorė išbandė praktiškai), diržas nestovi kaip priklijuotas, griūva, apykaklės neištempia. Antra, jei tokiu būdu pakuojame keletą marškinių, dėl diržų jų negalime suspausti ir išeikvojame nemažai vietos.

Dantų pasta mažame buteliuke? Dėl sąlyčio su oru ji sudžiūva. Tad patarimas ją perspausti iš tūtelės nevertas dėmesio.

Lygiai tas pats ir su skustuvo ašmenų apsauga dokumentų segtuvėliu. Atrodo originaliai, o praktiškai tas segtukas paprasčiausiai nuslysta. Galų gale, juk gyvename ne caro Riuriko laikais ir yra pirkti skustuvų su plastmasine izoliacija.

Auskarų vėrimas į sagas praktiškas tik auskarams su užspaudukais ir tik dėl tvarkos, bet ne taupant vietą. Tiesa, šiaudelių naudojimas ilgesnėms grandinėlėms gali būti naudingas: šiaudeliai juk paslankūs ir telpa kone visur, o grandinėlės tikrai nesusipainios į neišardomą gniužulą.

Sukabinti lagamino užtrauktukus sąvaržėle saugumo sumetimais taip pat tik atrodo praktiška. Tai vienkartinis reikalas. Sąvaržėlė dailiai įsiveria, tačiau išsiveria tik ją išlankstant.

Kartais viename „straipsnyje“ pateikiama net iki 60 patarimų, tačiau pasinaudoti praktiškai galime vos keliais.

Švaros ir grožio reikalai

Atostogaudami suvartojame nedidelį kiekį higienos priemonių ir nėra reikalo savaitei prie jūros imti įprastą butelį dušo želė. Tačiau taip pat nėra reikalo ir pirkti mažesnį. Šio straipsnio autorė labiausiai džiaugiasi savo idėja higienos priemonėms panaudoti nedidelius, dažniausiai 100 ml talpos nagų lako valiklio buteliukus. Valiklis dažniausiai kainuoja centus, jį paprasčiausiai išpilame, o buteliuką išplauname karštu vandeniu. Jokio kvapo nelieka, tokio kiekio šampūno ar kondicionieriaus pakanka mažiausiai savaitei.
Kompaktiški būdai pakuotis kosmetiką

Kosmetikos priemonėms arba itin mažiems daikteliams įdėti gana tinkamos yra lęšių dėžutės. Na, kam imti visus 30 ml makiažo pagrindo, jei išsiversime ir su 5 ml?

Keliaujant svarbus ir tualetinis popierius arba popierinės servetėlės. Bulgarijoje šiuo metu savanoriaujanti latvė Liga Ščerbinska (20 m.) kartu su draugais keliaudama autostopu išmaišė kone visą šalį ir dalį kaimyninių.
Paklausta, kas kelionėje svarbiausia, mergina nedvejodama atsakė: tualetinis popierius. Mat 500 metų Turkijos dalimi buvusioje Bulgarijoje itin populiarūs ir turkiški tualetai − paprasčiausia kanalizacijos skylė. Keliaudama Liga jo pasiima nemažai, taip pat niekada nepamiršta ir drėgnų servetėlių: „Jos būtinos, jei planuojama miegoti palapinėse.“
Liga Ščerbinska

Paprastoji matematika

Pasak Ligos, bent jau merginoms problemų dėl bagažo dažniausiai kyla dėl noro kelionės metu atrodyti gražiai. „Aš pati suskaičiuoju, kiek dienų keliausiu ir pasiimu tokį pat skaičių marškinėlių ir apatinio trikotažo. O kelnių, šortų ar sijonų imu dvigubai mažiau. Štai ir visa matematika“, − kelioninės kuprinės krovimosi logika dalijosi nuolat besišypsanti latvė.
Liga Ščerbinska

Matematika, logika ir nuosavas sveikas protas yra, ko gero, patikimiausi draugai rengiantis į kelionę.