Tai – ramadanas, švenčiausias mėnuo musulmonų kalendoriuje. O ką daryti, jei nesate musulmonas, tiesiog mandagus žmogus? Ar vertėtų paisyti kokių taisyklių, jei nenorite pasirodyti nesupratingas pasninkaujančių draugų atžvilgiu? Trumpas atsakymas – ne, tačiau galite pelnyti palankumo, jei paisysite šių 10-ies patarimų.

1. Tikrai galite valgyti, jiems matant. 30 dienų musulmonai visame pasaulyje susilaikys nuo maisto ir gėrimų dienos metu. Tai nereiškia, kad turite keisti savo gyvenimo būdą.

2. Neskirkite dalykinių pietų. Jei jau taip nutiko, valgykite, tik nesijauskite kaltai, jei šalia sėdintis musulmonas atrodys lyg vegetaras, esantis mėsainių vakarėlyje.

3. Neprivalote kartu su jais pasninkauti. Jei norite patirti, ką tai reiškia, galite pasninkauti, tačiau valgydami musulmonų neįžeisite, net jei esate geri draugai.

4. Prisijungite per vakarienę sutemus (vadinama itfar).

5. Neprivalote žinoti, kada prasideda ramadanas. Ramadanas – ne Kalėdos ar Padėkos diena, kai tiksliai žinote, kada bus šventės. Ramadano laikas svyruoja, nes musulmonų kalendorius – Mėnulio kalendorius. Ramadano pradžia priklauso nuo tada, kada bus jaunatis. Todėl ramadano laikas kasmet keičiasi.

6. Būkite kiek lankstesni. Ramadanas prasideda vienodai – musulmonai turi pamatyti mėnulį. Tad nenustebkite, jei kolega ar bičiulis pasakys: „Ar galėčiau nuo rytojaus anksčiau pradėti darbą ir anksčiau baigti?“

7. Gali kartu su jumis eiti kavos. Ne, kavos musulmonas negers, net vandens negers. Tačiau mielai kartu pasivaikščios, pabendraus ir padės.

8. Nenustebkite dėl nemalonaus musulmono burnos kvapo. Pamėginkite visą dieną nevalgyti ir negerti. Štai kodėl kalbėdami jie stovi kiek atokiau.

9. Galite pasakyti „Ramadan Mubarak“. Tai reiškia „laimingo ramadano“ Jūsų kolega, bičiulis musulmonas pasijus pamalonintas ir jausis dėkingas.

10. Tik nesakykite – ir man reikėtų pasninkauti, kad sulieknėčiau.
Ramadanas skirtas ne lieknėjimui. Be to, vienas iš šalutinių ramadano poveikių – antsvoris (nes valgoma vėlai, ir valgoma daug).

Per ramadaną ne tik susilaikoma nuo maisto ir gėrimų nuo saulėtekio iki saulėlydžio. Per ramadaną negalima meluoti, negalima stipriai ko nors trokšti. Ir šiaip to daryti negalima, bet per ramadaną tai ypač didelė nuodėmė. Šis mėnuo skirtas ugdyti savidiscipliną ir vystyti ją visus metus. Ramadanas – tai ir dvasinė detoksifikacija.