Kodėl verta būti budriems?

Pastaraisiais metais skaudžios naujienos apie skirtingose šalyse vykstančius neramumus paliečia ne tik jų gyventojus, bet ir lankytojus, jaukia ir drumsčia atostogoms susiruošusių turistų planus. Pavyzdžiui, praėjusių metų birželį turistų pamėgtame viešbutyje Tunise Susos mieste per užpuolimą žuvo 28 žmonės ir 36 buvo sužeisti. Panašūs incidentai, siejami su teroristiniais išpuoliais, tampa vis dažnesni ir lietuvių dažnai lankomose šalyse ir jų miestuose.

Skaudžios nelaimės neaplenkė dviejų reikšmingų Europos sostinių – Paryžiaus ir Briuselio. 2015 m. lapkritį Paryžių antrą kartą per metus sukrėtė teroro išpuoliai, kurių metu žuvo 130 žmonių ir apie 370 liko sužeisti. Sprogimai ir šaudymai įvykdyti keliose skirtingose miesto vietose (daugiausiai centrinėje teritorijoje) – šalia stadiono, kur vyko futbolo varžybos, restorane ir roko koncerto metu jaunimo pamėgtame ir populiariame kvartale. Tokio masto užpuolimas laikomas didžiausiu ir daugiausiai gyvybių nusinešusiu Prancūzijoje nuo Antrojo Pasaulinio karo laikų ir Europoje nuo 2004 m. Madrido metro sprogimų. Atsakomybę už išpuolius prisiėmė ISIS grupuotė. Nors Paryžius vadinamas vienu populiariausių turistinių miestų pasaulyje (teigiama, kad kasmet Paryžių aplanko apie 17 milijonų britų), skaičiuojama, kad dėl turistų srautų sumažėjimo, miestas patirs kelis šimtus milijardų dolerių nuostolių.

Europa

Nors dėl realios terorizmo grėsmės susirūpinta ir imtasi papildomų saugumo priemonių dar nuo Paryžiaus atakų, šių metų kovo mėnesį Briuselyje įvyko trys savižudžių sprogimai – du pagrindiniame šalies Zaventemo oro uoste ir vienas netoli Europos Sąjungos institucijų esančioje Maalbeek metro stotelėje, – kurie nusinešė 35 žmonių gyvybes ir sužeidė daugiau nei 300 žmonių. Tarp žuvusiųjų – bent keturiolikos skirtingų tautybių asmenys.

Atakos, dėl kurių atsakomybę prisiėmė ISIS grupuotė, laikomos didžiausiomis Belgijos istorijoje. Nors Briuselis nėra tokia populiari atostogų ar poilsio kryptis kaip Paryžius (teigiama, kad Belgiją kasmet aplanko apie 2 milijonai britų), tačiau tai – reikšmingas institucijų ir verslo centras, kuriame dirba ir su šeimomis gyvena nemažai lietuvių. Briuselio atakos yra dar vienas kirtis visos Europos turizmo sektoriui, kuris kitų žemynų keliautojams (ypatingai kinams) tampa mažiau patrauklus pirmiausiai dėl saugumo iššūkių.

Egiptas

Egipte taip pat susiduriama su rimta terorizmo problema. Teigiama, kad 2015 m. teroro atakų metu Egipte žuvo arba buvo sužeisti apie 1000 žmonių. Daugiausiai atakų įvyko Sinajaus regione, kur skaičiuojama net apie 75 skirtingo pobūdžio atakų. Nors didžiąją daugumą nukentėjusiųjų sudaro saugumo pajėgų darbuotojai ir patys išpuolių organizatoriai, tačiau skaudžios nelaimės neaplenkė ir turistų. Viena ryškiausių – Rusijos keleivinio lėktuvo, skridusio iš Sharm el Sheikh kurorto į Sankt Peterburgą, sprogimas 2015 m. spalį. Jo metu žuvo visi lėktuve buvę 224 keleiviai.

Rusija sustabdė visus turistų skrydžius į Egiptą. Didžiosios Britanijos oro linijos, taip pat ir kitos Europos valstybių vežėjos dėl saugumo situacijos nebevykdo skrydžių į Sharm el-Sheikh kurortą. Nors priežastis iki šiol tiriama, viena pagrindinių Rusijos vadovybės keliamų versijų – lėktuvą susprogdino ISIS. Kito incidento metu, viename iš Hurgados viešbučių peiliais ginkluoti užpuolikai įkaitais paėmė tris apsistojusius turistus. Laimei, žmonės nenukentėjo. Aukų pavyko išvengti ir sprogus netoli Gizos piramidžių esančio viešbučio autobusui – ISIS prisiėmė atsakomybę ir teigė, kad ataka buvo nukreipta prieš viešbutyje apsistojusius žydų turistus.

Turkija

Pastarasis pusantrų metų laikotarpis itin sudėtingas Turkijai (ją kasmet aplanko daugiau nei 2,5 milijono britų). Skaičiuojama, kad nuo 2015 m. vasaros šalyje įvyko bent 13 su teroro atakomis siejamų incidentų. Nors visi jie buvo skirtingi ir atnešė skirtingą žalą, tačiau dalis jų neaplenkė ir turistų. Sausio mėnesį Sultanahmet mieste susisprogdinęs savižudis nusinešė 10-ies turistų gyvybes. Kovo mėnesį, prieš pat sprogimus Briuselyje, savižudžio atakos, nukreiptos prieš turistus, metu Stambule, populiariame apsipirkimo bulvare, žuvo 4 turistai ir 36 žmonės buvo sužeisti. Teroristų taikiniais 2015 m. jau spėjo tapti ir Sabiha Gokcen oro uostas Stambule bei pagrindinė traukinių stotis Ankaroje. Iš visų minėtų išpuolių, daugiausiai teroro aktų įvyko būtent Stambule, bet ne kituose turistų pamėgtuose kurortuose.

Keliauti ar nekeliauti?

Turkijos turizmo sektorius, atrodo, paveiktas labiausiai. Nors skaičiuojama, kad šalyje vien per 2015 metus apsilankė daugiau nei 41 milijonas turistų, tačiau manoma, kad šiemet šis skaičius gali gerokai sumažėti. Turistų srautų pokyčiai siejami ne tik su teroristinių išpuolių keliama baime, bet ir su Rusijos valdžios draudimu vykdyti skrydžius, po to, kai Turkijoje buvo numuštas Rusijos naikintuvas. Iki šiol rusų turistai buvo laikomi antrais po Vokietijos pagal gausumą aplankančiais šią šalį, todėl didžiulis rusų turistų srautų sumažėjimas itin paveiks Turkijos turizmo sektorių – kainos šalyje sparčiai mažėja, tad artimiausiu metu į Turkiją vykstantys bebaimiai turistai turėtų tik išlošti.

Panašu, kad nepaisant informacijos apie įvairias rizikas, lietuviai naudojasi pingančiomis kelionių kainomis. Didžiausi Lietuvos kelionių organizatoriai „Novaturas“ ir „Tez Tour“ teigia, kad įvykiai Turkijoje lietuvių neišgąsdino, o susidomėjimas šia šalimi tik toliau auga ir Turkija išlieka populiariausia atostogų kryptimi tarp turistų iš Lietuvos.

Panašią tendenciją pastebi ir Didžiojoje Britanijoje gyvenančių lietuvių kelionėmis besirūpinanti kelionių agentūros Gold Holidays konsultantė Agnė Šalnė – jos teigimu, net ir pasikeitus saugumo situacijai, lietuviai išlieka ištikimi toms pačioms atostogų Turkijoje ir Egipte kryptims.

Tačiau pašnekovė pastebi, kad be tradiciškai pasirenkamų valstybių, pastaruoju metu itin populiarėja kelionės į Azijos šalis, Kanarų ir Indijos vandenyno salas. „Vis daugiau žmonių renkasi tokius kelionių paketus, kuomet vienos kelionės metu aplankomos kelios kryptys“, – teigia A. Šalnė.

Skirtingos kelionių agentūros įvardija, kad be Turkijos ir Egipto lietuvių taip pat itin mėgstamos Ispanija ir Graikija su jai priklausančiomis Rodo, Kretos ir Koso salomis. Matomas išaugęs susidomėjimas Bulgarijos kurortais ir atostogomis prie Juodosios jūros. Itin besirūpinančiųjų saugumu ši šalis pasirenkama kaip nebloga alternatyva Turkijai.

Ar keliones įsigiję turistai gali būti ramūs dėl savo saugumo ar netikėtų pokyčių vienoje ar kitoje šalyje?

„Mes, kaip ABTA (Didžiosios Britanijos kelionių) asociacijos nariai, pirmieji sužinome naujienas apie saugumo situaciją ir kelionės rekomendacijas. Visomis naujienomis dalinamės su savo klientais, jeigu jos susijusios su kelionės maršrutu“, – apie glaudų bendravimą su klientais pasakoja A. Šalnė.

Kokios siūlomos rekomendacijos?

Svarstantiems, kurias šalis pasirinkti atostogoms, ir planuojantiems keliauti savarankiškai, detalias rekomendacijas apie šalis, jų teritorijas, galimas rizikas ir dėmesio reikalaujančias saugumo priemones pateikia ir šalių, iš kurių planuojate vykti, institucijos.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija praneša, kad terorizmo grėsmė Paryžiuje ir Briuselyje išlieka didelė. Prancūzijos vyriausybė perspėja, kad dėl šalies veiksmų kovojant su ISIS, teroristinis atsakas išlieka įmanomas, todėl atvykstantys asmenys turėtų būti itin budrūs ir atsargūs. Belgijoje situacija išlieka panaši – šalyje ir Briuselyje iki šiol tebevyksta policijos reidai bei įtariamųjų sulaikymai, todėl ten viešint svarbu sekti viešus pranešimus. Dėl saugumo priežasčių mieste gali būti atšaukiami renginiai ar ribojamos traukos centrais laikomos vietos.

Lietuvos užsienio ministerija primena, kad Prancūzijoje toliau galioja nepaprastoji padėtis, įvesta sienų kontrolė ir sustiprintas saugumas. Viešint tiek Prancūzijoje, tiek Belgijoje svarbu išlikti budriems, sekti institucijų rekomendacijas ir laikytis atsargumo priemonių.

Vykstantiems į Egipto kurortus rekomenduojama apsistoti viešbučiuose, esančiuose nuolat stebimoje ir apsaugos darbuotojų saugomoje teritorijoje. Taip pat siūloma susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Kairą ir Gizą, Aleksandriją, Ismailiją, Port Saidą ir kitus didžiuosius Egipto miestus bei Nilo deltos gyvenvietes. Jose išlieka teroristinių išpuolių, protestų ar susirėmimų su saugumo pajėgomis tikimybė. Sudėtingiausia saugumo padėtis išlieka Šiaurės Sinajaus provincijoje, taip pat Vakarų (Libijos) dykumoje.

Tačiau rekomendacijos dėl saugumo neapima pagrindinių šalies kurortų. Iki šiol didžioji dauguma incidentų nukreipti į šalies saugumo pajėgas ir institucijas, todėl verta vengti vietų, kuriose galimos masinės atakos prieš Egipto struktūras. Vis dėlto negalima atmesti tikimybės, kad užsieniečiai taip pat gali būti vieni iš taikinių.

Turkijoje terorizmo grėsmė išlieka didelė – ji gali pasireikšti tiek konkrečiomis atakomis, tiek užsieniečių pagrobimais. Todėl keliaujantys šioje šalyje turi būti atsargūs ir budrūs masinio susibūrimo vietose, atsižvelgti į saugumo reikalavimus.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad ne visa šalis laikoma vienodai pavojinga. Turkija šiuo metu dalijama į skirtingas rizikos zonas. Didžiausias pavojus – 10 kilometrų iki Sirijos sienos ruože, kur dėl tebevykstančio konflikto išlieka reali terorizmo arba pagrobimo grėsmė. Dėl saugumo pajėgų operacijų ekstremaliai padėčiai priskiriamas pietvakariuose esantis Diyarbakir miestas. Didele rizika pasižymi Batman, Bingol, Bitlis, Diyarbakir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kilis, Mardin, Mus, Sanliurfa, Sirnak, Siirt, Tuncel provincijos, todėl taip pat siūloma vengti bet kokių turistinių kelionių į šias zonas.

Dėl pastarųjų teroro aktų didieji ir turistų gausiai lankomi Turkijos miestai Stambulas ir Ankara taip pat priskiriami didelės rizikos kategorijai, todėl patariama susilaikyti nuo kelionių į juos arba bent jau vengti masinių susibūrimo, apsipirkimo vietų, viešojo transporto ar populiariausių turistinės traukos objektų lankymo.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad pagrindiniai šalies kurortai laikomi pakankamai saugiais ir neįtraukiami į papildomo susirūpinimo saugumu reikalaujančius traukos taškus. Visgi renkantis kurortą svarbu atkreipti dėmesį į viešbučio apsaugą ir patikimumą. Jeigu kelionė įsigyjama iš agentūros, sekti duodamas rekomendacijas.

Dar vienas dėmesio vertas perspėjimas svarstant apie būsimas atostogas – Zikos viruso plitimo pavojus. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šis virusas vis sparčiau plinta Pietų ir Centrinėje Amerikoje, Karibuose. Per paskutinius mėnesius šios infekcijos atvejai užregistruoti net 26 šių regionų šalyse. Todėl planuojant keliones į šiuos egzotiškus kraštus svarbu atkreipti dėmesį į siūlomas sveikatos ir prevencijos priemones, susijusias su Zikos infekcijos pavojumi.