Galbūt kaip tik jums ir tinka paskutinės minutės keliautojo apibūdinimas, reiškiantis, kad viską darote tada, kai iš tikrųjų viskas jau turėjo būti padaryta.

Štai keli faktai apie tokius atidėlioti mėgstančius keliautojus ir patarimai, kaip maksimaliai palengvinti kelionę, jei uždelsėte per ilgai.

1. Rizikuojate gauti blogiausią vietą lėktuve. Žinote, kas nekenčia vidurinių vietų lėktuve? Visi. Šiais išankstinio vietų suskirstymo laikais vietos prie lango ir prie praėjimo pradedamos medžioti iš anksto, o kur kas mažiau patogios vidurinės vietos lieka atidėliotojams ir visiems tiems, kurie skrydžius rezervuoja paskutinę akimirką.

Patarimas: skraidykite oro linijomis, kuriose vietos nėra paskirstomos iš anksto. Kadangi galite į skrydį registruotis 24 valandoms, jums turėtų pavykti sėkmingai pasirinkti patogią vietą prie lango arba prie praėjimo.

2. Turbūt teks sumokėti daugiau. Tenka pripažinti, kad visus (tiek paskutinės minutės keliautojus, tiek ir viską planuojančius iš anksto pareiginguolius) intriguoja istorijos apie keliautojus, laukusius iki paskutinės akimirkos ir gavusius neįtikėtiną pasiūlymą. Vis dėlto dažniausiai numatę aiškų kelionės tikslą ir tam tikrą laikotarpį išlaukę iki paskutinės akimirkos sumokame daugiau.

Patarimas: jei jūsų neriboja konkrečios kelionių kryptys ar datos, galite pasirinkti iš daugybės paskutinės minutės pasiūlymų. Užsisakykite pasiūlymų prenumeratą iš tokių kelionių platintojų ir visada būkite pasiruošę leistis į nepamirštamus nuotykius.

3. Šalis, į kurią vykstate, gali jūsų neįsileisti. Įspėjimas paskutinės minutės keliautojams, besiruošiantiems vykti į užsienio šalis: jei jūsų asmens tapatybės dokumento galiojimo laikas greitai baigsis, galite turėti rimtų bėdų. Nemažai šalių taiko šešių mėnesių dokumento galiojimo taisyklę, o tai reiškia, kad jūsų gali neįsileisti į šalį, jei asmens tapatybės dokumento galiojamas baigiasi per artimiausius šešis mėnesius. Iš tiesų puiki mintis pakeisti pasą į naują šiek tiek anksčiau, nes ši procedūra dažnai užtrunka.

Patarimas: kai kurios asmens tapatybės dokumentų keitimo tarnybos suteikia galimybę asmenims, turintiems rezervuotas keliones artimiausiu metu, dokumentą pasikeisti greičiau. Vis dėlto derėtų nepamiršti, kad ne visais atvejais tokiais palengvinimais pavyksta pasinaudoti.

4. Kelionė gali užtrukti ilgiau. Kaip 5 valandų trukmės skrydis gali virsti 12 val. skrydžiu? Taip nutinka, kai įsigyjami skrydžiai su persėdimais. Tikėtina, kad kiekvienas tiesioginis skrydis turi gerokai daugiau alternatyvų su persėdimais. Jungiamieji skrydžiai priverčia eikvoti itin brangų atostogų laiką, tačiau dažnai atidėlioję bilietų rezervavimą liekate be galimybės įsigyti tiesioginio skrydžio bilietus, o tada tenkintis tenka tik kur kas mažiau patogiais skrydžių variantais su persėdimais.

Patarimas: paprastai net ir paskutinę minutę galima rasti skrydį, kuris yra nepatogus dėl kokios nors kitos priežasties, pavyzdžiui, lėktuvas pakyla ar leidžiasi naktį, išvykimas numatomas savaitės viduryje.

5. Galite nesuspėti pakliūti į miestą. Dalis nuostabiausių pasaulio vietų (Maču Pikču, Galapagai, Antarktida, Italijos Činkve Terė) jau dabar riboja metinius atvykstančių turistų srautus. Venecijoje ir Barselonoje rimtai svarstomas turistų ribojimo klausimas, taigi laukdami paskutinės akimirkos galite netekti galimybės išvysti šias nepakartojamas vietas.

Patarimas: kartais galima užsitikrinti vietą, rezervuojant kelionę per kelionių operatorių, garantuojantį galimybę pamatyti garsiausias pasaulio vietas.

6. Galite ką nors pamiršti. Jei dažniausiai daiktus dedatės paskutinę akimirką, ženkliai didinate riziką į kelionę išvykti pamiršę dalį svarbiausių daiktų. Be to, daiktus besikraunantys paskutinę akimirką keliautojai dažniau prisideda per daug daiktų, nes nebelieka laiko jų susidėti mąstant strategiškai.

Kadangi daiktų bagaže atsiranda daugiau nei reikėtų, tenka registruoti bagažą, nors kitokiu atveju galbūt būtų pakakę ir rankinio bagažo, o tai neišvengiamai reiškia papildomas išlaidas bagažui gabenti.

Patarimas: sudarykite būtinų daiktų sąrašą. Taip nepamiršite svarbių daiktų ir išvengsite tų, kuriems keliauti kartu su jumis visiškai nėra būtina.

7. Gali tekti mokėti daugiau už bagažo registraciją. Kai kurios oro linijos taiko didesnius mokesčius, jei už registruotą bagažą mokate jau atvykę į oro uostą.

Patarimas: kai kurios kelionių ir su oro linijomis susietos kreditinės kortelės numato nemokamą bagažo registraciją arba kompensuoja bagažo registravimo mokesčius. Jei ketinate registruoti bagažą, tačiau nenorite permokėti, jei tai darote paskutinę minutę, vertėtų pasidomėti šiomis siūlomomis paslaugomis.