Ypač, jeigu jaučiatės gerai, o avialinijos siūlo pigius skrydžius į išsvajotas šalis. Tačiau nėštumas taip pat labai svari priežastis rimtai apgalvoti, ar esate pasiruošiusios kelionei ir kaip ją planuoti.

Skrydžių ekspertai dalinasi informacija ką reikėtų žinoti planuojant kelionę nėštumo metu.

Kaip pasiruošti skrydžiui laukiantis?

Planuojant kelionę būtinai pasitarkite su savo gydytoju ir apdairiai įvertinkite savo savijautą – juk dabar turite galvoti ne tik už save, bet ir savo būsimą atžalą. Gydytojui ir jums įvertinus būklę, įvertinkite atstumą be šalies, kurią norite aplankyti oro ir higienos sąlygas. Tropiniai karščiai, egzotiškos ar aukštai virš jūros lygio esančios šalys nėra pats geriausias pasirinkimas.

Egzotiškose šalyse didesnė tikimybė užsikrėsti įvairiomis ligomis, o didelius karščius bus sunkiau pernešti – juk nenorite atostogų, primenančių išlikimo žaidimus.
Planuodamos skrydį, praneškite avialinijoms, jog esate nėščia ir rinkitės vietą priekyje ne prie lango, bet prie krašto. Taip turėsite daugiau vietos ir galėsite laisviau judėti, pasivaikščioti.

Nėštumo pasas ir gydytojo pažyma – ar privaloma?

Esant 28 nėštumo savaitei ir ruošiantis kelionei, būtinai turite pasirūpinti gydytojo pažyma ir nėščiosios pasu, išverstu į anglų kalbą. Šiuose dokumentuose turi būti pateikta informacija apie gimdymo datą, nėštumo laiką, galimas rizikas ir leidimą skristi. Atkreipkite dėmesį, kad gydytoja pažyma turi galioti tiek vykstant į norimą šalį, tiek iš jos grįžtant.

Jeigu nėštumas nesiekia 28 savaitės, tačiau jūsų pilvukas yra išryškėjęs, taip pat rekomenduojama su savimi pasiimti nėščiosios pasą. Taip išvengsite papildomų nesklandumų ir streso, kadangi oro linijų bendrovės darbuotojai gali neįlaipinti jūsų į lėktuvą neturint nėštumo trukmę patvirtinančio dokumento.

Kada keliauti?

Žinoma, geriausias laikas keliauti ir skristi lėktuvu yra tada, kai jaučiatės gerai. Dažniausiai tai antrasis nėštumo trimestras. Be to, nors skrydis nėštumo metu nepadidina persileidimo ar priešlaikinio gimdymo tikimybės, pirmojo ir trečiojo trimestro metu šios rizikos apskritai yra didesnės.

Iki kurios nėštumo savaitės galima skristi lėktuvu?

Atrodo, jog galėtumėte keliauti tol, kol jaučiatės gerai, tačiau avialinijos reglamentuoja nėščiųjų skrydžius lėktuvu. Oro linijų bendrovės nurodo skirtingas nėštumo savaites, kuriomis neregistruoja nėštukių arba neprisiima atsakomybės už galimas rizikas.

„Pavyzdžiui, pagal „Ryanair“ taisykles, leidžiama skristi iki 36 nėštumo savaitės, jeigu moters būklė yra nekomplikuota. „Wizzair“ avialinijos skraidina nėštukes iki 34 savaitės. Todėl prieš renkantis skrydžius, būtina pasidomėti aviakompanijos taisyklėmis“, – pasakojo Skrydziai.lt atstovas.

Į ką turėtumėte atkreipti dėmesį skrydžio metu?

1. Pirmiausia, dar prieš išeinant iš namų, pasirūpinkite laisva ir patogia apranga.
2. Lėktuve reikės gerti daug skysčių, kadangi skrydžio metu skysčiai greičiau pasišalina iš organizmo, o tai nėra gerai jūsų kūdikiui.
3. Stenkitės kas pusvalandį pasivaikčioti ir pramankštinti kojas, taip pagerinsite kraujotaką.
4. Jeigu yra poreikis, nerimą kelia išsiplėtusios venos, apsimaukite specialias kojines.
5. Sekitės diržą po pilvu, o ne ant ar virš jo.
6. Pasiimkite nedidelę pagalvėlę – tikrai nenorite kovoti dar ir su kaklo skausmais.

Keliaukite laisvai ir patogiai net nėštumo metu – viskas įmanoma tinkamai įvertinus savo savijautą ir atostogų kryptį. Svarbiausia iš anksto pasidomėti avialinijų taisyklėmis ir šalies, į kurią ruošiatės keliauti, sąlygomis.