Ant abiejų Dunojaus krantų įsikūrusią Vengrijos sostinę pigiausiai galite pasiekti „Wizz Air“ oro linijomis arba „Lux Express“ autobusais.

Pateikiame naudingą informaciją apie viešąjį transportą, bilietų kainas, patarimus, kaip nuvykti iš oro uosto į miesto centrą bei žemėlapį su pažymėtomis lankytinomis vietomis ir kitą naudingą informaciją, praversiančią planuojant maršrutą ir kelionės biudžetą.

Atvykimas iš oro uosto

Budapeštą galite pasiekti skrisdami mažų sąnaudų oro linijomis („Ryanair“ ir „Wizz Air“ ).

Iš oro uosto į Budapeštą nuvyksite 200E autobusu, kurio maršrutas baigiasi Kőbánya-Kispest metro stotyje. Į miesto centrą galite keliauti trečiąja metro linija (M3) iki Deák Ferenc tér stoties. Šioje stotyje taip pat galite persėsti į pirmąją ir antrąją metro linijas.

200E maršruto autobusas kursuoja nuo 4:15 iki 22:51. Autobusai į/iš oro uosto išvyksta kas 7-8 minutes. Keliaujant iš oro uosto į miestą nakties metu reiktų įlipti į 900 maršruto autobusą ir Bajcsy-Zsilinszky ut stotelėje persėsti į 950 arba 950A autobusą, kuris nuveš jus į miesto centrą.

Autobusuose į/iš oro uosto galioja įprasti viešojo transporto bilietai.

Jei keliausite į Budapeštą „Lux Express“ autobusu, atvyksite į Nepliget stotį, iš kurios trečiąja metro linija (M3) nuvyksite į Budapešto centrą.

Viešasis transportas Budapešte

Įsigijus viešojo transporto bilietą galima keliauti visomis transporto priemonėmis. Budapešto metro sistema yra puikiai išvystyta, tad norint įveikti kiek didesnius atstumus, rekomenduojama važiuoti metro, kurio žemėlapį pateikiame žemiau. Taip pat rekomenduojame pasivažinėti 2 maršruto tramvajumi, kurio trasoje yra dauguma lankytinų Budapešto vietų.

Bilietų kontrolė Budapešte pasitaiko gana dažnai, tad nerekomenduojama rizikuoti ir važiuoti be bilieto.

Bilietų kainos:

Vienkartinis bilietas (1,1€), (450 HUF (1,4€) perkant iš vairuotojo) – persėdimai negalimi

10 vienkartinių bilietų (tíz darabos gyűjtőjegy): 3 000 HUF (9,5€)

24-valandų bilietas (napijegy): 1 650 HUF (5,2€)

72-valandų bilietas(turistajegy): 4 150 HUF (13,2€)

Lankytinos vietos

Žemiau esančiame žemėlapyje pažymėtos dėmesio vertas vietas, kurias tikrai verta aplankyti Budapešte.
1. Parlamento rūmai – neogotikionio stiliaus Vengrijos parlamentas - tai neginčijamas Budapešto simbolis. Ant Dunojaus kranto, Pešto pusėje pastatyti rūmai - tai antras pagal dydį parlamento pastatas Europoje. Objektas buvo statomas 18 metų, o interjerui buvo panaudota daugiau nei 40 kg aukso ir pusė milijono įvairių brangakmenių.
Parlamento rūmai

Bilietas: 1750 HUF (5,5€) – asmenys iki 24 m. amžiaus gali pasinaudoti 50% nuolaida

2. Gellerto kalnas – puikiausia vieta pasigrožėti Budapešto panorama. Kylant į kalną verta užsukti į oloje esančią bažnyčią, o pasiekus viršūnę pamatysite Laisvės statulą ir Citadelės kompleksą.

3. Pilies kalnas ir Karaliaus rūmai (Budos pilis) – dar viena puiki vieta pasigrožėti panoraminiais Budapešto vaizdais. Pilies pastatų komplekse rasite Vengrijos meno galeriją ir Budapešto Istorijos Muziejų.

Bilietas į muziejų: 2000 HUF, su nuolaida 1000 HUF (6,4€/3,2€).

4. Margaritos sala – tai žalioji poilsio zona viduryje Dunojaus upės, tarp Margaritos ir Arpado tiltų. Sala yra labai mėgstama vietinių gyventojų. Jos teritorijoje rasite nedidelį zoologijos sodą, grojantį fontaną, vandens bokštą, baseiną bei daug romantiškų takelių. Sala yra 500 metrų pločio ir užima 225 hektarus. Vasaros metu saloje vyksta daug muzikos festivalių.

5. Terminės vonios – niekur kitur nepailsėsite geriau po ilgos ir įspūdžių kupinos dienos. Budapešte trykšta 80 geoterminių šaltinių ir veikia kelios dešimtys viešųjų terminių pirčių. Rekomenduojame aplankyti dvi populiariausiais.

Széchenyi terminės vonios – kainos nuo 14 iki 17€.

Gellerto terminės vonios – kaina 19€.

6. Šv. Stepono Bazilika – didžiausia bažnyčia Vengrijoje.

7. Didvyrių aikštė ir joje esantis paminklas I pasaulinio karo aukoms atminti.

8. Grandininis tiltas (Széchenyi lánchíd) – seniausias tiltas Budapešte, kuris XIX a. sujungė Budą ir Peštą.

9. Žydų kvartalas ir Didžioji Sinagoga – viena didžiausių pasaulyje.

10. Vengrijos valstybiniai operos rūmai – neorenesansinio stiliaus teatras su barokinio stiliaus elementais.

11. Budapešto metro 1 linija (M1) – seniausia metro linija kontinentinėje Europos dalyje. Pastatyta XIX amžiaus pabaigoje. Galioja įprasti viešojo transporto bilietai.

Šaltinis: www.time2fly.lt