Peršviečiamas karbonadas – 5,50 EUR

Didžiausio Lietuvos kurorto širdyje – J. Basanavičiaus gatvėje – esančių kavinių kainos svyruoja labai skirtingai. Kainą sudaro ne tik patiekalo kaina, tačiau ir aplinka, aptarnavimas, tad jaukiau ir prašmatniau atrodančioje kavinėje ar restorane šią vasarą tikėkitės dar aukštesnių kainų nei pernai.

Kavinė „Devintam danguj“ kviečia skanauti kiaulienos sprandinės, keptos grilyje už 8,50 Eur arba neseniai atsiradusios naujienos – kiaulienos nugarinės su burgundišku padažu. Valgiaraštyje įvardinta, jog patiekama su šviežiomis daržovėmis – trys griežinėliai agurko ir tiek pat pomidoro. Visų lietuvių mėgiamais didžkukuliais čia pilvą galima prikimšti už 5,50 Eur, o bulviniai blynai atsieis net 6,50 Eur. Ar kada esate mokėję prieš beveik dvejus metus už didžkukulius 18,90 Lt?

Reikia ir taip populiarių kalafiorų

Priešais „Devintą dangų“ esantis baras „Lietuvos rytas“ taip pat ne vieną kurorto svečią atgraso nemažomis kainomis, tačiau čia porcijos kur kas didesnės nei aplinkinėse kavinėse, o jų reprezentacinė išvaizda ir maisto kokybė taip pat priimtinesnė. Už didžkukulius čia taip pat prašoma 5,50 Eur, tačiau už panašią kainą galite rinktis kur kas kitokius patiekalus – vegetarišką troškinį (6 Eur), karbonadą su pievagrybių padažu (7,50 Eur) ar vištienos šašlyką (8 Eur).

Baro savininkas Audronius Macius teigia, kad kainų šią vasarą tikrai neketina kelti: „Padidinome kainas nežymiai prasidėjus naujiesiems metams, daugiau nebežadame klientų gąsdinti“.

Pasak vadovo, jo kavinėje kainos nėra pačios aukščiausios ar žemiausios: „Vidutiniškos, tačiau neslėpsiu – išsilaikyti kaskart tampa iššūkiu. Norime išlaikyti kolektyvą, produktų kainos prekybos centruose auga sparčiai, tačiau mūsų prioritetas – nenorime mažinti porcijų. Pas mus jos tikrai nemažos, tad žmogus sumokėjęs kitąkart ir didesnius pinigus, bent jau nenusivilia“. A. Macius teigia, kad ypatingai jaučiamos pakilusios daržovių kainos: „O be jų restoranas negali apsieiti. Be garsiojo pastaruoju metu kalafioro – taip pat“.

Pas kaimynus – pigiau

Į restoraną „De Cuba“ jau reikėtų keliauti su storesne pinigine. Ėrienos šonkauliukai čia – 14 Eur, norvegiškos salotos – 8 Eur, jautienos išpjova – 19 Eur, o mėgstantiems lietuvišką virtuvę, šaltibarščiai – 3 Eur, didžkukulių kaina, nesikeičianti nuo šalia esančių kavinių, – 5,50 Eur. Norite vakarykščių ir apkeptų? Kaina tokia pat kaip šios dienos.

Tačiau toje pačioje gatvėje esančiose kavinėse galima rasti ir žemesnių kainų, o už kokybę juk neatsako niekas. „Laukinių vakarų salūne“ šaltibarščių galite gauti už 1,50 Eur, o didžkukulių – už 2,50 Eur. Kainų skirtumas akivaizdus. Mažiau populiaresnėse kavinėse kainos taip pat artimesnės minimalų atlygį gaunančiam lietuviui – čia bulvinių patiekalų kainos prasideda nuo 3 Eur ir daugiausiai prašoma už firminį kepsnį – 13 Eur.

Netingintieji paeiti gali ir sutaupyti

Praeiviai viliojami įvairiomis akcijomis, kai „laimės valandomis“ suteikiama 30 procentų nuolaida, o XXL dydžio didžkukulius galite sukirsti už 3,50 Eur. Mėgstantieji jūros gėrybes laukiami restorane „Žuvinė“, kur kokybė restorano lygio, o kainos už ne kurį patiekalą – paprastos kavinukės. Štai už sviestažuvės kepsnį jūsų paprašys 12 Eur, o už sterko filė – 13 Eur. Kokybė ir aptarnavimas – garantuoti. Tačiau, kaip sakė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas, kainos visose J. Basanavičiaus gatvės kavinėse labai įvairios, tad gali pasirinkti kiekvienas pagal „savo galimybes“. Ypač kainos skiriasi paėjus tolėliau nuo pagrindinės kurorto gatvės. Mažesnėse kavinukėse ir dienos pietūs pigesni (2,50-3 Eur), o sriubos galima gauti net už 1 Eur.

Praeiviai baisisi ne tik kainomis, bet ir kokybe

Į kurortą keletui dienų užsukę prisistatyti nenorėję ukmergiškiai stebisi, kad kainos tikrai išpūstos nepagrįstai: „Net sostinėje, senamiesčio širdyje, kitur nėra tokių kainų, kokios čia. Suprantu, kad sezonas trumpas, tad per jį skubama kuo daugiau susižerti į kišenes, tačiau jau per daug“. Vyriškis pasakojo, kad už kavą daug kur tenka mokėti 2,50 Eur (8,30 Lt): „Užsienyje už tokią sumą galima atsigerti prestižiniame restorane ar aukšto lygio kavinėje, tačiau retas atvejis. Kavos šalyje Italijoje kapučino kava svyruoja iki 1,90 Eur“.

O štai sutikta palangiškė baisėjosi maisto kokybe: „Sumokėjome išties nemažai, tačiau likome nepatenkinti. Jei jau ima tokius pinigus, turėtų atsižvelgti į patiekiamo maisto kokybę. Nesakau, kad taip yra visur, tačiau kai kurios kavinės elgiasi nesąžiningai“.

Šaltinis
Temos
http://www.palangostiltas.lt/
Palangostiltas.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)