„Kalnapilio“ vyriausiasis aludaris Ričardas Barakūnas teigia, kad geriausios britiško alaus savybės atsiskleidžia jį ragaujant tinkamoje aplinkoje – alinėje.

Kasdienio stalo gėrimas

Vos prieš 30 metų istorikai ir archeologai rado neginčijamų įrodymų, kad Romos kariai gerdavo vietinį anglų gaminamą alų. Tuo tarpu seniausia alinė Didžiojoje Britanijoje, įtraukta į Gineso rekordų knygą, veikia jau nuo XI amžiaus.

„Pirmieji britiški alūs buvo gaminami iš kviečių ir pagardinami medumi arba karčiaisiais kiečiais. Taip pat būtent karališkosios Anglijos laikais alus buvo pradėtas matuoti pintomis, kurias sudaro 0,568 litro arba pusketvirto gurkšnio daugiau alaus nei įprastoje pusės litro talpoje. Tai pripažintas alaus gurmanų matavimo vienetas“, – sakė R. Barakūnas.

Taip pat karo metais, kuomet miestuose švarus geriamas vanduo buvo didžiulė retenybė, alus buvo kasdienio britų stalo gėrimas.

„Verdant alų vanduo pasiekia beveik 100 laipsnių temperatūrą, todėl žūva visos bakterijos ir vandenyje gyvenę virusai. Tad tam tikru laikotarpiu Anglijoje alus buvo „švaresnis“ gėrimas nei vanduo“, – atskleidė vyriausias „Kalnapilio“ aludaris.

Alinėje – visi lygūs

Būtent Didžiojoje Britanijoje susiformavo alinių kultūra, todėl dar ir dabar keliautojų vaizduotę audrina ant kiekvieno kampo įsikūrusios vietinės užeigos, išsaugojusios autentišką atmosferą ir senoviškas alaus pateikimo tradicijas. Pirmosios tokios užeigos kūrėsi kiekvienuose namuose, kur buvo verdamas alus, o šiuo metu visoje šalyje suskaičiuojama daugiau kaip 50 tūkst. alinių.

„Alinė britams yra ta vieta, kur ne tik galima išgerti alaus, bet ir susitikimų vieta. Egzistuoja nerašyta taisyklė, kad prie vieno stalo susėdusiai grupelei gėrimus užsakinėja ir už juos sumoka kiekvienas kompanijos narys paeiliui“, – pasakojo R. Barakūnas.

Taip vadinamas pub yra pilno angliško pavadinimo public house trumpinys, kas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „visuomenės namai“, kuriuose renkasi pati įvairiausia publika – nuo kostiumuotų verslininkų iki paprastų darbininkų ar menininkų.

„Alinėje – visi lygūs, todėl barmenas gali netgi įsižeisti, jei paliksite jam arbatpinigių. Už malonų aptarnavimą čia priimta atsiskaityti tiesiog nuperkant bokalą alaus“, – sakė R. Barakūnas.

Įdomu ir tai, kad skambūs alinių pavadinimai, pavyzdžiui „Besipešantys gaidžiai“ ar „Karališkasis ąžuolas“, pasirinkti ne vien praeivių dėmesiui patraukti, bet ir atspindi konkretų istorinį laikotarpį.
Paprasta, bet ne prasta

Anot R. Barakūno, tradicinė britų virtuvė yra tikras atradimas mėgstantiems sočiai pavalgyti, o patiekalų gamyba – nesudėtinga ir neužimanti daug laiko. Nors britai negali pasigirti tradicinių patiekalų įvairove, tačiau šios šalies kulinarijos klasika laikomi angliški pusryčiai patiekiami kone visame pasaulyje. Taip pat populiarumo viršūnės restoranų ir kavinių meniu neužleidžia ir žuvis su skrudintomis bulvytėmis, geriau žinoma kaip „Fish & Chips“.

„Dirty Duck“ virtuvės šefas Eduard Orlovskij pateikia receptą, kaip patiems pasigaminti tradicinį anglišką užkandį.

----------------------------------------

Fish & Chips arba žuvis tešloje su bulvių skiltelėmis

Jums reikės:

140 g menkės filė
140 g bulvių skiltelių
40 g žirnių košės
20 g salotų
70 g miltų
50 g tamsaus alaus
Žiupsnelis sodos
Druskos, pipirų pagal skonį

Padažui:
30 g majonezo
1 a. š. kaparėlių

Gaminimo eiga:

Miltus, alų, druską, pipirus ir sodą sumaišome iki vientisos masės.
Menkės filė supjaustome į tris lygias dalis, išvoliojame alaus tešloje ir gruzdiname 3-4 minutes iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje keptuvėje su aliejumi.

Majonezą sumaišome su kaparėliais.

Serviravimas:

Ant medinės lėkštės darome pašildytos žirnių košės potėpį. Ant jo dedame gruzdintą menkę, šalia sudedame gruzdintas bulves salotas ir padažą.

Enjoy! Skanaus!

---------------------------------------

RIČARDO BARAKŪNO dosjė:
Vyriausias „Kalnapilio“ aludaris nuo 2002 m.
Daugiau nei 15 metų patirtis verdant alų ir kuriant naujus alaus receptus.
2002 metais baigė Skandinavijos aludarių mokyklą Danijoje (dabar sujungtą su Kopenhagos universitetu).
10 metų Kopenhagos universitete būsimus aludarius iš viso pasaulio moko alaus virimo meno.
Sertifikuotas alaus someljė nuo 2015 m.