Tenka pripažinti, kad dalis tiesos šiuose žodžiuose yra: Londonas, Paryžius, Dublinas ir dauguma Italijos miestų šią taisyklę tik patvirtina. Nors šiuos miestus neabejotinai aplankyti verta, vis dėlto yra daugybė kitų įstabaus grožio Europos miestų, lankantis kuriuose išlaidos bus kur kas kuklesnės.

1. Praha. Daugeliui nėra paslaptis, kad Praha yra vienas gražiausių Europos miestų dėl nepaprasto žavesio, puikiai išsaugotos architektūros ir kvapą gniaužiančios Prahos pilies. Praha – vienas iš nedaugelio miestų, kuris nebuvo subombarduotas per Antrąjį pasaulinį karą. Žinoma, daugybės žmonių ir didelių kainų neišvengsite vaikščiodami po Prahos senamiestį, tačiau atokesnėse vietose neabejotinai išleisite mažiau.

Kaina už lovą svečių namuose Prahoje svyruoja tarp 5-15 eurų. Nakvynė viešbutyje kainuos ženkliai daugiau – apie 80 eurų. Prahos viešojo transporto sistema iš tikrųjų puikiai išvystyta, todėl į miesto centrą nuvyksite visiškai nesudėtingai, jei apsistosite netoli nuo senamiesčio. Be to, būtent ne senamiestyje rasite geriausių maitinimo pasiūlymų.

2. Berlynas. Tai neabejotinai vienas geriausių Europos miestų. Maža to, Berlynas yra dar ir pigiausias Vokietijos miestas, tačiau tenka pripažinti, kad tai nėra gražiausia vieta, kurią aplankyti siūloma šios šalies svečiams.

Jei jus domina kultūra ir pasaulio istorija, būtinai turite apsilankyti Berlyne. Pasivaikščioję aplink Brandenburgo vartus ir Berlyno sieną būsite nustebinti, koks svarbus Berlyno vaidmuo pasaulio istorijoje, formavusioje mūsų visų dabartį. Dar Berlynas neabejotinai sužavės vakarėlių mėgėjus – jiems šis miestas mes tikrą ištvermės išmėginimo iššūkį.

Nakvynės svečių namuose kaina neviršija 20 eurų, o nakvynės kaina viešbučiuose siekia apie 80 eurų.

3. Sofija. Bulgarijos sostinė Sofija – nuostabus Europos miestas. Nors daugelis skuba vykti į šios šalies pajūrį arba kalnus, vis dėlto patartina iš pradžių apsilankyti sostinėje ir ten praleisti šiek tiek laiko. Dėl daugybės čia gyvenančių jaunų žmonių Sofija – labai gyvybingas ir energija alsuojantis miestas. Čia galėsite gėrėtis prašmatniai atrodančiomis Osmanų imperijos laikų mečetėmis, kontrastuojančiomis su sovietinius laikus menančiais pastatais. Sofijoje yra daugybė galerijų ir muziejų, restoranų ir barų, taigi čia apsilankę tikrai nenuobodžiausite nepriklausomai nuo to, ar jus labiau vilioja dienos, ar nakties pramogos.
Bulgarija

Nakvynės kaina svečių namuose prasideda nuo 7 eurų, o tvarkingų viešbučių kambarių kainos prasideda nuo 40 eurų.

4. Krokuva. Pastaruoju metu Krokuvos populiarumas didėja, todėl nebūtų keista, jei neilgai trukus kainos išaugtų ir čia. Krokuvą garsina architektūros grožis ir „pieno barai“ – po karo tradicija tapusių pigių kavinukių variantas. Lenkija pasaulinių karų metais stipriai nukentėjo, o ypač didelių nuostolių ši šalis patyrė per Antrąjį pasaulinį karą. Iš Krokuvos patogiai nuvyksite į Aušvicą – ši vieta itin mėgstama istorijos mylėtojų.

Gerų viešbučių kambarių kaina prasideda nuo 50 eurų, o svečių namuose lovą nakčiai galite gauti vos už 4 eurus.

5. Budapešta. Budapeštas – viena iš tų vietų, su kuria susipažinti prireiks iš tiesų nemažai laiko, žinoma, jei norite ją ištyrinėti nuodugniai. Kartais Budapeštas vadinamas Rytų Paryžiumi ir tai iš tikrųjų skamba logiškai. Patyrę keliautojai pataria leistis į naktinį kruizą upe. Šios įspūdingos kelionės metu galėsite gėrėtis apšviestu Vengrijos nacionalinio parlamento pastatu ir Grandinių tiltu.

Ne pačių prasčiausių viešbučių kambarių kainos nakčiai prasideda nuo 40 eurų, o svečių namuose lovą pernakvoti gausite už ne didesnę nei 10 eurų sumą.

6. Sarajevas. Pernelyg nerimauti nevertėtų – šiais laikais Sarajeve vyrauja ramybė ir taika. Apie tai liudija šiame mieste esantis kultūrų draugystei skirtas paminklas ir draugiški vietos gyventojai. Taip pat verta apsilankyti Vilties tunelio muziejuje.

Neprastos kokybės viešbučiuose už nakvynę teks sumokėti apie 40 eurų, o lovos kaina nakčiai svečių namuose neviršys 10 eurų. Jei apsistosite centrinėje miesto dalyje, viešuoju transportu rūpintis neprireiks, nes į visas dėmesio vertas vietas galėsite nueiti pėsčiomis.
Belgradas, Serbija

7. Belgradas. Kaip ir Sarajevas, Serbijos sostinė Belgradas stipriai nukentėjo per Jugoslavijos karą. Didžioji šio miesto dalis buvo sugriauta. Nors šis miestas nėra itin gražus, vis dėlto čia vyrauja ypatinga atmosfera, o šiame mieste gyvenantys serbai – atviri, lengvai bendraujantys ir nebijantys pasakyti tai, ką galvoja iš tikrųjų.

Žmonių stebėjimo atrakciją patartina išmėginti kavinėse, o naktį rekomenduojama kartu su vietiniais leistis į šurmuliuojančią vakarėlių gausybę. Verta dėmesio ir senovinė miesto Kalemegdan pilis bei pėsčiųjų gatvė Knez Mihailova.

Nakvynės kaina viešbučiuose prasideda nuo 60 eurų, o lovą svečių namuose nakčiai gausite už 10-15 eurų.

8. Sankt Peterburgas. Dauguma keliautojų pirmenybę teikia Sankt Peterburgui, o ne Rusijos sostinei Maskvai, nes šis miestas gražesnis, pigesnis ir kur labiau pritaikytas turistams.
Sankt Peterburgo istorinis centras žavi kvapą gniaužiančia architektūra, daug šiame mieste esančių objektų įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Būdami šiame mieste galėsite mėgautis barokinio stiliaus tiltais ir daugybe kanalų, turėsite galimybę apsilankyti Romanovų dinastijos Žiemos rūmuose įsikūrusiame Ermitaže, kur saugoma viena vertingiausių pasaulio meno kolekcijų. Šie rūmai yra įspūdingo dydžio ir užima dominuojančią vietą miesto centre. Dar dėmesio verta Kraujo Gelbėtojo šventykla – įspūdingos architektūros stačiatikių bažnyčia, pastatyta nužudyto caro Aleksandro Antrojo atminimui.

Viešbučių kainos už naktį prasideda nuo 37 eurų, o svečių namuose lovą nakčiai gausite už mažiau nei 10 eurų.