Vyras atvirai pasakojo, kad iš Majamio į Gvatemalą išskrido drebėdamas iš nežinios.

Pasak keliautojo, per tą laiką jis įgijo nemažai patirties, kuria nori pasidalinti su kitais. Pateikiame 30 užsieniečio patarimų, kurie galbūt įkvėps žmones daugiau keliauti.

1. Būkite kantrūs. Nesinervnkite dėl to, ko negalite kontroliuoti. Gyvenimas per trumpas nuolat pykti ir kontroliuoti. Nespėjote į autobusą? Nieko tokio, atvažiuos kitas. Bankomate nebeliko grynųjų? Puiku – proga pamatyti gretimą miestelį.

2. Anksti kelkitės. Kelkitės su saule, kad išvengtumėte grūsčių. Tai nuostabus metas fotografuoti, nes šviesa švelni, be to, lengviau pabendrauti su vietiniais. Sąžiningi, darbštūs žmonės keliasi anksti.

3. Pasijuokite iš savęs. Keliaudami po naujas vietas tikrai ne kartą apsijuoksite. Užuot jausdami gėdą, pasišaipykite iš savęs, nežiūrėkite į gyvenimą per daug rimtai. Kartą visas gvatemaliečių autobusas kvatojo iš manęs, kai paprašiau vairuotojo sustoti, nes baisiai prispyrė nusišlapinti. Grįžęs į autobusą juokiausi su visais, tad likusią kelionės dalį turėjau daug draugų.

4. Visada turėkite grynųjų. Grynieji – karaliai visame pasaulyje. Visada turėkite grynųjų, bent 200 dolerių, laikykite juos keliose vietose. Jei pamesite piniginę ar bankomate nebeliks pinigų, neliksite be nieko. Aš įsidedu grynųjų į kojines, po batų padais, į kosmetikos reikmenų krepšelį.

5. Pabendraukite su vietos gyventojais. Kartais atsiskirkite nuo kelionės draugų ir pabendraukite su vietiniais. Angliškai kalba praktiškai visame pasaulyje, tad tikrai susikalbėsite, ypač jei pasitelksite ir gestų kalbą. Mokykitės iš tų, kurių šalį lankote, kartais žmonės labiau praturtina nei reginiai.
Kelionė

6. Įsidėkite skarelę. Bent jau kvadratinę medžiagos atkarpą ar pan. Ji padės apsisaugoti nuo saulės, susidėti daiktus, bus atsarginis rankšluostis ir pan.

7. Stebėkite kasdienį žmonių gyvenimą. Jei tikrai norite pajusti vietos pulsą, patariu kelias valandas pasėdėti parke ar judrioje gatvėje ir stebėti, kaip gyvena žmonės. Sustabdykite minčių srautą ir stebėkite detales, įsijauskite į kvapus, spalvas, garsus, žmonių bendravimą. Tai savotiška meditacija, be to, pamatysite daug naujų dalykų.

8. Visada pasidarykite atsarginę kopiją. Kai man Panamoje pavogė nešiojamąjį kompiuterį, džiaugiausi išsaugojęs atsarginęs svarbių dokumentų ir nuotraukų kopijas. Turėkite skaitmeninę paso, vizų, vairuotojo pažymėjimo ir kt. dokumentų kopijas.

9. Daug fotografuokite. Daugelį vietų ir žmonių matote kartą gyvenime. Juos primins nuotraukos. Nebijokite, kad atrodysite kaip turistas. Ar tam keliaujate, kad kažką įrodytumėte ar pasirodytumėte? Nuotraukos – geriausias suvenyras, tai nieko nekainuoja.

10. Visada yra išeitis. Nėra nieko neįmanomo. Jei kažkas nesiseka, tiesiog dar neradote sprendimo ar nesutikote reikalingo žmogaus. Daug kartų girdėjau – „tai neįmanoma“, bet laikydavausi savo ir paaiškėdavo, kad buvau teisus.

11. Šypsokitės ir sveikinkitės. Sudėtinga bendrauti su vietiniais? Žmonės atrodo nedraugiški? Gal kalta jūsų kūno kalba? Mano patarimas – eidami pro šalį žiūrėkite į akis ir šypsokitės, taip pat sveikinkitės šalies kalba. Tada greitai susidraugausite.

12. Kartais pasišvaistykite pinigais. Aš mėgstu keliauti tik su būtiniausiais daiktais, neleisti sunkiai uždirbtų pinigų nereikalingiems dalykams. Bet kartais smagu (ir sveika) pasišvaistyti pinigais – pernakvoti brangiame viešbutyje, pavalgyti restorane ar pašėlti mieste.

13. Būkite atviri. Nesmerkite tų, kurie gyvena kitaip nei jūs. Įsiklausykite į kitokią nuomonę. Arogantiška manyti, kad tik jūsų pažiūros teisingos, o visi kiti klysta. Stenkitės įsivaizduoti save kito vietoje. Užduokite klausimus, jei kas neaišku.
Kelionė

14. Išbandykite paslaugą „couchsurfing“. „Couchsurfing.org“ – didžiulė keliautojų bendruomenė internete, kurie nemokamai priima pernakvoti keliaujančius. Jei norite geriau pažinti šalį ir jos žmones, apsigyvenkite pas vietinius. Bendruomenės nariai jus apnakvyndins, duos patarimų.

15. Kartais pasavanoriaukite. Dalį laiko skirkite savanoriavimui. Tai ne tik suteiks džiaugsmo, pasitenkinimo, bet ir suteiks progų daugiau sužinoti apie šalį, jos gyventojus, susibičiuliausite.

16. Įsidėkite ausų kamštukus. Jie daiktų sąraše turi būti pirmoje vietoje. Su ausų kamštukais negirdėsite, kaip verkia kūdikiai, loja šunys, pypsi automobiliai ir daugybės kitokių garsų.

17. Nebijokite. Pasaulis nėra toks pavojingas, kaip rašo žiniasklaida. Būkite protingi, bet nebūkite triušiai visą kelionę. Dauguma žmonių yra draugiški, dosnūs, norintys padėti. Mano patarimas galioja ir moterims. Aš – ne moteris, bet sutikau daug keliautojų moterų, kurios pritarė, kad nėra ko bijoti.

18. Tyčia pasiklyskite. Jei norite pamatyti miesto dalis, kuriose žmonės gyvena ir dirba, reikia ten apsilankyti. Geriausia eiti pėsčiomis, nežinant, kur einate. Užsirašykite viešbučio pavadinimą, kad reikalui esant galėtumėte grįžti taksi, o tada pasirinkite kryptį ir pirmyn. Nebijokite atsidurti pavojingame rajone, vietiniai įspėja, dar nespėjus į jį nueiti.

19. Paragaukite vietos patiekalų. Galvojate, kad meksikietiškai patiekalai jums ne naujiena? Greičiausiai apsirinkate. Keliaudami stenkitės visko paragauti, ypač jei nežinote, kas tai yra. Valgykite ir gatvėje pardavinėjamą maistą. Per visas kelionės apsinuodijau tik du kartus.

20. Daugiau spontaniškumo. Būkite spontaniški ir sutikite, jei kas pakviečia susipažinti su savo šeima, išbandykite naują veiklą, patyrinėkite vietą, apie kurią anksčiau negirdėjote. Netikėtumai suteikia daugiau žavesio kelionėms, vėliau būna ką prisiminti.

21. Neskubėkite. Nesistenkite per šešias savaites apkeliauti šešių pasaulio šalių. Geriausi dalykai nutinkate tada, kai skiriate laiko patyrinėti. Sakau atvirai – įdomiausi kelionių įvykiai nutikdavo tikrai ne pirmomis dienomis kažkur atvykus. Daugiau laiko praleiskite vienoje vietoje.

22. Rašykite įspūdžius. Aš greitai pamirštu smulkmenas. Kai prieš ketverius metus iškeliavau į pasaulį, iš pradžių nerašiau kelionių dienoraščio, dabar to gailiuosi. Žmonių vardai, nauji potyriai, miesto kvapai nugrimzdo į užmarštį. Dabar keliaudamas rašau.

23. Išeikite iš komforto zonos. Išbandykite ką nors, kam iki šiol nesiryždavote. Kuo dažniau tai darysite, tuo mažiau baimių liks. Nekeliavote autostopu? Pats metas išbandyti. Drovitės kalbėti su nepažįstamais žmonėmis? Kalbinkite visus. Bijote keistų patiekalų? Laikas paragauti.

24. Per daug neplanuokite. Net krūpteliu, kai žmonės paklausia, kiek laiko vertėtų pabūti kokioje nors šalyje ar mieste. Neįsivaizduoju, ar jums ten patiks. Ketinau pakeliauti po Nikaragvą savaitę ar dvi, o galiausiai pragyvenau ten keturis mėnesius. Mano patarimas – pasirinkite pradinį tašką ir galinį (ar ne jo neplanuokite), o tada leiskite visatai jus vesti.

25. Imkite kuo mažiau daiktų. Pirma mano kuprinė svėrė 70 kg, dabartinė sveria 38 kg. Jei abejojate, ar daikto prireiks, reiškia, neprireiks. Galiausiai jei labai reikės, nusipirksite.

26. Klausykitės tinklalaidžių. Jos tarsi jūsų asmeninis radijas, transliuojantis jūsų mėgstamas laidas ir muziką. Nemaniau, kad lauksiu 10 valandų kelionės autobusu. Na bet su tinklalaide kelionė neprailgsta.

27. Rūpinkitės savimi. Keliaujant pavargsite. Keliaujant sunku laikytis režimo, mankštintis. Keliaudami per mažai miegame arba suvalgome per daug sausainių. Aš nesivalydavau tarpdančių su siūlu. Ir vis tik rūpinkitės savimi – stenkitės išsimiegoti, gerti pakankamai vandens, sveikai maitintis, pasimankštinti. Na ir... valykite tarpdančius su siūlu.

28. Palaikykite ryšį su artimaisiais ir draugais. Karts nuo karto paskambinkite artimiesiems, draugams. Galite padaryti staigmeną ir nusiųsti jiems atviruką. Keliaudamas nesi vienišas, nuolat sutinki žmonių, tik dauguma tų ryšių nutrūksta. Labai svarbu palaikyti ryšį su pažįstamais žmonėmis.

29. Išsukite iš pramintų takų. Tai klišė, bet vis tiek stenkitės ieškoti įdomių, neįprastų vietų, kuriose mažiau turistų. Įsimintiniausi mano įspūdžiai – iš vietų, kurios nėra lengvai pasiekiamos. Žinoma, nepamirškite ir populiarių vietų.

30. Daugiau keliaukite. Per ketverius metus štai ką pastebėjau – kai grįžtu namo, žmonės sako, kad man pavydi ir aiškina, kodėl jie negali keliauti – per brangu, negali ištrūkti iš darbo ir t. t. Bet aš pastebėjau, kad už pasiteisinimų slypi tik baimė.

Nereikia visko parduoti ir tapti benamiu klajūnu kaip aš. Tiesiog daugiau keliaukite. Galite pradėti nuo savaitgalio išvykos į kitą miestą. Pasaulis gražus, didelis ir nuostabus.