1. Ramiai nusimeskite visus drabužius suomiškoje pirtyje. Vidury šaltos žiemos suomiai nusimeta drabužius. Dažnai tai padaro iš pat ryto. Jaukiai apšviestose, pušimi iškaltomis sienomis saunose bet kuriuo dienos metu jie susirenka pabendrauti, pasidalinti naujienomis ir netgi aptarti verslo reikalų. Įsikaitinę saunoje jie išeina ant sniego, o paskui šoka į apledėjusiame ežere iškirstą eketę.

Kiekvienoje saunoje savos taisyklės, tačiau dažniausiai higienos sumetimais maudymosi kostiumėliai draudžiami. O kas kabo ant pakabos? Jūsų rankšluostis.

Tamperėje yra seniausia Suomijoje sauna – ji statyta net 1906 m. Na, o daugiausia nudistų sutraukia sauna Kakslautanene, kur drovuoliams ne vieta – trijose pirtyse susirenka iki 100 žmonių.

2. Nusimeskite apatinius Vokietijoje. Jei berlynietis pakvies jus į Tiergarteną ar Mauerparką Prenzlauer Berge, pagalvokite, prieš sutikdami – čia deginamasi be drabužių.

Vokietijoje vis labiau populiarėja nudizmas. Šalyje daugybė galimybių degintis nuogiems – pradedant paplūdimiais upių pakrantėse, baigiant 300 privačių nudistų klubų, kur propaguojamas sportas, buvimas gryname ore ir deginimasis be drabužių.

Miunchene yra šešios nudistų zonos. Berlyne visiškai teisėta išsirengti miesto viešuosiuose paplūdimiuose (kartais čia gali pasijusti lyg pornofilme).

3. Nuogus jus nušveis pirtyse Stambule. Stambule, arti Mėlynosios mečetės, turistiniame Sultanhameto regione už tam tikrą mokestį jus gali nušveisti nuogutėlius.

Toks hedonizmas siekia Konstantinopolio laikus. Verta išbandyti dvi labai senas pirtis – Cemberlitas hamamą, statytą 1584 m., ir Cagaloglu hamamą, veikiausiai statytą Osmanų imperijos laikais.
Vyrų ir moterų hamamuose jus nušveis, ištrins aliejaus, tad išeisite švarutėliai kaip tikri sultonai.

4. Išsirengti galite ir meno festivalyje Nevadoje. Šiaurinėje Nevados dykumos dalyje kasmet vyksta savaitės trukmės saviraiškos ir meno festivalis, kur netrūksta ir nudistų.

Akinami karštos saulės ir smėlio audrų, nudistai atvyksta apsirūpinę madingais akiniais, disko kaukėmis ir šalmais, tad renginyje sklando apokaliptinės nuotaikos.

Į festivalį suvažiuoja apie 70 000 žmonių – apsirengusių, pusnuogių ir nuogutėlių.

5. Išsirenkite vardan meno Škotijoje. Sunku suprasti kodėl debesuotame Glazge kas nors norėtų išsirengti nuogai. Na bet rokenrolo piešimo klube „All the Young Nudes“ pozuoja nuogi modeliai, skambant „Rolling Stones“, „Sex Pistols“ ir Davido Bowie‘o muzikai, o studentai, biurų darbuotojai, autobusų vairuotojai, senelės sėdi susikaupę ir piešia, gurkšnodami vyną ir alų.

Sumanymo autorius – Glazgo meno mokyklos animacijos studentas. Ši idėja išplito į Edinburgą, o pernai – į Rytų Londoną. Piešimo klubai šiaip ne naujiena, bet minėtame klube nėra pamokų, muziką groja didžėjus, kas savaitę parenkama nauja tema.