Ta proga kurorte organizuojamas jau tradiciniu tapęs renginių ciklas „Palangos dienos“, o laikotarpis nuo kovo 30 d. iki balandžio 5 d. skelbiamas Palangos vėliavos savaite, kurios metu visi, turintys Palangos miesto vėliavas, kviečiami jomis padabinti savo namų ar įstaigų fasadus.

Pasak „Palangos dienų“ sumanytojo ir vieno iš organizatorių Vitaliaus Bernardo Litvaičio, vietos gyventojų susidomėjimas šiais renginiais kasmet auga, ir tai nestebina.

„Mūsų kurorte vyksta daug švenčių, tačiau dauguma jų yra orientuotos į vartotoją ir į vartojimo paslaugas teikiančius verslininkus. „Palangos dienos“ yra kitokios – tai yra serija kultūrinių ir pramoginių renginių, skirtų ne tik kurorto svečiams, bet pirmiausia – vietos gyventojams. Mūsų, organizatorių, tikslas – į šventę sukviesti palangiškius“, – sakė V. B. Litvaitis.

Atsižvelgdami į tai, organizatoriai parengė spalvingą renginių programą – minint „Palangos dienas“ miesto gyventojai ir svečiai bus pakviesti į 12 Palangai skirtų kultūrinių renginių, kurie neabejotinai sudomins įvairaus amžiaus gyventojus.

Savaitę truksiantį renginių ciklą pradės nuotaikingai nuteiksianti teatralizuota paroda „Palangos vartai“, bus pristatytas ir pirmasis kurorto bendruomenei skirto kultūrinio laikraščio „Palangos vartai“ numeris.

Pasak Viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojos Auros Banevičienės, tai, kad „Palangos dienų“ renginiai skirti labai įvairiai auditorijai, yra vienas iš gražiausių šventės akcentų.

„Juk Palanga yra visų – tiek mažų, tiek didelių – miestas, todėl paminėti mūsų miestui svarbias istorines datas kviesime skirtingų kartų atstovus“, – kalbėjo A. Banevičienė.

Vienas iš skirtingas kartas vienijančių renginių – Palangos miesto viešiosios bibliotekos atstovų organizuojamas kraštotyrinis orientacinis žaidimas „Palanga. Pažink išmaniai“, kurio dalyviai turės pademonstruoti tiek Palangos istorijos žinias (šioje srityje veikiausiai bus pranašesni vyresnio amžiaus palangiškiai), tiek ir sugebėjimą naudotis šiuolaikinėmis technologijomis (tai neabejotinai pranašumą suteiks jaunimui). Todėl komandas sudarys įvairaus amžiaus dalyviai.

„Viktorina padės geriau pažinti Palangą“, – įsitikinusi A. Banevičienė.

Kitas įvairaus amžiaus gyventojus vienijantis renginys – kartų tinklinio turnyras, kuriame dalyvauti kviečiami giminaičiai: tėčiai, mamos, vaikai, pusbroliai, dėdės, tetos ir kiti – visi, kurie mėgsta sportuoti.
Mėgstantieji aktyviai leisti laisvalaikį, kaip ir kasmet, bus pakviesti į žygį „Gintaro kelias 2016“ bei akciją „Riedam“ – dalyviai pėsčiomis arba dviračiais kviečiami paplūdimiu ar šalia jūros nusidriekusiu dviračių taku įveikti atkarpą nuo Palangos iki Šventosios.

Pasak Palangos kultūros ir jaunimo centro vadovės Monikos Jarulytės, kasmet savo jėgas šiame žygyje išbando apie 300 įvairaus amžiaus dalyvių.

„Palangos dienų“ metu bus pristatyta ir daugiau įdomių renginių: Viešojoje bibliotekoje bus surengta palangiškės menininkės gražinos Oškinytės paroda „Akiračiai“, daug dėmesio kasmet sulaukiantis „Suneštinis muziejus“.

Palangiškių talentus atskleis Savivaldybėje vyksianti vietos gyventojų darbų paroda „Palanga – mano miestas“. Dalyvauti joje pakviesti kurorto gyventojai, nepriklausantys jokioms meno organizacijoms, bet kuriantys labai gražius darbus. „Įkalbinti viešai pristatyti savo kūrybą buvo labai nelengva, nes kiekvienas kuklinasi. Tačiau palangiškiai tikrai yra kūrybingi, ir tai atsispindės parodoje“, – teigė bendruomenės „Palangos santarvė“ pirmininkė Daina Eimanavičienė.

Dėmesys „Palangos dienų“ metu bus skiriamas ir etnokultūrai – duris visiems besidomintiems atvers „Rankdarbių meistarnė“, į šeimoms skirtą Atvelykio koncertą pakvies folkloro ansamblis „Mėguva“.

„Palangos dienų“ kulminacija taps iškilminga Palangos miesto garbės piliečio regalijų įteikimo profesoriui Vladui Žulkui įteikimo ceremonija bei šventinė Palangiškių sueiga Kurhauze. Šios sueigos metu nusipelniusiems kurorto gyventojams bus įteiktos Palangos miesto vėliavos.

Renginių ciklą „Palangos dienos“ pabaigs edukacinė viktorina „Palangos istorija jungia kartas“, į kurią dalyviai kviečiami registruotis iš anksto.

„Palangos dienos“ – tradicinis renginių ciklas. Ši šventė skirta paminėti dviem svarbioms datoms – 1921 metų kovo 30-ajai, kai Palangos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos, bei balandžio 5-ajai, kai 1253 m. žemės dalybų akte tarp Livonijos ordino ir Rygos vyskupo pirmą kartą buvo paminėtas Palangos vardas.