Saulėtas žiemos rytas. Zocalo rajone, istoriniame Meksiko miesto centre, mažame vietiniame restoranėlyje garuoja meksikietiška kava su cinamonu, o aš stebiu aplinką. Vaizdas primena filmo sceną: termometras rodo 25 laipsnius šilumos, kažkur girdisi gyvai atliekama tradicinė muzika ir dainos, kažkas skuba į darbą, vietinių pora pradeda šokti tiesiog gatvėje, prie batų valytojo susidariusi verslininkų eilutė aptarinėja vietines aktualijas, ore maišosi lauko virtuvėse ruošiamo maisto kvapai, o automobilių eismo garsą vis pertraukia vietinių pardavėjų šūksniai „los mejores tacos, quesadillas en la ciudad“, „aquas frescas“, „tamales ricos“...

Taip prasideda pirma diena Meksiko mieste ir jau tuomet suprantu, kad, vis dėlto, realybė šiame mieste yra kiek kitokia, nei daugelis stereotipų (pavojus, mafija, vagystės, užpuolimai, narkotikai ir kt.), kuriuos girdėjau ne vieną kartą prieš atvykdama į šį vieną didžiausių pasaulio miestų. Priešingai – kuo toliau, tuo labiau Meksiko miesto aplinka ir ore tvyranti atmosfera primena tarsi tiesiai iš Fridos Kahlo paveiklų atkeliavusius vaizdus.
Konstitucijos aikštė, Zocalo

Ką verta pamatyti Meksiko mieste? Jau pirmomis minutėmis Meksiko miestas pakeri savo kontrastais. Iš pirmo žvigsnio jis pasirodo milžiniškas, perpildytas gyventojų ir turistų, didžiulės automobilių spūstys, vietinių pardavėjų šurmulys kiekvienoje gatvėje ar sankryžoje. Tačiau tuo pačiu metu šis megapolis atsiskleidžia kaip ekstravagantiškas, egzotiškas, stilingas, kvėpuojantis kultūra miestas, viliojantis pamatyti, paragauti, pajausti tikrąją Meksiko miesto dvasią. O pamatyti šiame mieste tikrai yra ką – muziejai, parkai, aikštės, rūmai, restoranai, barai, ir, žinoma, piramidės.

Prieš vykstant į Meksiko miestą verta susidaryti norimų aplankyti vietų sąrašą ir pastudijuoti miesto žemėlapį, kadangi dėl didelio eismo klaidžiojant mieste galima sugaišti nemažai laiko, o pamatyti labai mažai.

Štai keletas patarimų, ką verta ir būtina pamatyti viešint Meksikos sostinėje:

Piramidės. Vietiniai sako, kad atvykti į Meksiko miestą ir nepamatyti piramidžių, tai tas pats, kas niekada nebūti Meksikoje. Teotihuakanas – vieta, kurioje rasite vieną didžiausių Mezoamerikos piramidžių kompleksą, nuo Meksiko miesto nutolusį maždaug 40 km (arba maždaug 1 val. kelionė automobiliu, priklausomai nuo automobilių eismo). Čia rasite trečią pagal dydį pasaulyje Saulės piramidę, Mėnulio piramidę, taip pat išlikę to meto gyvenamieji pastatai, išsiskiriantys itin spalvinga sienų puošyba, vadinamojoje Mirties gatvėje. Ši vieta užburia savo atmosfera, ramybe ir galimybe prisiliesti prie istorijos bei pasijausti jos dalimi.
Mėnulio piramidė

Šiandien Teotihuakanas ir piramidžių kompleksas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir yra vienas svarbiausių ir labiausiai lankomų turistinių objektų Meksikoje.

Meksiko miesto centras. Šį maršrutą lengvai aplankysite pasinaudoję Turibus autobusų paslaugomis. Vis dėlto stotelių daug ir tikrai vienos dienos apsilankymo Meksiko miesto centre neužteks. Patarimas – iš karto suplanuokite bent dvi ar tris dienas susipažinimui su sostinės centru.

Vieną dieną tikrai praleisite garsiajame Čapultepeko (Chapultepec) parke, kuriame galima rasti botanikos sodą, autentiško meksikietiško maisto restoranėlius, didžiulį ežerą, zoologijos sodą (įėjimas nemokamas) bei Čapultepeko pilį, kurioje šiandien įsikūręs Nacionalinis istorijos muziejus (bilieto kaina - 65 Meksikos pesai, muziejus dirba iki 17 val.). Parke galite nemokamai pasinaudoti gultais ir pailsėti bei pasimėgauti saulės malonumais, paplaukioti ežere su valtelėmis ar vandens dviračiais ar tiesiog papietauti ant pievos.
Mercaro Roma
Zocalo – istorinis Meksiko miesto centras, kuriame susipynusios mažos gatvelės, architektūros paminklai, didžiausia ir svarbiausia miesto katedra, aikštės bei Huicilopočtlio piramidės (Templo Mayor) griuvėsiai su greta esančiomis prabangiomis parduotuvėmis, restoranais ir viešbučiais.
Zocalo

Pagrindinė Zocalo vieta – Konstitucijos aikštė, kurią supa didingos architektūros katedra, Nacionaliniai rūmai (Palacio Nacional) bei oficialūs federacinės apygardos pastatai. Nepatingėkite pasivaikščioti senamiesčio gatvelėmis, kadangi Zocalo centre galima rasti nemažai ant pastatų stogų įsikūrusių restoranų, kuriuose galima mėgautis ne tik aukštos kokybės maistu ir gėrimais, tačiau ir kvapą gniaužiančiu istorinio Meksiko miesto centro vaizdu.

Paminklai, Paminklai, Paminklai. Jų Meksiko mieste iš tiesų daug. Tačiau jei laiko mažai, jūsų stotelių sąraše turi atsirasti šie svarbiausi istoriniai paminklai – Cibeles fontanas (Fuente de la Cibeles), miesto simbolis - Nepriklausomybės kolona, dar vadinama tiesiog „Angelu“, Revoliucijos paminklas bei paminklas buvusiam Meksikos prezidentui Benito Juarez‘ui.

Kondesa ir Kolonija Roma (Condesa, Colonia Roma). Vieni madingiausių rajonų, ypatingai tarp jaunų verslininkų, menininkų bei studentų. Savo dvasia dažnai lyginami su Soho rajonu Niujorke. Kondesoje ir Kolonijoje Roma galite rasti populiariausius restoranus, barus ar meno galerijas, vietinius turgus, kurių žymiausias – Mercado Roma. Daugelis jų įsikurę Amsterdamo ar Mičoakano (Michoacan) alėjose.

Muziejai. Juos visus sunku išvardinti, kadangi šiame mieste jų daugiau nei 150 ir dažnai sakoma, kad Meksikas yra daugiausiai muziejų pasaulyje turintis miestas, jų skaičiumi pralenkiantis net Londoną. Pasirinkimas tikrai gana didelis: nuo Tekilos ir meskalio muziejaus iki Nacionalinio antropoligijos muziejaus, šiuolaikinio meno ar istorijos muziejaus. Vis dėlto iš viso muziejų sąrašo galima drąsiai išskirti keletą, kuriuos tikrai verta ir būtina aplankyti keliaujant po Meksiko miestą – tai Nacionalinis antropoligijos muziejus, Modernaus meno muziejus, Nacionalinis meno muziejus, Nacionalinis istorijos muziejus (Čapultepeko pilis), Dailiųjų menų rūmai (Palacio de Bellas Artes), milijardieriaus Carloso Slimo įkurtas Soumaya muziejus (išsiskiriantis itin modernia architektūra) ir, žinoma, garsusis Frida Kahlo muziejus, įkurtas jos namuose. Lankantis Meksiko mieste reikia žinoti, kad didžioji dalis muziejų pirmadieniais nedirba.
Nacionaliniai rūmai

Meksiko miesto pietinė dalis. Jei jums patinka bulių koridos, sporto varžybos ar norite pamatyti Meksikos olimpinį stadioną – ši Meksiko miesto dalis kaip tik jums. Ir, žinoma, neišvengiama stotelė - Kojoakanas (Coyacan), vienas gražiausių ir žymiausių miesto rajonų. Kojoakanas žymus dėl istorinio centro ir išlikusios unikalios architektūros, vietinių turgelių ir, svarbiausia, Fridos Kahlo namo-muziejaus. Beje, kadangi šis muziejus labai mažas ir įleidžiamas ribotas skaičius lankytojų, į jį patariama bilietus nusipirkti iš anksto internetu.

Chočimilkas (Xochimilco). Vieta, kurioje užmiršti, kad vis dar randiesi Meksiko mieste. Tai vienas iš nesaugių sostinės rajonų, kuriame turistams nepatariama klaidžioti vieniems. Vis dėlto pasiekti Chočimilke esančią seniausią Nativito prieplauką tikrai verta ir saugu. Čia galite leistis į tradicinę ir tikrai įsimintiną iškylą spalvingu laiveliu, klausantis tik jums skirtų mariačių dainų, pakeliui iš gretimų laivelių nusipirkti vietinių gėrimų ar paskanauti čia pat laiveliuose ant grotelių iškeptų kukurūzų burbuolių, paskanintų čili padažu ir laimo sultimis. 2-3 val plaukimo laiveliu ir jūs galite pasiekti garsiąją Lėlių salą (La Isla de las Munecas), apipintą įvairiausiomis legendomis ir mitais. Savatgaliais čia itin daug žmonių, tiek turistų, tiek vietinių gyventojų, kadangi šiandien Chočimilkas yra populiari vieta rengti įvairias šventes ar gimtadienius.

Polanco ir Santa Fe. Meksikas – kontrastų kupinas miestas. Vargingus gatvės prekeivių stalus keičia įspūdingos architektūros modernūs dangoraižiai, o senus namus – nauji prabangiausi miesto kvartalai, kuriuose įsikūrę turtingiausi Meksiko miesto gyventojai bei garsiausių dizainerių salonai ar restoranai. Lomas de Santa Fe – tai vienas naujausių sostinės rajonų, išsiskiriantis savo daugiaukštės statybos pastatais. Jame įsikūrusios didžiausios šalies ir tarptautinės kompanijos, o taip pat ir vienas didžiausių prekybos centrų visoje Pietų Amerikoje.
Tradicinis meksikietiškas restoranas, Zocalo

Polanco – tai vienas žymiausių sostinės rajonų, kuriame įsikūrę brangiausių prekės ženklų salonai, išskirtinio dizaino ir aukšto lygio prekybos centrai, prabangūs restoranai ir kt. Žymiausia vieta – Masarik Moliere alėja (Avenida Presidente Masarik), kuri dažnai prilyginama Niujorko 5-ajai aveniu ar Beverli Hilso Rodeo Drive.

Transportas. Meksiko miestas turi gerai išvystytą ir gan pigią transporto sistemą – metro, vietiniai autobusai, metro-autobusai (metrobus), oficialūs miesto taksi. Vis dėlto, dėl saugumo turistams labiausiai patariama naudotis oficialių taksi paslaugomis, o viešint viename didžiausių pasaulio miestų nereikia nustebti, kad pasiekti norimą, nors ir netoli esantį tikslą gali užtrukti iki 1 val., priklausomai nuo paros laiko ir automobilių spūsčių. Didžiausias eismas būna darbo dienomis maždaug nuo 9 val iki 11 val ir nuo 18 val iki 21 val. Savaitgaliais eismas mažesnis, kadangi daugelis Meksiko gyventojų išvyksta iš miesto.

Transportas iš oro uosto. Vykstant į Meksiko miestą tenka išgirsti daug patarimų, koks transportas mieste saugiausias, o kurio geriau vengti. Galiausiai atrodo, kad išvis naudotis bet kokiu transportu mieste yra nesaugu ir lėktuvui nusileidus baisu žengti koją už oro uosto ribų. Nors atsargiam būti reikia visuomet ir visur, iš tikrųjų viskas daug paprasčiau, nei kalbama. Tik atvykus į tarptautinį Meksikos Benito Juarez oro uostą lauke rasite oficialaus ir saugaus miesto taksi skyrius, kuriame pasakius jums reikiamą kryptį nusipirksite taksi bilietą (taksi automobilyje daugiau nieko papildomai mokėti nereikia) ir viskas, belieka tik stoti į eilę ir sulaukti savojo taksi automobilio.
Vietinis turgus, Kojoakanas

Oficialūs taksi. Patogiausias, greičiausias, saugiausias ir gana pigus būdas turistui keliauti Meksiko mieste – oficialūs miesto taksi, kuriuos rasite oficialiose taksi stotelėse (dėl saugumo priežasčių nepatariama stabdyti taksi gatvėje), uber bei turistiniai autobusai (Turibus). Sėdant į taksi visuomet pažiūrėkite, ar vairuotojas ir ant automobilio priklijuotoje vairuotojo kortelėje esanti asmens nuotrauka sutampa. Jei ne, reikalaukite kito taksi automobilio ir iš anksto paklauskite apie kelionės kainą. Patarimas – kadangi daugelis meksikiečių nekalba angliškai, vykstant į Meksiko miestą išmokite keletą pagrindinių frazių ispaniškai. Tai palengvins jūsų viešnagę mieste ir kartais lems mažesnes taksi kainas.

Turistiniai autobusai. Dar kitaip vadinami Turibus. Pagrindinė autobusų stotelė greta nacionalinės renginių salės (Auditorio Nacional). Šie dviaukščiai atviru stogu autobusai siūlo keturis skirtingus mieso maršrutus už tą pačią 140 Meksikos pesų kainą asmeniui vienai dienai arba 210 Meksikos pesų kainą ameniui dviems dienoms. Už šią kainą jūs galite neribotai naudotis visais keturių mašrutų autobusais nuo 9 val. ryto iki 21 val. vakaro. Autobubusų mašrutai labai patogiai sudėlioti, todėl naudojantis Turibus autobusais galite lengvai aplankyti visas pagrindines miesto vietas, restoranus, turgus bei muziejus.

Maistas. Meksiko miestas jums gali pasiūlyti itin didelę kavinių ir restoranų įvairovę nuo gatvės virtuvės iki Michelin‘o žvaigždučių restoranų. Tiek aukštos klasės restoranų, tiek gatvės virtuvėlėse ruošiamuose patiekaluose gausiai naudojama įvairiausių aitriųjų paprikų padažų, todėl būkite atsargūs, meksikiečių naudojami pagardai dažniausiai labai aštrūs, todėl pasigardinti patiekalui dažniausiai užtenka tik mažo lašelio iš viso siūlomo padažų pasirinkimo.

Kiekviename miesto rajone rasite ir vietinius turgelius, vadinamuosius mercado, kuriuose galima rasti ne tik šviežius vaisius, daržoves ar kitus tradicinius produktus, tačiau ir paragauti čia pat vietoje pagamintų meksikietiškų patiekalų. Vieną seniausių turgelių rasite Kondesos rajone, o jei ieškote autentiškos, tačiau kartu jaukios bei stilingos aplinkos jums tikrai patiks Mercado Roma, įsikūrisi greta esančiame Romos rajone.
Kepti žiogai, vad. chapulines

Vis dėlto pradėti reikėtų nuo gatvės maisto, kuris tituluojamas vienas geriausių pasaulyje ir yra neatsiejama Meksiko miesto gyvenimo dalis. Nuo studentų bei turistų iki kostiumuotų verslo žmonių – juos visus sutiksite pietaujančius prie lauko prekystalių petraukų metu. Sostinėje galima rasti tūkstančius prekystalių ir vadinamųjų taquerias, kuriuose galite įsigyti gardžiausių įvairių rūšių tacos, quesadillas, elote (skrudinti kukurūzai), chapulines (kepti žiogai), aquas frescas (namuose gaminta šviežių vaisių gaiva) ir kt.

Vis dėlto pasiklysti tarp įvariausių patiekalų pavadinimų labai lengva, taigi štai keletas patarimų, ką tikrai būtina ir verta paragauti Meksiko mieste:

Chile en nogada. Žymiausias Meksikos nacionalinis patiekalas vadinamas chile en nogada, gaminamas iš žalios spalvos paprikų, įdarytų malta mėsa, pagardinta medumi, citrinų sultimis bei svogūnais ir patiekiama su kreminiu graikinių riešutų padažu, apibarstytu granatų sėklomis.
Chile en nogada

Svarbiasuias patiekalo akcentas – Meksikos vėliavos spalvų (žalios, baltos ir raudonos) atitikmuo lėkštėje.

Tacos al pastor. Tacos rūšis, atsiradusi Centrinėje Meksikoje. Nors vizualiai primena turkišką kebabą, vis delto Meksikoje tacos al pastor pagrindinis ingridientas – kiauliena, marinuota su džiovintais čili pipirais, prieskoniais bei ananasais, ilgai kepama ant labai silpnos ugnies. Patieiama ant mažos tortiljos su svogūnais, petražolėmis, ir, žinoma, salsos padažu.

Tacos de cochinita. Tai tradicinis bananų lapuose lėtai skrudinto paršelio, marinuoto anato sėklų (suteikiančio mėsai oranzinį atspalvį) bei citrusų sultyse, patiekalas. Patiekiama ant mažos tortiljos su marinuotais svogūnais, salsa padažu bei laimu.

Tacos del carnitas. Tai tradicinis iš Mičoakano (Michoacán) valstijos kilęs kiaulienos patiekalas. Jis ypatingas tuo, kad mėsa maždaug 4 val troškinama taukuose kol įgauna reikiamą švelnumą ir sultingumą. Patiekiama ant mažos tortiljos kartu su kalendromis, salsos padažu, svogūnais.
Gorditas

Gordita de chicharrón. Tai nedidelis sumuštinis, pagamintas iš mažų tortilijų su mėsos, sūrio, pupelių ir kt, įdarais. Dažnai naudojamos juodosios tortilijos, gaminamos iš kukurūzų miltų ir juodųjų pupelių.

Quesadillas. Tai keptuvėje keptos tortilijos, įdarytos sūriu bei daržovėmis. Patiekiamos su saslos padažu ir/arba guacamole.
Enchiladas

Enchiladas. Tortilijos suktinukas, įdarytas kiauliena, vištiena, pupelėmis ar kitomis daržovėmis ir užpiltas salsos padažu.

Churros. Meksikietiškos spurgos, dažniausiai valgomas pusryčiams. Churros gali būti pailgos arba riestainio formos, apibarstytos cukrumi bei patiekiamos su įvairiais saldžiais padažais.

Aquas frescas. Neparagavus šių gaiviųjų gėrimų negalima išvykti iš Meksikos. Aquas frescas – tai vaisių, gėlių, grudų ar sėklų mišinys su vandeniu ir kartais su cukrumi. Populiariausios rūšys – jamaica (gaminama iš gėlių nuoviro) bei horchata (gaminama iš migdolų, ryžių, sezamo sėklų ir miežių).
Aquas frescas - gaivieji gėrimai

Šiuos gaiviuosius gėrimus galima įsigyti dažniausiai tik iš gatvės pardavėjų ir tik labai retai kai kuriuose sulčių baruose.

Meskalis (Mexcal). Tradicinis meksikietiškas distiliuotas stipraus dūmų skonio alkoholinis gėrimas, pagamintas iš amerikinės agavos (maguey) augalo. Paplitęs posakis "Para todo mal, mezcal, y para todo bien, también." ("Dėl viso pikto, meskalis, ir dėl viso gėrio taip pat.").

Kiti naudingi patarimai:

Viza. Vykstant į Meksiką iki 180 dienų viza Lietuvos piliečiams nėra reikalinga. Lėktuve išdalinamos užpildyti migracinės kortelės, kurias reikia saugoti visos kelionės metu ir atiduoti migracijos darbuotojams oro uoste išvykimo metu.

Pinigai. Meksikoje galiojanti valiuta – Meksikos pesas. Nors Meksiko mieste dažnai galite atsiskaityti ir banko kortelėmis, vis dėlto reikia turėti ir grynų pinigų, kuriuos patariama išsikeisti prieš atvykstant į Meksiką.

Kalba. Oficiali valstybinė kalba – ispanų ir didžioji dalis meksikiečių nekalba ir nesupranta angliškai. Dėl šios priežasties prieš vykstant į Meksiko miestą pasistenkite įsiminti bent keletą pagrindinių frazių. Tai tikrai palengvins jūsų kelionę, o kai kuriais atvejais lems ir mažesnę prekių ar paslaugų kainą.

Kainos. Meksika jus nustebins žemomis kainomis ir aukšta kokybe. Gardžiausios tacos ar gorditas gatvės virtvėje gali kainuoti nuo 0,60 eur iki 1 eur, o restorane už juos sumokėsite maždaug 5 eur. Atvykę į Meksiko miestą nepraleiskite galimybės apsilankyti ir didžiuosuose prekybos centruose, įsikūrusiuose prabangiuose Polanco bei Santa Fe rajonuose. Garsių dizainerių parduotuvės siūlo itin patrauklias kainas bei nuolaidas. Taigi vykstant į Meksiką lagamine palikite laisvos vietos – tai tobula vieta apsipirkti.

Saugumas. Nors daugelis pasakojimų apie Meksiko miestą ir jame laukiančius pavojus yra ganėtinai neatitinkantys realybės, vis dėlto šiame mieste reikia būti atsargiam. Su savimi kasdien turėkite tik tiek pinigų, kiek jums gali reikėti vienai dienai, nevykite į pavojingus rajonus ar nenueikite toli nuo pagrindinių gatvių. Pagrindinės gatvės ir turistų lankomos vietos yra itin saugomos policijos pareigūnų, todėl nenustebkite mieste pamatę būrius ginkluotos armijos ar policijos pareigūnų. Naudokitės tik oficialiais taksi automobiliasi ir nestabdykite taksi gatvėje.

Laikas. Laiko skirtumas tarp Meksiko miesto ir Lietuvos – 8 valandos (Meksikoje rytas, Lietuvoje – vakaras).