Vakarų Javoje vyrauja kalnuotas kraštovaizdis, kurį papildo žali vešlūs slėniai ir ugnikalnių viršūnės, be to, čia siūlomos įvairios, ekologijos filosofiją puoselėjančios pramogos. Čia 1817 m. pastatytas 87 ha teritoriją užimantis Bogoro botanikos parkas, kuriame suskaičiuojama 15 tūkst. retų medžių ir augalų rūšių iš viso pasaulio, ir galima pasigrožėti orchidėjų sodais su išskirtine 5000 orchidėjų kolekcija. Šis parkas yra šalia prezidentūros rūmų, kuriuose kolonijiniame laikotarpyje buvo įsikūręs olandų apskrities viršininkas.

Činangnene turėsite galimybę patirti tipinį Sundos kaimo gyvenimą maudydamiesi upėje su vandens buivolais, besimokydami sundos šokių ar tiesiog vaikščiodami ryžių laukuose. Jei norite pamatyti autentiškas wayang golek lėles, aplankykite „Pak Dase“ dirbtuves, esančias Lebak Kantin RT 02/VI, Bogore.

Įsigykite bronzinių gamelano gongų ir kitų instrumentų Gongų gamykloje, kurią rasite JI, Pancasan 17, Bogore.
Šokis

Provincijos sostinė Bandungas kolonijiniais laikais buvo itin populiari olandų laisvalaikio vieta. Iki šių dienų šio aukštumų miesto architektūra yra išlaikiusi olandų palikimo pėdsakus. Bandungas taip pat yra kultūrinis Sundos centras. „Mang Udjo Angklung“ dirbtuvėse, jaukiame Padsukos kaimelyje, galėsite mėgautis raminančia bambukų orkestro muzika. Bandungas taip pat yra šimtų gamyklų-išparduotuvių mados miestas.

Be to, daugelis keliautojų šiose aukštumose lankosi norėdami pagerinti savo sveikatą. Natūralūs mineraliniai šaltiniai ir slenkstiniai kriokliai, trykštantys ugnikalnių šlaituose Vakarų Javoje, yra puiki vieta mintims ir kūnui išvalyti.
Nuotykių ieškotojai ir laisvalaikio gryname ore mėgėjai taip pat ras, ką nuveikti – nuo skraidymo parasparniais ar sklandytuvais, žygių į aukštumas iki plaukimo plaustais itin srauniomis upėmis, banglenčių sporto ar net nardymo Sundos sąsiauryje, prie Krakatau ugnikalnio, kur galės gėrėtis supleišėjusiais vulkaniniais jūros peizažais.
Šokis

Kultūros ir tradicijų lopšys

Hinduizmo, budizmo ir islamo plėtra Centrinėje ir Rytų Javoje paliko įspūdingų, laikui nepavaldžių paminklų: šivaitų šventyklas Diengo plynaukštėje Vonosobe, didžiausią pasaulyje budistinį monumentą Borobudurą bei IX a. hinduistų Prambanano šventyklų kompleksą Džokjakartos apylinkėse. Islamo skleidėjai Javoje taip pat pastatė keletą įdomių paminklų, pavyzdžiui, Kuduse esančią XV a. Minareto mečetę, kuri yra seniausia mečetė Centrinėje Javoje.

Wayang kulit – klasikinis odinių lėlių teatro vaidinimas – dažniausiai užtrunka visą naktį ir tęsiasi iki ankstyvo ryto. Vaidinama „Ramajanos“ epų motyvais. Aikštėse šokami Džokjakartos šokiai yra vieni labiausiai rafinuotų ir kilniausių javiečių šokių, pavyzdžiui, golek ar bedoyo, kurį atlieka devynios šokėjos. Ponorogo vietovėje Rytų Javoje reog šokio metu atlikėjas šoka transo būsenoje, dėvėdamas tigro kaukę su didžiule povo plunksnų šukuosena; kiti atlikėjai šoka dėvėdami velnių kostiumais.
Šokis

Karališki malonumai

Daugybę amžių puoselėta javiečių kultūra, tradicijos ir vertybės vis dar gyvuoja Džokjakartoje esančiuose Ngajokjakarta Hadiningrato ir Mankunegarano rūmuose Surakartoje. Didinga ir elegantiška XVIII a. Javos rūmų (vadinamų kraton) architektūra saugo neįkainojamas karališkąsias relikvijas ir brangias antikvarines vertybes.

Džokjakartoje pastatytas ir siena apjuostas kraton rūmų kompleksas yra tarsi miestas mieste. Čia gyvena 25 tūkst. žmonių, be to, čia taip pat yra didžiuliai sultono rūmai, Taman Sari vandens pilis, paukščių turgus ir keletas amatų dirbtuvių.

Atgal į praeitį

Pasivažinėkite istoriniu, 1902 m. kurtu garo lokomotyvu ir gėrėkitės aukštumų kraštovaizdžiu, atsiveriančiu keliaujant iš Ambaravos traukinių muziejaus į Bedono stotį netoli Semarango. Per 45 min. kalnų lokomotyvu nukeliausite 10 km. Čia esanti olandų kolonializmo laikais įkurta kavos plantacija ilgainiui tapo slapta keliautojų užeiga.

Atvykę į Losarį atsipalaiduokite, leiskitės į turą po kavos plantaciją ir susipažinkite su kavos gamybos procesu. Šioje vietoje turėsite retą galimybę vienu metu pasigėrėti penkiais ugnikalniais: Sundoru, Sumbingu, Merapiu, Merbabu ir Slametu.
Šokis

Ko ieškoti turguje

Apsilankymas tradiciniame turguje, su savitais kvapais, vaizdais ir garsais, gali tapti jaudinančiu nuotykiu, atskleisiančiu regiono žavesį. Daugybę metų pagrindiniu Bandungo turgumi laikomas Tamimo turgus, kuriame rasite įvairiausių tekstilės gaminių ir rūbų iš džinsų, medvilnės ar batikos technika margintų audinių. Solo veikiantis Trivindu turgus vilioja antikvaro gerbėjus; čia taip pat rasite wayang lėlių, kaukių, aliejinių lempų ir kitokių devinto dešimtmečio senienų bei įdomybių.
Batika

Batika

Audinių dekoravimas batikos technika yra kilęs iš karališkųjų Javos rūmų. Javiečiams dailūs, rankomis marginti batikos audeklai nėra tiesiog viena iš audinių rūšių; jų raštai simbolizuoja pačią gyvybės esmę. Javoje gaminami audiniai yra šviesių spalvų, įskaitant Pekalogano regioną, kuriame didelę įtaką turėjo kiniškasis dizainas ir pastelinės spalvas.

Čirebono regiono batika kupina megamendung, arba stilizuotų debesų, motyvų. Solo ir Jokjoje gaminami audiniai tradiciškai dažomi mėlyna spalva, simbolizuojančia žemę, ruda – ugnį, balta – vandenį ir orą.

Vieno batikos audeklo dekoravimas gali užtrukti keletą mėnesių. Pirmiausia ant audinio nupiešiami raštai, tuomet naudojant specialų smailų įrankį jie padengiami vašku. Vašku padengus visus rašto kontūrus audinys merkiasi į dažus. Procesas kartojamas tol, kol norima spalva nudažomas visas audinys ar jo motyvai. Šiandien batikoje naudojamasi ir specialiais antspaudais, o tai padeda sutaupyti laiko.
Batika

Šaltinis: www.indonesia.travel