Regioną nuolat užkariaudavo ispanai, olandai ir portugalai. Kaip Balis yra vadinamas tūkstančio šventyklų sala, Molukų provincijos sostinė Ambonas yra tūkstančio bažnyčių miestas. Amžius trukusi olandų ir portugalų okupacija čia paliko savo pėdsaką – akį traukiančių paminklų ir istorinių griuvėsių.

Banda Neiros žavesys

Bandą sudaro dešimt vulkaninių salų. Banda Neira – centrinė iš jų, kurioje įkurtas to paties vardo miestelis. Netoli įlankos puikuojasi Gunung Api ugnikalnis, į kurio viršūnę įkopę būsite apdovanoti įspūdingu, aplink tyvuliuojančiu mėlynų jūrų peizažu. Taip pat galite pamatyti sustingusius lavos likučius po paskutinio ugnikalnio išsiveržimo 1980 m.

Rekomenduojama į kelionę leistis anksti ryte ir pasinaudoti gido paslaugomis.
Vienoje iš daugelio Bandos salų auga itin gražios retų, saugomų rūšių tropinės orchidėjos.
Molukai

Rytinė tvirtovė

Fortų, statytų prekybos prieskoniais laikais, griuvėsių esama daugelyje Molukų salų, nuo mažyčių Ternatės ir Tidorės šiaurėje iki mažajame Bandos salyne esančio Durnstede forto (Saparua), Belgika forto ir Nasau forto (Banda Neira), Konkordia ir Holandia (Lontar sala), Revingilo forto (Aji sala). Rumah Budaja muziejuje Banda Neiros saloje saugoma daug istorinių meno dirbinių, o vietos bažnyčioje yra kapų, kurių akmens plokštėse įrašyti olandų kolonialistų vardai.

Salos lobiai

Molukų salos apdovanotos nuostabiais smėlio paplūdimiais. Aru salynas, kurį sudaro 25 salos, mangrovių pelkynas ir neaukšti palmių miškeliai, yra retų drugelių buveinė ir daugybės paukščių rojus.

Bandos jūroje esančiame mažame salyne puikiai dera koralai, jūros pasaulis, vandens sportas, pavyzdžiui, sezoninė žvejyba ar plaukimas burlente.

Ambono pakrantėse randama 780 rūšių žuvų. Netoli Tanimbaro salų yra Sanglia Dolo kaimas, kuriame plačiais megalitiniais laiptais galima pakilti į apeigų aikštę – čia puikuojasi didžiulis akmens laivas su išskobtu pirmagaliu. Tikima, kad šis laivas šventas, ir juo salas pasiekė vietiniai protėviai. Šiaurės Molukų provincijos sostinė yra Ternatė. Didžiąją salos dalį sudaro Gamalamos ugnikalnis, iškilęs 1721 m tiesiai iš jūros. XVIII a. ugnikalnis išsiveržė su didžiuliu sprogimu, šitaip nuklodamas vietos žemes juodomis uolienomis, pavyzdžiui, Batu Anguse sustingusi lava yra nusidriekusi iki pat jūros – šitaip čia susiformavo juodo smėlio paplūdimys Sulamadeha.
Molukai

Molukų paslaptys

Ambono pakraštyje esančioje Soja Atase randama senovės megalitų. 31 km į šiaurės rytus nuo Ambono yra Vajai, kur šventu laikomame krištolo tyrumo tvenkinyje veisiasi didžiuliai unguriai ir karpiai. Juos iškviesti gali tik vietos šventikas.
Viena žymiausių regiono pramogų yra Bambu Gila: vaikštinėdami paplūdimiu galbūt pamatysite neregėtą vaizdą – maždaug septyni tvirto sudėjimo vyrai neša 2,5 m ilgio bambuko stulpą, o vienas vyriškis stovi ir kartoja mantrą tanah – senovine vietos kalba. Jis taip pat pučia dūmus iš kokoso kevalo dubens į vieną bambuko galą ir staiga bambukas pats ima judėti, parblokšdamas jį nešančiuosius, kurie vis dar bando išlaikyti didžiulį stulpą.
Molukai

Švenčiant sultono gimtadienį

Legu Gam yra didžiausias folkloro festivalis Ternatėje, Šiaurės Molukuose, kuriuo švenčiamas vietos sultonato gimtadienis. Šventės metu vietiniai pasipuošia tradiciniais kostiumais, tačiau netrūksta ir šiuolaikinių šventimo elementų, nuo mugių, turgų, sporto renginių ir parodų iki lenktynių kora-kora valtimis.
Molukai

Sultono gimtadienio išvakarėse meldžiamasi už jo sveikatą ir Ternatės gyventojų gerbūvį. Kitą dieną rengiami šokių pasirodymai, skaitoma poezija, menanti keturis sultonatus: Ternatę, Tidorę, Jailolo ir Bakaną, kurie prieš daugelį metų sudarė vieną darinį Moloku Kije Rahą.

Šaltinis: www.indonesiatravel.com