Budapeštas, turintis 1,7 mln gyventojų, yra didžiausias šalies miestas ir tuo pačiu vienas didžiausių Europos Sąjungoje. Tai kultūrinis, ekonominis ir politinis valstybės centras. Vengrijos sostine šis miestas tapo XIII a. pirmojoje pusėje, kai įsiveržus mongolams totoriams, siekiant apsaugoti tuometinę sostinę Esztergom, ji buvo perkelta į Budą. Pasaulio žemėlapiuose Budapeštas atsirado tik 1873 m., sujungus du miestus: dešiniajame Donojaus krante esančią Obuda (Senąją Budą) ir kairiajame – Pešt. Donojus, dalinantis miestą pusiau, visais laikais turėjo didelę reikšmę miesto gyventojams.

Taip, kaip kadaise antra pagal ilgį upė Europoje buvo nepamainomas Vengrijos prekybos kanalas, taip ir šiandien upėje vyksta intensyvi laivyba. Kairiajame upės krante glaudžiasi daugybė laivų, siūlančių apžvalginius kruizus, taip pat tokių, kuriuose įsikūrę jau nebeplaukiojantys restoranai. Pats miestas stebina ir tuo pačiu žavi savo didinga architektūra. Vaikščiodama gatvėmis pasijunti tokia mažutė! Neabejoju, kad tai vienas gražiausių Europos miestų.
Vaida
1. Parlamentas. Vengrijos parlamentas (Országház/Hungarian Parliament) didžiuojasi turėdama trečio pagal dydį parlamento pastato pasaulyje statusą. Jo plotas yra net 18 tūkst. m². Šiame pastate yra beveik 700 kambarių ir 200 km nusidriekusių laiptų! Interjero dekorui buvo panaudota 40 kg aukso, o fasadą puošia 90 statulų. Šie milžininški neogotikiniai rūmai Donojaus pakrantėje iškilo XIX amžiaus pabaigoje, o jų statyba truko 17 metų.
Parlamentas
Internete radau, kad Europos Sąjungos piliečiams jų lankymas nemokamas, tačiau atvykus paaiškėjo, kad į juos galima patekti tik su grupe, suaugusiems (ES piliečiams) tai kainuoja 8 EUR., ir dar patartina ekskursiją užsisakyti iš anksto, nes parlamento lankymas ribotas. Dienai yra skirta tik tam tikras kiekis leidimų, o jiems pasibaigus, į rūmus nebepateksite.
Bazilika
2. Šv. Stepono bazilika. Šv. Stepono bazilika (Szent István Bazilika/St. Stephen’s Basilica) yra didžiausia bažnyčia Budapešte, talpinanti iki 8500 maldininkų. XIX a. pabaigoje šie maldos namai buvo pastatyti kaip katedra, bet popiežius Pijus XI 1931 m. davė jiems bazilikos vardą. Bazilikos statyba užtruko daugiau nei 50 metų, ir nors buvo pradėta statyti neoklasikiniu stiliumi, baigta neorenesansiniu.
Bazilika
Aukščiausia bažnyčios vieta – kupolas. 96 metrai yra būtent tiek pat, kiek aukščiausias parlamento taškas, o tai rodo balansą valstybėje tarp bažnytinės ir parlementinės valdžios. Į šį kupolą gali patekti kiekvienas norintis. Įėjimas į bažnyčią nekainuoja ( nors aukos maldos namams visuomet pageidaujamos), o į kupolą galite užlipti laiptais arba liftu ( kaina 500 HUF, t.y. apie 1,6 EUR). Užlipus į viršų atsiveria puikus vaizdas į miesto senamiestį – iš aukštai matosi tiek Buda, tiek Pešt pusė su visais svarbiausiais miesto pastatais.
Bazilika


3. Grandinių tiltas.
Grandinių tiltas (Széchenyi lánchíd/Chain Bridge) svarbus tuo, kad tai buvo pirmasis stabilus tiltas, sujungęs Obudos ( Senosios Budos) ir Pešt krantus. 380 metrų ilgio tiltas – vienas iš Budapešto simbolių. Šis ikoninis miesto elementas pastatytas XIX amžiaus pabaigoje, tačiau per Antrąjį Pasaulinį karą buvo vokiečių smarkiai subombarduotas ir vėliau vėl iš naujo atstatytas.
Grandinių tiltas
Ant tilto yra atskirta pėsčiųjų zona, nuo jo atsiveria nuostabūs miestai vaizdai, o gražiausias jis naktį. Nepatingėkite ateiti čia vakare, nepasigailėsite.
Grandinių tiltas


4. Pilies kalva
. Perėję Dunojumi Grandinių tiltu į Budos pusę, atsidursite tiesiai priešais Pilies kalvą (Castle Hill). Į viršų galite pakilti senu funikulieriumi arba patys užlipti šlaitu vingiuojančiu takučiu. Pilies kalva – tai seniausia miesto dalis. Pirmieji gyventojai čia atsikraustė XIII amžiuje, siekiant apsisaugoti nuo mongolų invazijos.

Tuo pačiu metu buvo pastatyta pirmoji karališkoji pilis. Budos aukso amžius buvo XV amžiuje, pakvietus į jį daug menininkų iš Italijos. Šiandien Budos kalva turistus vilioja muziejais, butique parduotuvėlėmis, jaukiais restoranais, kavinėmis. Čia stovi žymiausi pastatai: Budos pilis, Matyas bažnyčia, Žvejų bastionas.
Pilies kalva
5. Žvejų bastionas. Žvejų bastionas (Halászbástya/Fisherman’s Bastion) – tai rytinėje Pilies kalvos dalyje esantis baltas neogotikinio ir neoromantinio stiliaus bokšto ir terasos kompleksas. Šis pavadinimas kilo dėl Viduramžiais šalimais klestėjusio kaimelio, kuriame žvejai pardavinėdavo savo dienos laimikį.
Žvejų bastionas
Šiandien šią vietą turistai itin mėgsta dėl didžiulės apžvalgos aikštelės, iš kurios atsiveria puiki Budapešto panorama.
Žvejų bastionas
6. Vajdahunyad pilis. Budapešte gausu įvairių architektūrinių stilių statinių, tačiau, jei norite išvysti gotiką, baroką ir renesansą viename pastate, Jums reikėtų užsukti į Vajdahunyad pilį (Vajdahunyad Vára/Vajdahunyad Castle).
Vajdahunyad pilis
Vajdahunyad pilis
Ši pilis yra pastatyta didžiausiame miesto parke, šiuo metu čia įkurtas Vengrijos agrikultūros muziejus ( tai didžiasias tokio pobūdžio muziejus Europoje). Lankantis muziejuje, galite užlipti į pilies bokštą ir apžvelgti parką iš aukščiau.
Vajdahunyad pilis
7. Didvyrių aikštė. Visai netoli miesto parko yra viena žymiausių Budapešto aikščių – Didvyrių aikštė (Hősök Tere/Heroes’ Square). Aikštės centre yra 40 metrų Tūkstantmečio paminklas – Archangelo Gabrieliaus, dešinėje rankoje laikančio karaliaus karūną, kairėje – dvigubą kryžių. Aikštę puslankiu juosia dvi kolonados.

Kiekvienoje iš jų yra po septynias statulas, vaizduojančias iškiliausias Vengrijos asmenybes. Šalia aikštės yra dailės ir meno muziejai.

8. Vaci gatvė. Turbūt nesumeluosiu teigdama, kad tai populiariausia turistinė gatvė Budapešte. Tai sena pėsčiųjų gatvė, kurioje įsikūrę daugybė restoranų, siūlančių paragauti vengriškos virtuvės patiekalų, ir daugybė suvenyrų parduotuvių. Vaikštant Vaci gatve (Váci Utca, Vaci Street) kažkurią akimirką pasijutau lyg Vilniaus Pilies gatvėje.
Vaci gatvė
Nesu tikra, kad man patinka tokios turistinės vietos, tačiau, jei jau turistaujate Budapešte, anksčiau ar vėliau šią gatvę vis tiek praeisite.
Vaci gatvė
9. Centrinė turgaus halė. Vaci gatvės pabaigoje yra miesto turgus. Ne šiaip sau turgus, o didžiausias uždengtas turgus Budapešte. Pastatytas XIX amžiuje, smarkiai nukentėjęs per gaisrą ir vėl prikeltas gyvenimui, jis buvo pripažintas kaip viena geriausių ir moderniausių turgaviečių Europoje.
Centrinė turgaus halė
150 metrų salėje galite įsigyti šviežių vaisių, daržovių, žuvies, paragauti tipiškų vengriškų patiekalų, taip pat čia vyksta koncertai ir visiokio plauko mugės.
Centrinė turgaus halė
Centrinė turgaus halė