G. Elmono pasakojimas apie 10 didingų, gražių, gniaužiančių kvapą krioklių, kuriuos rasite būtent Islandijoje.

1. „Seljalandsfoss“ krioklys. Pradėsime dešimtuką nuo „Seljalandsfoss“ krioklio. Šis krioklys, siekiantis 60 metrų aukštį, dažnai vadinamas gražiausiu Islandijos kriokliu. Šio gamtos objekto nuotraukos publikuojamos daugelyje žurnalų, mokslo leidinių ir knygų puslapiuose. Tai viena iš lankomiausių žymių vietų šioje nuostabaus grožio šalyje. Įdomiausia tai, kad šį krioklį galima apžiūrėti iš apačios, iš viršaus, taip pat yra galimybė apeitį jį visą aplink ir patirti gaivų dušą.
„Seljalandsfoss“ krioklys
2. „Skogafoss“ krioklys. Visai čia pat, netoli „Seljalandsfoss“ krioklio stūkso dar galingesnis ir garsesnis „Skogafoss“ krioklys. Šis krioklys Islandijoje laikomas pačiu žinomiausiu ir lankomiausiu. Vanduo krenta nuo 61 metro aukščio ir pavirsta purslų siena. Dėl to, saulėtomis vasaros dienomis čia galima stebėti įspūdingo grožio vaivorykštes.
„Skogafoss“ krioklys

Krioklį galima apžiūrėti tiek iš apačios, tiek iš viršaus. Lipant laiptais į viršų, galima stebėti vandens kritimą iš įvairiausių skardžio kampelių.

3. „Gullfoss“ krioklys. Išvertus į lietuvių kalbą, Gulfoso krioklio pavadinimas reiškia „Auksinis krioklys“. Vanduo krenta plačia juosta 32 metrus į gilų ir siaurą kanjoną. Purslai vėl kyla į viršų, tad saulėtą dieną galima išvysti net kelias vaivorykštes.
„Gullfoss“ krioklys

Krioklio šniokštimą galima išgirsti iš labai toli, tad nesižavėti šiuo gigantu turbūt būtų neįmanoma. Krioklį įmanoma apžiūrėti iš įvairių pusių.

4. „Godafoss“ krioklys. „Dievų krioklys”, į kurį, islandams priėmus krikščionybę, buvo sumesti pagonių Dievų stabai. Tad šis krioklys istoriškai labai svarbus Islandijos šaliai. Tai 12 metrų aukščio ir net 30 metrų pločio krioklys, vienas lankomiausių šiaurinėje Islandijos dalyje.
„Godafoss“ krioklys
5. „Detifoss“ krioklys. „Detifoss“ yra ant upės „Yekulsau-au-Fedlum“ įsikūręs šiaurės Islandijos krioklys. Jis laikomas galingiausiu kriokliu Europoje. Jį galima rasti nacionaliniame parke „Vatnajökull“. Šioje vietoje vanduo krenta iš 40 metrų aukščio, o krioklio plotis – apie 100 metrų.
„Detifoss“ krioklys

Šis stiprus ir be galo galingas krioklys aplankomas beveik visų turistų, kurie leidžiasi į Islandijos šiaurę.

6. „Aldeyjarfoss“ krioklys. Dar vienas įspūdingas ir dėmesio vertas krioklys esantis Islandijos šiaurėje. Vos 20 metrų aukščio, tačiau ypač įdomus savo teisingomis formomis krioklys. Aplink jį išsidėstę kolonos ir žydras lyg krištolas vanduo sukuria išties įspūdingą reginį.
„Aldeyjarfoss“ krioklys

Nors krioklį pasiekti yra kur kas sunkiau, nei išvardintus ankščiau, tačiau dažniausiai pastangos atsiperka su kaupu.

7. „Svartifoss“ krioklys. „Svartifoss“ arba tiesiog juodasis krioklys randamas nuostabiajame „Vatnajokull“ nacionaliniame parke. Tai vienas iš gražiausių ir lankomiausių Islandijos krioklių, kuris įtrauktas į visus turistinius maršrutus, todėl atvykę į šią šalį nepraleiskite galimybės atvykti čia ir pasigrožėti šiuo gamtos stebuklu. Aplink jį yra juodos spalvos lava.
„Svartifoss“ krioklys

Dėl to ir pavadinimas reiškia juodąjį krioklį. Vingiuojančiais keliukais keliautojai būriais žygiuoja link šios nuostabios ir įsimintinos vietos.

8. „Bruarfoss“ krioklys. Nedidelis, tačiau unikalus ir vertas dėmesio krioklys, lengvai randamas važiuojant link „Gullfoss“ krioklio. Ypač įdomu stebėti šį krioklį, nes tūkstančiai mažų srovių, krentančių į gylius upės klodus sukuria unikalų vaizdą – visiškai žydrą vandens spalvą.
„Bruarfoss“ krioklys

Puiki vieta fotografams užfiksuoti nepakartojamus gamtos vaizdus.

9. „Hraunfossar“ kriokliai. „Hraunfossar“ kriokliai yra nedideli, tačiau įspūdingo grožio. Jie ypatingi tuo, kad daugybė upelių išteka iš lavos lauko. Žodis „Hraun“ reiškia lavą, todėl dažnai jie vadinami tiesiog laviniais kriokliais.
„Hraunfossar“ kriokliai

Šis laukas susiformavo tuomet, kai išsiveržė ugnikalnis ir tekėjo lava. Štai todėl čia susirenka daugelis gamtos mylėtojų, kurie nori pamatyti gamtos sukurtą lavos kelią ir krioklius.

10. „Haifoss“ krioklys. „Haifoss“ krioklys įsikūręs pietuose, visai netoli vieno žymiausių Islandijos vulkanų – „Hekla“. Krioklio aukštis net 122 metrai, tai yra antrasis pagal aukštį krioklys Islandijoje.
„Haifoss“ krioklys
Šalia krioklio yra automobilių aikštelė, joje pasistačius savąją transporto priemonę, galima leistis į trumpą žygį, kurio metu pajusite ir pamatysite šį gamtos grožį iš įvairių pusių.

Tai tik 10 krioklių esančių šioje nepakartojamo grožio saloje. Tačiau jų yra dar daugiau. Nepatingėkite ir pasidomėkite!

Šaltinis: www.elmonas.lt