Tai – šimtametėmis tradicijomis ir papročiais alsuojantis renginys, kurį jau penktąsyk organizuoja Nidos kultūros ir turizmo centras „Agila“ kartu su kitomis Neringos įstaigomis bei kurorto verslininkais.

„Džiugu, kad renginys įgauna vis didesnį populiarumą ir suburbia vis gausesnį ratą besidominčių senosiomis tradicijomis, žūklės mėgėjų, verslininkų bei šeimų, apsisprendusių praleisti žiemos savaitgalį Neringoje. Patirti nuotykį skriejant ledrogėmis Kuršių marių ledu bei pakaukšėti į vandenyje skendinčios lentos galą, sekant dabartines orų prognozes, šį kartą gali ir nepavykti, tačiau siūlome susipažinti su „bumbinimo“ galia, dalyvauti virtualiame ture po žiemos papuoštą Neringą, įsigyti žuvies, išsimaudyti pirtyje, dalyvauti žūklės varžybose bei pramogauti ypatingo Kuršių nerijos kraštovaizdžio grožio apsuptyje ir dalintis gera nuotaika“, – prieš netrukus vyksiantį renginį mintimis dalinosi „Agilos“ direktorė Edita Lubickaitė.

Žuvies ir žvejybos mėgėjų oazė

Šeštadienį veiks „Stintapūkio“ gardumynų alėja, kurioje prekybininkai keps, spirgins ir čirškins agurkais kvepiančią stintą bei, žinoma, kitus gardumynus iš žuvies ir vilios lankytojus sočiai papuotauti.

Renginys bus kupinas sportinio azarto, kadangi, kaip ir kasmet, Naglių gatvėje vyks žūklės varžybos, kuriose galinėsis ir laimikį vilios žvejai iš visos Lietuvos.

Dėl atšilusių orų šiemet lankytojai negalės išbandyti unikalaus poledinės baidomosios žvejybos būdo – bumbinimo (tokiu būdu žuvys į tinklus baidomos ritmiškais garsais, kurie išgaunami kaukšint į vandenyje skendinčios lentos gala). Tačiau pažiūrėti, kaip tai yra daroma jie galės žvejo etnografinėje sodyboje, kurioje taip pat veiks lauko paroda iš muziejaus fondų „Poledyninė žūklė Kuršių mariose“.

Džiugins gausi renginių programa

Penktadienį Nidos kultūros ir turizmo centre „Agila“ bus rodomas spektaklis apie Vytautą Kernagį „Baltas sodininkas“, šeštadienį „Stintapūkio“ lankytojai čia galės pasigrožėti uostamiesčio menininko Lino Kutavičiaus menine šviesos instaliacija.

Sykiu lauko scenoje skambės seniausių Neringos bei Klaipėdos kapelų „Mingė“,„Martvežiai“ ir „Joldija“ atliekamos dainos, griaudės šokių pamokos „Pūkis pasipūtės pamokėsna šokti“, o žuvininkų tradicijas ir papročius pristatys folkloro ansamblis „Giedružė“.

Čia taip pat vyks edukacinis užsiėmimas „Ką sužinosi, ant kupros nenešiosi“, o mėgstantys aktyvesnį laisvalaikio praleidimo būdą bus kviečiami dalyvauti linksmose sportinėse rungtyse visai šeimai „Lovoj gulėdamas, žuvies nesugausi“. Patys mažiausi „Stintapūkio“ lankytojai taip pat nenuobodžiaus, kadangi „Kuršininko“ sodyboje bus rengiami vaikų žaidimai ir pramogos.

Ir nors šiemet Kuršių marių nekaustys ledas, o baltą peizažą jau spėjo pakeisti ankstyvojo pavasario vaizdai, nenusiminkite, žiemiška dvasia čia tikrai bus juntama. Pasigrožėti nuostabiąja Neringa bus galima pasitelkus modernias šiuolaikines technologijas, dalyvaujant virtualioje ekskursijoje „Man panorėjus, lydekai paliepus“.

Šventės lankytojai šeštadienį vėlgi bus kviečiami į „Agilą“, kur smagiai pavakaroti kvies atlikėjai iš Vilniaus „Baltic Balcan“.

„Stintapūkio“ lankytojams – lengvatos

Primename, nuo vietinės rinkliavos mokesčio bus atleidžiami į Neringą įvažiuojantieji lengvaisiais automobiliais pro Alksnynės kontrolės postą vasario 20 d., šeštadienį, nuo 8 iki 12 val.
Tą pačią dieną taip pat bus taikoma 50 proc. nuolaida važiuojantiems turizmo paslaugų centro „Maretravel“ autobusais NidaSmiltynė – Nida.