Romos aplinkos apsaugos, sveikatos, miesto atliekų vežimo institucijų atstovai susirinko aptarti naujausios problemos – didžiulio žiurkių skaičiaus mieste. Ekspertai įvardina, jog vyksta tikras graužikų populiacijos sprogimas. Įvairiais skaičiavimais, mieste jų gali būti net iki šešių milijonų. Kitaip tariant, vienam Romos gyventojui tenka maždaug po dvi žiurkes.

Tiesa, tai nėra taip blogai kaip Paryžiuje, kur gyventojui tenka apie keturis graužikus. Šiame mieste net pradėta kampanija „Miestas be žiurkių 2025“, kur ilgauodegės aktyviai nuodijamos.

Visgi, suvaldyti graužikus didmiesčiuose atrodo beveik neįmanoma. Žiurkių Romoje smarkiai pagausėjo dėl keleto priežasčių. Pirmiausia, ši žiema – neįprastai šilta sostinėje, be to, beveik be kritulių, tad klimatas labai palankus veistis graužikams.

Kita priežastis – ruošiantis iškilmėms Vatikane, kuomet buvo minima Jubiliejinių Gailestingumo metų pradžia, Romoje nuolat buvo remontuojamos gatvės, kai kur klojamas naujas grindinys. Statybvietės taip pat privertė išlįsti daugybę ilgauodegių į dienos šviesą.

Romoje statyti pastatai, bažnyčios ir gyvenamieji namai taip yra labai patogi terpė veistis graužikams. Daugybė užkaborių, rūsių, ir šimtmečiais trukusių atvejų, kai nugriovus dalį namo, buvo pastatytas naujas pastatas, o vietoj jo – dar naujesnis. Po Amžinojo miesto žeme yra nesuskaičiuojami mūro sluoksniai iš įvairių epochų. Daug kur po miestu teka vanduo. Senuosiuose miesto rajonuose, pavyzdžiui, Trastevere, žiurkės dažnai glaudžiasi tiesiog namų rūsiuose, kanalizacijos mazguose.

Romos miesto atliekų vežimo institucija AMA susiduria su nuolatiniais skundais: graužikai ramiai šmirinėja ne tik aikštėse ir gatvėse, bet ir bažnyčiose, mokyklose, kitose viešose vietose. Vietinių nestebina pamatyti žiurkę tiesiai prie miesto pasididžiavimo – Trevi fontano. Miesto svečiai filmuoja ir fotografuoja tokį reginį ir turi kuo nustebinti draugus socialiniuose tinkluose. Graužikai minta turistų numestu maistu, nakčia šmirinėja šalia aplinkinių užkandinių, šiukšlių konteinerių.

Be žiurkių problemos, Romą nuolat atakuoja keletas kitų: žiemą miestą užgula migruojantys paukščiai. Jie kelioms savaitėms įsikuria miesto centre esančiuose medžiuose, po jais pastatyti automobiliai lieka tiesiog balti nuo išmatų.

Vasarą Romą dažnai atakuoja cikados. Jos gyventojams nepavojingos, tik labai erzina. Kasdien sutemus, milijonai cikadų medžiuose pradeda savo nenutrūkstamą čirškėjimą, kuris tęsiasi iki aušros. Galbūt kas nors tai sietų su miesto romantiška, tačiau italai cikadų nekenčia: jos išties trukdo miegoti.

Kita, grėsminga ne tik Romos miestui, bet ir visai Italijai, bėda yra uodai. Mažus, greitus ir skaudžiai kandančius gyvius dabar keičia nauji. Šie neįprasti vadinami „tigriniais“, jie pateko iš Azijos. Šie uodai platina pavojingas ligas, pavyzdžiui, įvairias karštligės atmainas.

Praėjusiais metais Romos miesto valdžia nekreipė didelio dėmesio į trukdančius paukščius ar vabalus. Kol kas aktyvių priemonių kovai su žiurkėmis taip pat nesiimama arba oficialiai neskelbiama. Ilgainiui planuojama jas nuodyti.