Užsienyje sutiksite tiek mums įprastus benamius šunis, kates, tiek egzotiškesnius gyvūnus, pavyzdžiui, beždžiones. Tropinio klimato šalyse apstu kitokių nei mūsų šalyje (neretai geliančių) vabzdžių. Norint apsisaugoti nuo galimos infekcijos, pirmiausia reikia neprovokuoti vietinių gyvūnų, kad ir kaip norėtųsi paglostyti beždžionėlę ar papūgą, verčiau nuo to susilaikyti ir jokiu būdu neleisti to daryti mažiesiems.

Ką daryti, kad žaizda neužsikrėstų?

Jei nepasisekė, ir jums įdrėskė ar įkando, svarbu pradinė žaizdos priežiūra: ją gerai nuplaukite, geriausia – po tekančiu vandeniu bent 15 minučių. Po to žaizdą nuvalykite dezinfekuojamuoju tirpalu (jo reikėtų turėti pasiėmus iš namų ar įsigyti vietinėje vaistinėje). Bent pirmąją dieną tikslinga užklijuoti orui laidų tvarstį. Jei žaizda nepūliuoja, vėliau galima palikti ją gyti atvirai.

Įgėlus vabzdžiu, svarbu žinoti, koks vabzdys jums įkando ar įgėlė. Nuodingi nariuotakojai atakuoja gindamiesi, geluonimi suleisdami skausmingų nuodų. Nenuodingi vabzdžiai kanda ir dažniausiai suleidžia seiles su medžiagomis, stabtabdančiomis kraujo krešėjimą tam, kad galėtų misti mūsų krauju. Nors įkandus nenuodingiems vabzdžiams kartais gali atsirasti įvairios odos sudirginimo reakcijos, atminkite, kad pavojingi tik nuodingų vabzdžių įgėlimai.

Geliantys vabzdžiai pavojingi dar it todėl, kad geldami išskiria tam tikrus feromonus, kurie sukelia dar didesnį vabzdžių agresyvumą.
Dengės karštinę sukeliantis vabzdys

Taigi, įgėlus vabzdžiui, reikia pasišalinti kuo toliau nuo įvykio vietos. Kadangi vabzdžiai kanda ir gelia, yra du apsisaugojimo būdai: vengti susidūrimo su jais ir naudoti repelentus – vabzdžius atbaidančias priemones. Be to, keliaudami geriau nenaudokite kvepalų, kvapnių muilų, kremų, nesipuoškite blizgančiais papuošalais, venkite ryškiaspalvių gėlėtų ir tamsių drabužių.

Įgeltą vietą nuvalykite dezinfekuojančiu skysčiu, jei liko geluonis – jį ištraukite. Jei įgėlimas rankoje, reikia nusimauti žiedus, apyrankes. Saugantis antrinės infekcijos, venkite kasyti įgeltą vietą. Dezinfekcijai rinkitės patikimus tirpalus. Briliantinis žaliasis tirpalas, vartojamas infekcijos profilaktikai po odos nubrozdinimų ar įdrėskimų, tinka dezinfekuoti žaizdai, jei kelionėje nugriuvote, jums įkando ar įdrėskė gyvūnas.

Amoniakas vartojamas pavilgų forma vabzdžių įkandimo sukeltai reakcijai mažinti. Skiestas amoniako tirpalas neutralizuoja įkandimo metu patekusius nuodus, didina odos šarmingumą, todėl mažėja vietinė uždegimo reakcija. Šis tirpalas padeda mažinti ne tik infekcijos riziką, bet ir įgėlimo sukeltą skausmingą uždegimą.

Šaltinis: www.emedicina.lt