Savo mitybos racionu pasirūpinkite iš anksto

Pasak mitybos konsultantės Lilės Lukminaitės, kelionės meniu turėtų susidėti iš kuo daugiau sezoninių daržovių, vaisių, uogų bei grūdinės kultūros maisto produktų – juose gausu skaidulų, kurios padeda palaikyti gerą žarnyno veiklą. Taip pat puikiai tinka ir džiovinti vaisiai bei riešutai, tačiau svarbu juos valgyti išmirkytus vandenyje ir jausti saiką.

Stotelių, kuriose galėsite įsigyti išvardintų produktų kelyje greičiausiai nebus labai daug, tad geriausiai lauknešėliu pasirūpinti dar prieš kelionę.

„Ypač rekomenduoju pasipjaustyti morkų, cukinijų ar agurkų lazdelių ir iš mėgstamų produktų pasiruošti užtepėlę, kurioje galėsite mirkyti minėtas daržoves, – patarimus dalijo L. Lukminaitė. – O jei vis dėlto sumuštinis jums labiau prie širdies – rinkitės bemielę, viso grūdo duoną, pagardinkite ją avokadu ir pomidorais.“

Taip pat būtina vartoti pakankamai skysčių – bent 2 litrus per dieną. Labiausiai tinka vanduo su citrina, kurį galima paskaninti čija sėklomis arba linų sėmenimis – tokiu būdu gausite kelionėje ypač reikalingų maistinių skaidulų.

„O arbatų mėgėjams rekomenduotina pasiimti termosą su mėgstamų žolelių, virškinimą gerinančia arba žaliąja arbata“, - pridūrė konsultantė.

Be to, L. Lukminaitės teigimu, ne mažiau svarbus kelyje yra fizinis aktyvumas. „Sustojus autobusui išnaudokite progą pajudėti – eikite pasivaikščioti, prasitempkite, padarykite įvairių pratimų“, – ragino konsultantė.

Kokių produktų kelionėse reikėtų vengti?

Ruošdamiesi į kelionę venkite greitai gendančių, labai trapių ir ypač kvapnių maisto produktų: miltinių, konservuotų, marinuotų, rūkytų gaminių bei greito maisto. „Eurolines“ vadovo ir patyrusio keliautojo Edmundo Pavlovo teigimu, tokia mityba – kančia ne tik mūsų žarnynui, bet ir greta sėdinčiam kaimynui, kuris netoleruoja aitrių kvapų.

Ypatingai, pasak E. Pavlovo, kelionėse rekomenduojama atsisakyti įvairių pieno produktų – jogurtų, pieno gėrimų, ledų ir pan. Netinkamai laikomi jie ne tik labai greitai genda, bet ir yra be galo teplūs.

Taip pat patariama didelio maisto produktų kiekio neimti į autobuso saloną: bagažinėje temperatūra daug tinkamesnė jų laikymui, be to, tokiu būdu sutaupysite vietos bei išlošite savo ir bendrakeleivių komforto sąskaita.

„Jei vis dėlto nespėjote pasirūpinti savo mityba prieš kelionę, labai krimstis nederėtų – autobusuose visuomet dalijame vandenį, o stoteles stengiamės suplanuoti tokiose vietose, kuriose galima įsigyti maisto bei karštų gėrimų“, – pridūrė specialistas.