Balionui kylant vis aukščiau, iš pintinės ėmė sproginėti raudoni, mėlyni, žali ir balti fejerverkai.

Tai tik vienas iš daugelio renginių Mianmare vykstančiame Šviesų festivalyje. Festivalis rengiamas kasmet lapkritį, pilnaties savaitę. Šventė kelia ir pavojų – pernai per festivalį žuvo du žmonės, 14 buvo sužeisti.

Dalyviai kelis mėnesius ruošiasi festivaliui, gamina oro balionus, eksperimentuoja su fejerverkais, kuriuos paskui sudeda į oro balionų pintines.

Fejerverkų kūrėjai nieko nebijo. „Nesiliausiu to daryti, – teigė 39 m. Ko Moe. – Jei nieko nenutiks, ir toliau kursiu (fejerverkus). Toliau mokysiu jaunesnius žmones, kad perduočiau savo amatą.“

Ko Moe priklauso 200 žmonių komandai, kuri kasmet kuria oro balionus. Šiemet komanda „Royal Kyar Nyo“ sukūrė tris oro balionus ir su jais dalyvavo konkurse. Deja, ėmus pūsti stipriam vėjui užsidegė popierius ir galiausiai balionas sudegė.

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad vyrai žaidžia su spalvotais milteliais, metalo gabalėliais, kemša miltelius į popierinius balionus. Į miltelius dedama kalio chlorato, kad fejerverkai geriau iššautų (šiaip su šiuo chemikalu gaminamos bombos). Deda ir kitokių chemikalų, kad fejerverkai būtų spalvingesni.

Vienas vaikinas – Ye Lin pasakojo, kad tėvams nepatinka jo veikla, bet jis kuria balionus, nes tai jos aistra. Jo vyresnysis brolis anksčiau irgi priklausė komandai, tačiau susižeidė ir nebegali vaikščioti, kelti sunkių daiktų. Du jo draugai iš komandos žuvo.