50 procentų keliavimo malonumo sudaro kelionės laukimas. Visi esame lankęsi vietose, kuriomis nusivylėme ir supratome, kad jos pervertintos.

Pavyzdžiui, viena kelionių žurnalistė taip nusivylė svyrančiu Pizos bokštu, kad dabar visada pataria į Italiją išsiruošusiems draugams tiesiog pasitelkus „Photoshop“ įklijuoti save į šio bokšto nuotrauką, nes tikrai neverta dėl to trenktis traukiniu į Pizą.

Kitai taip nutiko su prieš 10 metų pamatyta su Didžiąja kinu siena. Taip, prie pagrindinio įėjimo Badalinge knibždėte knibždėjo turistų. Tuo metu asmenukių lazdos dar nebuvo išrastos, tad turistai perdavinėjo vieni kitiems vienkartinius fotoaparatus ir pozavo ant kiekvieno sienos laiptelio. Prekeiviai kišo pigius sniego rutulius, magnetukus, balionus ir žaislines pandas, šlykščius ir neadekvačiai brangius užkandžius bei gėrimus. Tačiau pati siena iš tiesų buvo didinga. Ji pranoko visus keliautojos lūkesčius ir pasirodė tikras stebuklas. Tačiau ne visos kelionių vadovuose išgirtos turistinės vietos yra tokios.

Kai kurios populiariausios turistinės vietos yra tikri turistų spąstai. Pateikiame atliktos apklausos rezultatus – keliautojai dalijasi savo mintimis apie labiausiai pervertintas pasaulio turistines vietas.

1. Stounhendžas, Viltšyras, Anglija. Šis priešistorinis paminklas, pastatytas apie 3000 m. prieš mūsų erą, ko gero yra labiausiai žinoma turistinė vieta pasaulyje. Niekas tiksliai nežino tikrosios jos paskirties – spėjama, kad tai galėjo būti senovės kapavietė, astrologinė šventykla, o gal net ateivių palikimas. Vien 2014 metais Stounhendže apsilankė 1.3 mln. žmonių.

„Mano vyras tris mėnesius su kuprine keliavo po Europą, ir iš visų aplankytų vietų jis labiausiai nusivylė Stounhendžu. Kelionė iki Stounhendžo jam pasirodė labai ilga ir nepatogi, o pati vieta – labai maža ir neįspūdinga.“ – pasakojo moteris.

„Nesutikau nė vieno žmogaus, kuris nebūtų nusivylęs Stounhendžu. Labai gaila, kad dabar nebegalima patekti į centrinį akmenų ratą, kaip aš darydavau vaikystėje. Stounhendžas dabar sudaro mėgėjiškai, be entuziazmo įrengtos vietos turistams įspūdį.“ – rašė keliautojas.

„Nesuprantu, kodėl taip aukštinamas Stounhendžas. Kad ten patektume, specialiai išsukome iš kelio, o nuvykę išvydome apie milijoną iš autobusų išlipusių žmonių, be tikslo vaikštančių ratais.“ – sakė ispanė.

2. „Mall of America“ prekybos centras, Blumingtonas, Minesotos valstija, JAV. Didžiausias prekybos centras Jungtinėse Valstijose sulaukia daugiau nei 40 mln. lankytojų iš viso pasaulio. Tačiau turistams dažnai tenka nusivilti, nes, pasak jų, nėra į ką žiūrėti ir kainos yra aukštos. Tiesa, kitus piktina tai, kad jame visada daug žmonių ir triukšmo.

3. La Boca kvartalas, Buenos Airės, Argentina.Į šį ryškiai išdažytą Buenos Airių kvartalą iš viso pasaulio plūsta turistai, norintys išmokti šokti tango ir nusifotografuoti ryškiaspalvių namų fone.

„Ryškiaspalviai namai puikuojasi ant visų kelioninių vadovų viršelių, bet realybėje tai tėra viena netikrai atrodanti gatvė, nudažyta siekiant pritraukti turistų. Labai nuvylė!“ – apklausoje rašė viena moteris.

Kitų teigimu, La Boca kvardalas nėra vertas dėmesio, nes jame itin aukštos kainos, viskas sukurta specialiai turistams ir nėra nieko autentiško.

„Mano draugai buvo apiplėšti antrą valandą dienos už vieno kvartalo nuo pagrindinių turistinių vietų. Pastatai įdomūs ir spalvingi, bet jų grožis tikrai perdėtas“, – rašė viena ispanė.

4. Auksinė šventykla, Kiotas, Japonija. Viena iš daugiausiai turistų pritraukiančių vietų Japonijoje, Kinkaku–ji budistinė šventykla yra viena iš labiausiai fotografuojamų vietų pasaulyje. Pasak apklausoje dalyvavusių turistų, pats statinys yra gana banalus ir vienintelis jo išskirtinumas yra tai, kad du viršutiniai aukštai dengti tikro auksto lakštais.

5. Mėlynoji mečetė, Stambulas, Turkija. Mėlynoji mečetė, kuri buvo pastatyta XVII amžiuje, įtraukta praktiškai į visus turistinius Stambulo maršrutus. Iki šiol tebeveikianti mečetė, kurios statybą užsakė paauglys sultonas Ahmedas I, yra didinga, bet kai kurie turistai ja nusivylė.

„Ji graži, bet ne gražesnė už kitas mečetes, kurias mačiau Stambule, ir kuriose gerokai mažiau turistų“, – apklausoje rašė mergina“.

„Pastatas iš tiesų nepakartojamas, bet mečetės darbuotojai labai nemandagūs ir sugadino visą mano apsilankymą Stambule. Be to, kilimas viduje dvokia kojų prakaitu, todėl labai šlykštu ant jo vaikščioti basomis“, – savo nuomone pasidalino kita respondentė.

6. Besišlapinantis berniukas, Briuselis, Belgija. „Manneken Pis“ arba „Besišlapinantis berniukas“ yra statula, vaizduojanti į fontaną besišlapinantį mažą berniuką. Kai kurie žmonės mano, kad ši XVII a. skulptūra yra puikus meno kūrinys, tačiau ne visi – kitiems atrodo, kad visiškai neverta gaišti laiko jo paieškoms.

„Pamačius šį labai populiarų lankytiną objektą, pirmoji reakcija būna – „Ir tai viskas? “ – apie savo reakciją pasakojo viena turistė“.

Kitų nuomone, skulptūra nei didinga, nei įdomi. Tiesa, ten buvę įspėja, kad bežiūrint šią statulą reikėtų būti budriems ir saugotis kišenvagių.

7. Holivudo šlovės alėja, Holivudas, Kalifornija (JAV). Holivudo šlovės alėja driekiasi per 15 Holivudo bulvaro kvartalų, joje žvaigždėmis pažymėti geriausi Holivudo kūrėjai.

„Minios žioplių, erzinantys lėlėmis persirengę linksmintojai, kekšės ir cigarečių nuorūkos“, – apklausoje rašė vienas turistas.

Kiti teigė, kad Holivudo šlovės alėja turėtų būti pervadinta Gėdos alėja. Šioje kažkada nuostabioje simboliškoje vietoje dabar rizikuoji būti apiplėštas arba pasigauti kokią ligą. Tai „nuodėmių miestas“ su tatuiruočių salonais, barais, nelabai švariais restoranais, į seksą orientuotomis parduotuvėmis, o į viešą tualetą geriau nekelti kojos.

„Ši vieta pasibaisėtina, daranti gėdą visai Kalifornijai, Los Andželui ir Holivudui. Visų pirma, įkyrūs prekeiviai kelia pasibjaurėjimą. Pasiruoškite, kad prie jūsų kibs turizmo agentūrų darbuotojai, gatvės aktoriai (kurie kaulys pinigų už nuotrauką su jais), restoranų darbuotojai ir suvenyrų prekeiviai“, – pasakojo turistai.

8. Žvejų prieplauka, San Franciskas, Kalifornija (JAV). Užsiminkite apie Žvejų prieplauką, kuri kažkada buvo išskirtinis žvejų rajonas, tikram San Francisko gyventojui, ir sulauksite tokio pat pašaipaus žvilgsnio, kokiu jus nužvelgtų niujorkietis, paklaustas apie Taimso aikštę.

San Francisko lankytojai plūsta į uosto rajoną pažiūrėti į jūrų liūtus, kurie čia apsigyveno po 1989 metų po žemės drebėjimo Loma Prietoje, ir paragauti tirštos žuvienės, patiekiamos raugintos tešlos dubenėliuose.

„Išskirtinai turistams skirta vieta su daugybe suvenyrų parduotuvėlių, kur galima įsigyti akinius ar marškinėlius su Aukso Vartų tiltu. Brangūs restoranai.“ – sakė keliautojas.

„Banali vieta. Kad ir koks gražus vaizdas atsiveria, kad ir kokie įdomūs jūrų liūtai, viską sugadina milžiniškos kainos restoranuose, prekybininkai, banalių turistinių marškinėlių krūvos ir kalnai visur parduodamų kičinių suvenyrų, kurių vieta šiukšlių dėžėje.“ – teigė turistė.

Patarimas: vienintelis dalykas, kuris gali pagerinti Žvejų prieplaukos įspūdį – audio turai – ekskursijos, kuriose sužinosite apie niekam, net seniesiems San Francisko gyventojams nežinomą prieplaukos pusę.

9. Mažoji undinėlė, Kopenhaga, Danija. Hanso Christiano Andersono pasakos motyvais sukurta undinėlės skulptūra visai nedidelė – vos 1,2 m aukščio, ji yra šalia Langelinie pasivaikščiojimo tako. Turistai ją lanko nuo 1913 m.

„Minia aplink mažąją statulą yra tokia pat įdomi kaip statula!“ – pasakojo vienas turistas.

„Jau esu tai sakęs anksčiau, bet tai ko gero vienas iš labiausiai pervertintų turistinių objektų iš visų, kuriuos esu matęs.“ – teigė turistas.