Pateikiame mados dizainerių muziejus, kuriuose eksponuojami įspūdingiausi ir žymiausi apdarai, avalynė, rankinės bei kiti aksesuarai.

Chistiano Dioro vaikystės namai – namas ant uolos Granvilio priemiestyje Prancūzijoje – kaip muziejus debiutavo 1988 metais. Muziejuje eksponuojami ne tik išskirtiniai dizainerio kūriniai (įskaitant ir drabužius iš „Naujojo įvaizdžio“ kolekcijos), bet ir kitų šiems mados namams dirbusių dizainerių, tokių kaip Yvesas Saint Laurent‘as, Marcas Bohanas ir Johnas Galliano, darbai.
Ferragamo muziejus – Florencija, Italija. Salvatorei Ferragamo, tuščiavidurio kulno ir platformos išradėjui, skirtas muziejus atsidarė 1995 metais. Nors kaip batų dizaineris jis atsiskleidė Florencijoje, išgarsėjo jis Holivude, kur tuometės žvaigždės dievino jo sukurtus šedevrus. Viena iš jų buvo Marilyn Monroe, kuriai buvo skirta neseniai muziejuje surengta paroda.

Niujorko Mados technologijos instituto muziejus – Niujorkas. Niujorko Mados technologijos instituto muziejus gali didžiuotis tokiomis mados pasaulio žvaigždėmis, kaip Nanette Lepore, Reem Acra ir abu „Sigerson Morrison“ dizaineriai. Šis muziejus vienas iš nedaugelio Niujorke yra nemokamas, ekspozicijos jame keičiamos, tad galima apžiūrėti įspūdingą instituto surinktą vienetinių tokių dizainerių, kaip Chanel, Halston, Alaia ir Balenciaga, kūrinių kolekciją. Naujausios surengtos parodos – apatinio trikotažo tendencijų pokyčiai ir renginys, skirtas klastočių temai. O kadangi tai Amerikos stiliaus sostinė, lankytojai paprastai būna taip pat stilingai apsirengę kaip modeliai.

Pierre‘o Bergé ir Yves‘o Saint Laurent‘o fondas – Paryžius. Velionio dizainerio Yves‘o St Laurent‘o bei jo ilgamečio gyvenimo ir verslo partnerio Pierre‘o Bergé santykiai įkūnyti filme „L‘Amour Fou“ („Beprotiška meilė“). Fondo pradžia buvo 2002 metais, kai Y. St Laurent‘as paskelbė apie savo pasitraukimą iš mados pasaulio ir pranešė ketinantis išsaugoti 5 tūkst. aukštosios mados aprangos ir 15 tūkst. aukštosios mados aksesuarų objektų, taip pat daugiau nei 50 tūkst. piešinių ir per 40 metų surinktų objektų, liudijančių apie Yves‘o St Laurent‘o kūrybingumą. Be abejo, čia eksponuojama daugybė dizainerio kūrinių, tačiau yra ir erdvė, skirta šiuolaikinių kūrėjų darbams, kuriuos įkvėpė dizaineris ir jo gyvenimas.

Dailiųjų menų ir nėrinių muziejus (Musée des Beaux-Arts et de la Dentelle) – Alansonas, Prancūzija. Geriausi drabužiai siuvami iš kokybiškiausių medžiagų. Už apytikriai 170 km į vakarus nuo Paryžiaus yra nedidelis Alansono miestelis, išgarsėjęs visame pasaulyje savo nėriniais. Jis toks žinomas, kad miestelyje įkurtas muziejus, skirtas jo istorijai ir nėrinių kūrimo amatui, tapo vienu iš svarbiausių turistų traukos centrų. Čia galima apžiūrėti išskirtinius nėrinius ant tinklo, kurių į Alansoną atvykdavo kilmingos damos savo vestuvinėms suknioms, taip pat vis dar veikiančias dirbtuves, kuriose ir šiais laikais moterys rankomis siuva nėrinius ir demonstruoja savo kūrinius lankytojams.

Gucci muziejus, Florencija. Šis muziejus 2011 m., 90-ojo mados namų jubiliejaus proga, buvo atidarytas įspūdinguose XIV a. rūmuose Sinjorijos aikštėje (it. Piazza della Signoria). Muziejuje rengiamos šiuolaikinio meno ir mados parodos, o nuolatinėje ekspozicijoje galima pamatyti tokius neįtikėtinus eksponatus, kaip „Gucci“ patobulintas1979 m. automobilis „Cadillac“. Pirmame aukšte veikia jauki kavinė, kurioje galima atsigaivinti ir pailsėti po intensyvaus turistinių objektų lankymo.

Rankinių ir rankinukų muziejus („Tassenmuseum Hendrikje“) – Amsterdamas. Kada rankinė tampa daugiau nei rankine? „Tassenmuseum“ muziejuje rankinės yra istoriniai artefaktai. Čia eksponuojami objektai net nuo XVI amžiaus – vyriškos ir moteriškos rankinės – atspindi, kaip kintant mūsų kultūrai kito jų forma ir funkcija. Pavyzdžiui, iš pradžių jos buvo nešiojamos po drabužiais, o dabar – ant drabužių. Garsenybių kultūra įkvėpė rankines, pavadintas tokių žvaigždžių, kaip Grace Kelly vardu. Nenuostabu, kad muziejuje įsikūrė viena didžiausių dovanų parduotuvių mieste, o joje įsikūrusi arbatinė yra viena iš geriausių Amsterdame.

Viktorijos ir Alberto muziejus (Victoria & Albert Museum) – Londonas. Tai vienas didžiausių pasaulyje meno ir dizaino muziejų, tad kone kiekvienas čia ras sau įdomių eksponatų – neseniai čia surengtų parodų metu buvo galima apžiūrėti indišką tekstilę, keistus muzikos instrumentus ir skausmą sukeliančią avalynę.

Besidomintiems mada rekomenduojama keliauti tiesiai į mados sales, kuriose apžvelgiama moteriškų ir vyriškų drabužių 400 metų istorija, o kadangi tai Britanija, čia rasite gausią skrybėlaičių ir skrybėlių kolekciją. O visų geriausia tai, kad išskyrus retkarčiais specialiai rengiamas parodas (pavyzdžiui, neseniai buvo surengta „McQueen“ ir „Dior“ darbų retrospektyvos, į kurias bilietai buvo akimirksniu išgraibstyti), muziejuje apsilankyti galima nemokamai.

„ModeMuseum“ („MoMu“) – Antverpenas, Belgija. 1988 m. keli novatoriški Belgijos dizaineriai – Walteris van Beirendonckas, Ann Demeulemeester, Driesas Van Notenas, Dirkas Van Saene‘as, Dirkas Bikkembergas, ir Marina Yee. – kartu pristatė savo darbus Londono madų savaitėje. Pasivadinę „Antverpeno šešetu“ („The Antwerp Six“), jie pakeitė mados pramonę bei savo gimtąjį miestą ir parodė, kad Belgija yra daugiau nei jaunesnioji Prancūzijos sesuo. 2002 Antverpene buvo atidarytas „ModeMuseum“ arba „MoMu“, kuriame didžiausias dėmesys skiriamas Antverpeno šešetui ir jų amžininkams, tačiau jis buvo išplėstas ir dabar jame eksponuojami ir šiuolaikiniai dizaineriai.

„Balenciaga“ muziejus – Chetarija, Ispanija. Cristóbalo Balenciagos vardu pavadintas muziejus duris atvėrė 2011 m.
Jis įsikūrė ant kalvos šlaito baskų žvejų kaimelyje Chetarijoje, kur gimė dizaineris. Muziejuje galima apžiūrėti garsiąją maišo formos suknelę ir laisvus, apačioje sutrauktus švarkus, taip pat ir kitus per šešis produktyvius dvidešimtojo amžiaus vidurio dešimtmečius jo sukurtus drabužius.
Fridos Kahlo muziejus – Meksikas. Fridos Kahlo Casa Azul (Žydrasis namas) yra vienas iš populiariausių lankytinų objektų visame Meksike – tai atspindi šios meksikiečių dailininkės populiarumą JAV ir Europoje. Be abejo, čia eksponuojama didžioji dalis jos paveikslų, tačiau ji taip pat turėjo įspūdingą ir gausią drabužių kolekciją – joje yra ir kelios suknelės, įkvėptos tradicinių Meksikos amatų, kurias ji atvaizdavo tokiuose paveiksluose, kaip „Autoportretas su aksomo suknia“. Bendradarbiaujant su „Vogue Mexico“ suknelės prižiūrimos taip pat rūpestingai kaip ir paveikslai.

„Palazzo Fortuny“ – Venecija. Mariano Fortuny šiais laikais galbūt nėra plačiai žinomas, bet XX a. pradžioje jis garsėjo madų pasaulyje savo smulkiai klostuotomis suknelėmis, kurias dėvėjo daugybė prabangiausių pasaulio damų – įskaitant pačią Condé Montrose‘o Nasto žmoną. Nuo 1956, metų muziejus įsikūręs M. Fortuny rūmuose Venecijoje, kur jis sukūrė didžiausią dalį savo kolekcijų.

„Bata“ batų muziejus –Torontas. Ką apie žmones atskleidžia jų avimi batai? Labai daug ką, jei esate Toronte įsikūrusio „Bata“ batų muziejaus“, kuriame pasakojama apie apavo istoriją, kuratorius. Eksponatai, kurie yra periodiškai keičiami, pasakoja apie įvairias šalis ir laikotarpius – čia galima išvysti batelius, kuriuos avėjo moterys su privalomai deformuotomis pėdomis Kinijoje, Amerikos indėnų pagamintus jukos sandalus, ir Ginger Spice sukurtus Didžiosios Britanijos vėliavos spalvų batus su platforma.

Mados muziejus – Batas, Anglija. Vienos pirmųjų mados istorikių, britės Doris Langley Moore, asmeninė vyriškų ir moteriškų drabužių kolekcija tapo pagrindu Bato mieste įkurti Kostiumų muziejų, kuris vėliau buvo pervadintas Mados muziejumi. Muziejuje apie 165 manekenai demonstruoja eksponatus nuo XVII a. iki šių laikų. Vieni iš įdomiausių – kurti tokių britų dizainerių, kaip Mary Quant ir Alexanderis McQueenas.

„SCAD FASH“ – Atlanta, Džordžijos valstija. Nors SCAD išsišifruoja kaip Savanos meno ir dizaino koledžas, jo naujasis mados muziejus 2015 m. spalį duris atvėrė Atlantoje. Pirmoji paroda buvo skirta Oscaro de la Rentos kūrybai. Koledžas įkūrė ir analogišką SCAD meno muziejų. O SCAD Mados muziejus, kurio plotas 2500 kv. m, skirtas drabužiams, tekstilei, juvelyriškai ir fotografijai. Jame taip pat įrengta konferencijų salė ir kitos erdvės.

„Simone“ rankinukų muziejus – Seulas, Pietų Korėja. Bendrovė „Simone“ gamina rankines tokiems šiuolaikiniams prekės ženklams, kaip „Marc Jacobs“ ir „Tory Burch“. Muziejuje, kuris duris atvėrė 2012 m., eksponuojami ne tik šie kūriniai, bet ir apžvelgiama rankinių istorija – galima apžiūrėti net XV a. rankinių pavyzdžius. Įdomu tai, kad pats pastatas, kuriame įsikūręs muziejus, yra rankinės formos.