Kalėdos – ypatingas laikotarpis ir Romoje jam rimtai ruošiamasi.

Jau keletą savaičių miesto aikštėse sustiprintas saugumas: patruliuoja kariai, pareigūnai, civiliais persirengę policininkai. Kai kuriose gatvėse eismas draudžiamas, paliekant daugiau erdvės laisvam vaikščiojimui. Įprastai vienoje didžiausių aikščių (piazza Navona) vykdavęs Kalėdinis turgus šiemet atšauktas. Visa tai daroma dėl turistų ir gyventojų ramybės.

Miestas puošiamas didžiulėmis eglėmis, gatvės padabintos girliandomis. Net ir mažiausios Romos gatvelės tiesiog tviska. Šiltas oras (dienos metu apie +15) ir visuomet Romoje tvieskianti saulė vilioja prisėsti laiko kavinėse ir tiesiog grožėtis miestu.

Kiekvienais metais didžiulė kalėdinė eglė pastatoma Vatikane, prie Šv. Petro Bazilikos. Čia taip pat stovi prakartėlė su 24 medinėmis figūromis. Pagal legendą, pirmosios Kalėdinės mišios įvyko 1300 m. Santa Maria Maggiore bažnyčioje Romos centre. Vidurnaktį suskambėjo varpai, skelbdami šv. Kalėdas.

Italams pirmoji ir antroji šv. Kalėdų dienos – šventas laikas namuose su šeima ir draugais, todėl dauguma parduotuvių, kai kurie restoranai ar kavinės tomis dienomis nedirba. Tas pats galioja ir gruodžio 31 – sausio 1 , bei sausio 6d. Norintiems aplankyti galerijas ar Vatikano muziejus, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į darbo laiką.

Ieškantiems, ką parvežti lauktuvių, geras šventinis patarimas – itališkas šventinis pyragas „panettone“. Tai tradicinis saldėsis su šokoladu ar razinomis, parduodamas kiekvienoje parduotuvėje, o kepyklėlėse galima rasti ir šviežiai gaminto. Supakuotas į blizgų popierių, puikiai tinka lauktuvėms ar dovanų bičiuliams.