Fotografavimo mokytoja Karina Krisikaitytė papasakos, kaip sukurti tokį šventinį atviruką.

Sukurti tokiam grožiui, kaip šioje nuotraukoje, mums reikės: modelio (nors galima fotografuoti ir natiurmortą, sudėliotą iš puošnios žvakės ir kelių eglutės papuošalų), taip pat poros kėdžių aukštomis atkaltėmis ar kokio stovo, kelių elektrinių girliandų, žvakės ir žibintuvėlio (arba stalinės lempos).

PASIRENGIMAS

Kėdes (stovą) statome prie tolimiausios sienos, ant atkalčių kabiname girliandas, galima jas pritvirtinti lipnia juosta, kad kabėtų taip, kaip reikia. Kuo toliau ši konstrukcija bus nuo modelio, tuo labiau išplaukęs fonas bus ir gražiau žiūrėsis.

Dar vienos girliandos mums reikės, kad sukurti šviesos „burbulus“ pirmame plane. Jei girlianda tik viena, tuomet naudokite ją fonui puošti, o didžiuosius šviesos „burbulus“ galima sukurti specialių filtrų pagalba vaizdo redagavimo programoje. Vienas iš mano mylimiausių „online-pagalbininkų“ – Pixlr-o-matic.

Modelį sodiname kaip galima arčiau savęs, prieš tai nustatę didžiausią židinio nuotolį (maksimaliai priartine zoom‘u). Tai duos išplaukusį foną bei padės išvengti veido formos pakitimo. Kuo didesnis židinio nuotolis, tuo didesnius šviesos „burbulus“ fone gausite.

Fotografuoti teks su gana ilgu išlaikymu, tad pasodinkite modelį patogiai, nes bet koks judesys duos neryškų kadrą. Dėl tos pačios priežasties fotoaparatą reikės laikyti kaip galima stabiliau, jei turite – panaudokite štatyvą ar kitą stabilią atramą.

Girliandas įjungiame, žvakę uždegame ir duodame vaikui į rankas (jei vaikas tokio amžiaus, kad žvakės jam patikėti dar negalima, tuomet ją galima pakeisti į kokį kitą šviečiantį daiktą, arba pakvieskite į pagalbą dar vieną žmogų, kuris padės vaikui palaikyti žvakę), šviesą išjungiame, vaiko veiduką papildomai apšviečiame žibintuvėliu ar staline lempa, o prie objektyvo pridedame kelias šviečiančias lemputes (kiek tilps) tos papildomos girliandos, kad atsirastu tie dideli šviečiantys „burbulai“.

NUSTATYMAI

Renkamės režimą A (Av Canon fotoapartuose), diafragmą maksimaliai atidarome (skaičius prie f į mažėjančią pusę: f/4 – f/1.4).

ISO galima pakelt, jei per daug kadrų gaunasi neryškūs. Tačiau nepamirškite, kad kuo aukštesnis ISO, tuo stipriau pasireikš triukšmai, kas nuotraukos kokybės tikrai nepagerins. Geriau nufotografuoti daugiau kadrų, stengiantis išlaikyti fotoaparatą kaip galima labiau stabilioj padėty ir gaudant momentus, kai modelis visiškai nejuda.

Kiekvienas fotoaparatas turi ekspokorekcijos funkciją ir šiuo atveju ji mums labai pravers. Kadangi fotografuosim labai silpnoje šviesoje ir pusiau atomatiniame režime, tai automatika pasistengs jūsų kadrus daryti šviesesniais, nei tai būtina. Kad ši taip nesielgtų, reikia įvesti neigiamą ekspokorekciją. Ekspokorekcijos funkciją padės rasti jūsų fotoaparato instrukcija.

Ypatingą dėmesį skirkite baltos šviesos balanso (WB) nustatymui, nes žvakės šviesa duoda pernelyg šiltą atspalvį. Jei turite įgūdžių – fotografuokite RAW formate, tai leis vėliau RAW-konvertoriuje pataisyti baltos šviesos balansą.

Ką gi – viskas paruošta, belieka sufokusuoti ant veiduko ir spausti mygtuką!

Kad nuotrauka džiugintų ne tik technine kokybe, bet ir subalansuotu, harmoningu vaizdu, pasistenkite daugiau kadro erdvės suteikti į tą pusę, į kurią pasuktas veidas, o modelio akys turi atsidurti viršutiniame kadro trečdalyje. Sėkmės!

Stebuklų jums ir jūsų artimiesiems!

Karina