Interaktyvi instaliacija „Jausmų žemėlapis“ buvo atvežta iš Kauno Mykolo Žilinsko dailės galerijos. Daug dėmesio sulaukęs meno kūrinys, įgarsinantis vaikų ir jaunimo emocijas įvairiose gyvenimo situacijose, sostinės oro uoste bus eksponuojamas iki gegužės mėnesio.

Mažą paviljoną primenanti instaliacija susideda iš trijų paveikslų – žiūrovai gali liesti aktyvias jų vietas ir išgirsti garsines žinutes bei dialogus, kuriuos įrašė 10-17 metų vaikai.

Garsiniais pranešimais siekiama atkreipti dėmesį į vaikų vidinį jausmų pasaulį – tą, kuris dažnai lieka nematomas ir sunkiai priimamas suaugusiųjų, kurie neretai nemoka priimti sunkių vaikų jausmų ir reaguoja patardami vaikui „neliūdėti“, „nepykti“, „nebijoti“ ar šiaip „nešnekėti nesąmonių“.

„Oro uoste mes nuolat transliuojame pranešimus apie numatomus skrydžius ar kitą svarbią informaciją, kurią turi žinoti mūsų keleiviai. Tad gana simboliška, kad oro uoste atsirado vietos ir daug jautresniems pranešimams apie vaikų jausmus. Norime, kad šios garsinės žinutės būtų ne tik išgirstos, bet ir suprastos tiek suaugusiųjų, tiek kitų jaunuolių, kurie susiduria su panašiais išgyvenimais,“ – sakė Vilniaus oro uosto direktorius Artūras Stankevičius.

Pagrindinė „Jausmų žemėlapio“ žinutė – nėra netinkamų emocijų. Vaikai turėtų išreikšti visus savo patiriamus jausmus, o suaugusieji - juos išgirsti ir priimti – tiek tuos, kurie jiems patinka, tiek tuos, kurie nepatinka, bei leisti vaikui jausti, mokytų visas emocijas išreikšti tinkamu, konstruktyviu būdu.

„Tai labai intymus ir jautrus projektas, kuris per šiuos metus mums patiems leido dar giliau įeiti į vaikų jausmų pasaulio gilumas ir pamatyti, kokios brandžios asmenybės jie yra. Aš tikrai abejoju, kad mūsų kartos žmonės, būdami panašaus amžiaus, kėlė tokius klausimus, kuriuos dabar svarsto šie vaikai. Jie – geriausi mūsų mokytojai,“ – projekto įgyvendinimo eigą prisiminė projekto vadovė Ina Žurkuvienė.

Interaktyvi instaliacija bus eksponuojama Vilniaus oro uosto išvykimo terminalo antrame aukšte iki gegužės 15 d. Ją apžiūrėti bus galima ir neturint skrydžio bilietų.

„Jausmų žemėlapio“ projekto vadovė – Ina Žurkuvienė, instaliacijos architektė – Lina Mozūraitė, garsinės dalies autorė – menininkė Sandra Kazlauskaitė, iliustratorius – Artūras Širin, inžinierius – Gediminas Šidlauskas, kūrybinių dirbtuvių vadovas – Vytautas V. Landsbergis. Projektas sukurtas bendradarbiaujant su „Vaikų linija“, Kauno bienale ir vaikų žaislų parduotuve „Vukis“.