Šiaurės Pakistano regionas, kuriame yra Himalajai, Karakorumo, Hindukušo ir Pamyro kalnai, buvo paskelbtas netinkamu kelionėms nuo 2013 metų birželio, kai atokioje Nanga Parbato kalno papėdėje įsikūrusioje bazėje buvo nužudyta grupė alpinistų.

Ši teritorija, garsėjanti vienais gražiausių peizažų pasaulyje, nuo šiol bus labiau prieinama užsieniečiams. Turistus čia traukia puikios galimybės leistis į žygius ir pasivaikščioti, taip pat ir vadinamasis „kalnų dievų sostas“ „Concordia K2“ bazėje, kurią supa septynios iš 25 aukščiausių pasaulio viršukalnių.

Britų kelionių operatoriaus „Wild Frontiers“ įkūrėjas Jonny Bealby teigia, kad draudimo atšaukimas yra „puiki žinia“ šiai teritorijai.
kalnai

„Gilgitas-Baltistanas yra labai artimas mano širdžiai, nes šios teritorijos grožis ir vietos žmonių svetingumas įkvėpė mane sukurti „Wild Frontiers“, kad ir kiti galėtų atrasti šį fantastišką regioną“, - sakė vyras.

Be puikaus kraštovaizdžio ir didelio žygių maršrutų pasirinkimo, Gilgitas-Baltistanas garsėja kaip Šangrila – išgalvotos vietovės, aprašytos 1933 metų Jameso Hiltono romane „Prarastas horizontas“ („Lost Horizont“) – vieta.

Šis regionas siūlo įsimintinas gražiausių pasaulio viršukalnių, tarp jų ir antros pagal aukštį K2, dar vadinamo Čiogoriu, panoramas. 2438 metrų aukštyje esantis Hunzos slėnis ištisus metus siūlo skirtingus atspalvius – čia vyšnių spalvos žeidus pavasarį keičia ryškiai raudoni ir geltoni lapai rudenį.

Virš šio regiono sostinės Karimabado iškilusi ypatinga Baltito tvirtovė, o slėnio gyvūnija ir augalija garsėja didele įvairove. Čia galima sutikti irbį, dar vadinamą snieginiu lepardu, išskirtiniais ragais pasigirti galintį kalninį aviną, vadinamą „archaru“, taip pat erelius. Čia auga abrikosai, vyšnios ir vynuogės, nors turistai gali tikėtis ir „picos“, pagamintos iš sulankstytos vietinės duonos, vadinamos „chapattis“.

Nors dėl kelių stygiaus iki praėjusio amžiaus aštunto dešimtmečio šis regionas buvo atkirstas nuo viso likusio Pakistano, dabar jį kertantis aukščiausiai esantis asfaltuotas pasaulio kelias Karakorumo magistralė leidžia pasiekti net Kinijos sieną.

Nors viešbučių Gilgite-Baltistane nėra daug, čia esantis „Eagle's Nest Hotel“ pasižymi puikia reputacija.

Pastaraisiais metais saugumo sumetimais keliones į Pakistaną pristabdė ir kitos bendrovės. Vis dar nerekomenduoja vykti į nebūtinas keliones į kitus Pakistano regionus, tai - Kalešo slėnį, Bamoboreto slėnį ir Arandu rajoną į pietus ir vakarus nuo Čitralo miesto, taip pat toliau į pietus nuo Kvetos ir Navabšaho.

Nerekomenduojama keliauti į daugelį kitų miestų ir rajonų: Pešvaras, federaciškai valdomos genčių žemės ir šiaurės bei vakarų Baločistanas šalies pietuose.