Pateikiame dešimt mažiausiai lankomų valstybių, įsikūrusių salose.

Mikronezijos federacinės valstijos. Valstijos, kitaip vadinamos tiesiog Mikronezija, tai salų valstybė Ramiajame vandenyne. Tai viena labiausiai išsiplėtusių valstybių pasaulyje – 607 Mikronezijos salos yra išsidėsčiusios 2,7 tūkstančių kvadratinių kilometrų plote. Šią šalį per paskutinius metus aplankė apie 35 tūkst. turistų. Prie nedidelio turistų skaičiaus prisideda tai, kad šalis yra geografiškai nutolusi.

Tiesa, salos gyventojai stengiasi vystyti turizmo verslą ir taip pritraukti daugiau lankytojų. Kol kas pagrindinės Mikronezijos pajamos atkeliauja iš JAV finansinės paramos forma.
salos

Saliamono salos. Jos įsikūrusios Ramiajame vandenyne, į rytus nuo Naujosios Gvinėjos. Šiai salų valstybei priklauso apie tūkstantį salų, kurių bendras plotas užima apie 29 tūkst. kv. kilometrų. Anksčiau šios salos buvo britų užjūrio teritorija, tačiau nuo 1978-ųjų tai yra nepriklausoma valstybė.

Vietiniai gyventojai stengiasi kiek įmanoma labiau išvystyti šalies turizmą, siūlydami tokias veiklas, kaip nardymas vandenyne ir pan. Tiesa, šių salų infrastruktūra ir susisiekimas yra prastoki ir turbūt dėl to Saliamono salas kasmet aplanko vos apie 24 tūkstančius turistų iš įvairių pasaulio valstybių.
Saliamono salos

Amerikos Samoa. Ši valstybė yra įsikūrusi pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje ir yra administruojama Jungtinių Amerikos Valstijų. Bendras salų dydis yra maždaug kaip Vašingtono valstijos (apie 184 kv. km.)

Amerikos Samoa per pastaruosius metus sulaukė vos 20 tūkstančių turistų. Amerikiečiams ši sala geriau žinoma dėl iš jos kilusių sportininkų – apie 30 Nacionalinės amerikietiško futbolo lygos žaidėjų yra kilę iš šių salų.

Komorai. Per praeitus metus šią Indijos vandenyne įsikūrusią salų valstybę aplankė tik apie 15 tūkstančių turistų. Tai lemia, kad ši valstybė yra viena iš mažiausiai lankomų Afrikos šalių. Tarp Madagaskaro ir Mozambiko įsikūrusią valstybę per metus aplankančių turistų skaičius sudaro apie 2% salos populiacijos.
Saliamono salos

1975-aisiais valstybei išsikovojus nepriklausomybę dažnai keitėsi jos valdžia, vyko protestai ir panašūs įvykiai, kurie turistams ilgą laiką kėlė nerimą. Vienoje skurdžiausių pasaulio veiklų turistams kūrimas nėra prioritetas.

Dominika. Dominika tai dar viena sala-valstybė. Ši valstybė yra įsikūrusi Karibų jūroje. Dominika yra jauniausia Mažųjų Antilų valstybė, dažnai vadinama natūraliausia Karibų valstybe, dėl nuostabaus gamtos grožio, retų augalų, gyvūnų bei paukščių rūšių. Šioje valstybė taip pat yra antra pagal dydį pasaulyje karštoji versmė.

Dominiką per metus aplanko apie 8 tūkst. turistų. Atsižvelgiant į šios salos gamtos grožį iškart kyla klausimas – kodėl? Priešingai nei kitos anksčiau minėtos valstybės, Dominika mažo lankomumo sulaukia ne dėl pačių turistų apsisprendimo. Po to kai pamatė kokią kitų valstybių destrukciją pastūmėjo turizmo verslas, Dominikos valdžia nusprendė susitelkti ne į turizmą, o į natūralaus gamtos grožio puoselėjimą, o kasmet šalį aplankančių turistų skaičių didinti labai palengva.

San Tomė ir Prinsipė. Mažiausiai lankoma Afrikai priklausančių salų valstybė. Ši dviejų salų valstybė yra įsikūrusi Gvinėjos įlankoje. Rašytiniai šaltiniai liudija, kad ši šalis buvo neapgyvendinta iki tol, kai XVa. čia atvyko portugalų jūrininkai.

Šią šalį per metus aplanko apie 8 tūkst. turistų. Prie mažo turistų skaičiaus prisidėjo keletas faktorių: daugeliui turistų atrodo nepatogi šios salos vieta, kitiems atrodo, kad čia nėra ką veikti. Iš tikro – šios šalies turizmas yra labai neišvystytas. Tačiau paskutinius kelerius metus San Tomės ir Prinsipės valdžia stengiasi skirti kuo daugiau lėšų turizmo gyvinimui ir didesnio turistų skaičiaus pritraukimui.

Niujė. Ketvirta mažiausiai lankoma pasaulio valstybė-sala yra puiki vieta mėgstantiems naršyti internete – nuo 2003-ųjų per visą Niujė salą paskleista bevielis internetas. Tiesa, net toks modernus sprendimas nepadėjo pritraukti daugiau turistų.

Šią pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje esančioje koralinėje saloje įsikūrusią valstybę per metus aplanko vos apie 7 tūkst. turistų. Dėl tokio mažo lankytojų skaičiaus Niujė salos valdžia nusprendė padaryti turizmą vieną iš trijų sektorių, kuriuos svarbiausia išvystyti.

Tam, kad kuo daugiau turistų plūstų į salą, užsienio investuotojams ir verslininkams, norintiems čia kurti verslą, siūlomos didžiulės mokesčių lengvatos. O pamatyti saloje yra ką – nuo klinčių uolų iki koralinių rifų, kurie supa apie 90 procentų salos teritorijos.

Kiribatis. Tai dar viena Ramiajame vandenyne esanti sala, sulaukianti nedidelio turistų skaičiaus. Kiribatį per metus aplanko tik apie 6 tūkst. turistų.

Pagrindinė nedidelio Kiribatį lankančių turistų skaičiaus priežastis – klimato pokyčiai. Manoma, kad ši sala, bus viena pirmųjų, kuri dėl klimato pokyčių atsidurs po vandeniu. Šalies valdžia jau dabar skatina vietinius gyventojus persikelti į kitas šalis, tad ir turistų čia nelabai laukiama.

Maršalo salos. Maršalo salų respublika, kaip ir daugelis kitų šiame sąraše esančių valstybių, yra įsikūrusi Ramiajame vandenyne. Ši salų valstybė susideda iš kelių šimtų koralinių salų, atolų ir rifų.
Maršalo salas kasmet aplanko vos daugiau nei 5 tūkst. turistų.

Kaip ir Kiribatis, ši salų grupė ir gerokai paveikta klimato kaitos, vandens lygis ten jau smarkiai pakilęs. Turistų skaičiaus nedidina ir tai, kad šalies finansinė situacija yra sunki ir nerandamą lėšų turizmo plėtrai.

Tuvalu. Mažiausiai lankoma pasaulio valstybė įsikūrusi saloje yra Tuvalu. Šią Ramiajame vandenyne įsikūrusią salų valstybę per metus aplanko tik apie vieną tūkstantį turistų.

Tuvalu turizmas praktiškai neegzistuoja. Didžioji dalis šalį aplankančių žmonių čia atkeliauja verslo reikalais. Per metus šalį pasiekia vos 150 skrydžių iš viso pasaulio. Vietiniai salos gyventojai visai neliūdi dėl mažo turistų skaičiaus. Jie džiaugiasi galėdami išlaikyti unikalų ir svetimšalių nepaliestą savo salos grožį.